Regissøren om «Welcome to Norway»: – Lager seg selv

For snart tre år siden hadde Rune Denstad Langlo en filmidé om asylmottak med kulturkriger og griske mottaksprofittører. Han hadde ingen anelse om hvor aktuelt temaet skulle bli.

 • Jon Selås

Artikkelen er over fire år gammel

4. mars neste år har filmen «Welcome to Norway» (Tidligere: «Primus motor») med blant andre Anders Baasmo Christiansen, Henriette Steenstrup og 50 tidligere flyktninger premiere.

– Hele situasjonen med den eksplosjonen av en flyktningstrøm etter krigen i Syria, er jo helt forferdelig; den bringer fram både det verste og beste i Norge. Det er mange som gjør en utrolig og fin innsats. Og det er også åpenbart at enkelte makter å gjøre seg styrtrike på hjelpesystemer som ikke fungerer, sier Rune Denstad Langlo (43).

– En erfaren amerikansk filmregissør har snakket om «filmene som lager seg selv»; han mente at to-tre av hans 50 filmer kom i den kategorien. Men selv tviler jeg sterkt på om jeg noen gang vil greie å komme opp med en filmidé som så til de grader vokser til så enorme dimensjoner underveis, sier Denstad Langlo.

Ikke engang da filmen ble spilt inn på slutten av våren, på begge sider av svenskegrensa og i Trøndelag, kunne Denstad Langlo ant noe om dimensjonene rundt temaet han hadde valgt seg. Anders Baasmo Christiansen er mottaksprofitøren med penger i blikket og verdens verste forutsetninger for å ønske nødstedte mennesker velkommen til Norge.

Men så kom sommerens ekstreme flyktningstrøm til Europa og Norge.

– Både i filmen og i virkeligheten er jo situasjonen virkelig ille. Men så er det det, da, at når tragedien blir jævlig nok, kan man knapt gjøre noe annet enn å sette seg ned og le. Det er både riktig og viktig. Det er en slik komedie vi vil lage, sier regissøren, og fortsetter:

– For kort til tilbake var jeg tilbake i Trøndelag og møtte noen av «mottaksklientene» til utfyllende lydopptak. I møte med dem, ble jeg klar over hvor mye humoren egentlig betyr i livets mørkeste stunder, også for dem. Og det fine - for oss som laget filmen - var å tenke på hvor virkelig fint vi hadde det underveis; faktum var at i løpet av innspillingen ble vi et helt lite mini-FN på settet, sier Rune Denstad Langlo.

Les også

 1. Slik lages komedie fra et asylmottak!

  ÅNN (VG) Er det mulig å lage filmkomedie av noe så omfattende tragisk som et asylmottak?
 2. Strand blir film

  Fotballivet til Roar Strand (40) kan bli til en dokumentarfilm. Men først må eliteseriens eldste spiller legge opp.
 3. «Nord» kan vinne nordisk pris

  HAUGESUND (VG Nett) Snøscooter-off-roadmovien «Nord» skal kjempe om Nordisk Råds filmpris.
 4. Pris til norske «Nord» på Tribeca i natt

  NEW YORK (VG Nett) Den norske regissøren Rune Denstad Langlo vant prisen for "Beste nye fortellende filmskaper" for…
 5. Anders Baasmo Christiansen klar med sobril & hjemmebrent: Roadmovie på snøscooter!

  Trondheim (VG Nett) Anders Baasmo Christiansen ligger klar på sofaen på sine 12 kvm hybel i en skiheishytte, med…

Mer om

 1. Film

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse: «Welcome to Norway»

 2. Pluss content

  Dro alene til USA: - Jeg trengte å ta et steg tilbake

 3. Filmanmeldelse «Hoggeren»: – Interessant spillefilmdebut

 4. Her er årets Amanda-vinnere

 5. Anders Baasmo Christiansen om Liv Ullmann: – Dette er dama mi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder