VG-kommentar: Eventyrlig seilas

Det måtte en eventyrer til for å plassere norsk film der vi drømmer om at den skal være; i Oscar-showet - filmbransjens aller største og mest glamorøse event.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De som mildt overbærende ikke levnet «Kon-Tiki» en nubbsjangs til en Oscar-nominasjon, har oversett et par vesentlige faktorer. Den viktigste er Thor Heyerdahl selv. Blant den forholdsvis godt voksne aldersgruppen som vurderer de utenlandske filmproduksjonene for Academy Awards, er Heyerdahl en mann som huskes for sitt mot og sin eventyrlige bragder.

LES OGSÅ: «Kon-Tiki» Oscar-nominert

I en frossen etterkrigstid skapte han furore med sin 101 dager lange flåteferd over Stillehavet. Som en rebell med ukuelig pågangsmot ville han påvise at kanskje ikke alle oppleste og vedtatte sannheter skulle godtas.

Mannen hadde en drøm og noen vyer helt på høyde med de mest fantasifulle av «american dreams». Og er det noe amerikanere, inkludert veteranene i det amerikanske filmakademiet, har sansen for, så er det eventyr med en underdog i hovedrollen, særlig når eventyret ender godt.

Det skal heller ikke underkjennes mange har jobbet intenst for å få filmen til å bli en skikkelig verdensseilas. Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg har gjort en kjempejobb og er drevne i bransjen.

VGTV: Regissørene: Skrek så vi vekket hele hotellet

VGTV: «Kon-Tiki» er nominert til Oscar

De har brukt sitt Hollywood-nettverk for alt det er verdt. At de har den erfarne britiske produsenten Jeremy Thomas med på laget, er ingen ulempe, ei heller at det mektige Harvey Weinstein kompaniet er amerikanske distributør for filmen.

EKSPERT: VGs Borghild Maaland. Foto: ROBERT S. EIK

Er den god nok til å stikke av med selve Oscar-statuetten 24. februar? På papiret er utfordrerne sterke. Michael Hanekes gripende persondrama «Amour» er av flere beskrevet som en av tiårets beste filmer, og er en soleklar favoritt. Men «Kon-Tiki» stikker seg ut blant de andre filmene, nettopp med sin evne til å formidle en manns vilje til å gjennomføre sin drøm.

Det er 11 år siden sist vi var Oscar-nominert. Da var det outsideren Elling som sjarmerte Hollywood, dog ikke hele veien hjem. Vi må tilbake til 1951 for å finne den eneste norske filmen som har fått en Oscar. Det var selvsagt Thor Heyerdahls dokumentarfilm «Kon-Tiki».

Heyerdahl selv har vært død i snart 11 år, men Kon-Tiki seiler igjen. Flåten er full av unge entusiastiske norske skuespillere. Kanskje blir eventyret virkelighet nok en gang; at stabeisen fra Larvik blir opphavet til Norges andre Oscar.

Det er ikke politisk korrekt å tro at filmen har særlig sjanse mot de konkurrerende filmene, men Heyerdahl selv var aldri spesielt politisk korrekt. Så i hans ånd holder vi åpent for at drømmer blir virkelighet.

Borghild Maaland

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder