STORSLÅTT: Gérard Depardieus hus i det populære 6. arrondissement i Paris ble bygd i 1820 og totalrenovert av skuespilleren i 2003. Det er et 1800 kvadratmeter stort hus som er svært sjeldent midt i Paris. Foto: AFP

Depardieu latterliggjøres i Russland

Den franske skuespilleren Gérard Depardieu blir gjort til latter av russiske opposisjonelle dagen etter at han ble innvilget russisk pass av president Vladimir Putin.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Depardieu har i lengre tid ønsket å flytte fra Frankrike på grunn av sosialistregjeringens forslag om å ilegge de rikeste innbyggerne en skatt på 75 prosent.

Torsdag ble det kjent at president Vladimir Putin hadde innvilget ham russisk statsborgerskap.

I et brev som ble lest opp på russisk fjernsyn, erklærte Depardieu senere at han liker Putin og at Russland er et «stort demokrati».

Den hardt pressede opposisjonen i Russland reagerer ironisk og hoderystende på Depardieus russiske frieri.

- Han er imponert av demokratiet vårt. Han har mistet forstanden, konstaterer Vladimir Sokolov på Facebook.

«Gerard Renévitsj»

Eduard Limonov, som befinner seg godt ute til venstre i det politiske landskapet, foreslår at Depardieu igjen kan spille rollen som den franske revolusjonshelten Georges Danton under en kommende demonstrasjon mot Putin og slik risikere pågripelse.

- Gerard, kom til Triumfalnaja-plassen 31. januar med ditt nye russiske pass i lomma. Kjære venn, her er en invitasjon til en virkelig historisk rolle, skriver Limonov på bloggen sin.

Andre fabulerer om å møte 64-åringen som pensjonist på supermarkedet og døper ham sågar «Gerard Renévitsj». I Russland er det vanlig å ta sin fars navn som mellomnavn, et såkalt patronym.

Radiojournalisten Anton Orekh mener at Depardieus leting etter nytt hjemland er et bevis på at skuespilleren «elsker penger mer enn fedrelandet».

Bardot-trussel

Saken tok en bisarr vending fredag da skuespilleren Brigitte Bardot truet med å slå følge med Depardieu til Russland hvis to tuberkulosesyke elefanter blir avlivet.

Elefantene er erklært en helsefare for andre dyr, men fikk amnesti i julen.

- Hvis myndighetene er feige og skamløse nok til å avlive elefantene, har jeg bestemt meg for å søke russisk statsborgerskap og forlate dette landet, som ikke er annet enn et gravsted for dyr, sier den 77 år gamle dyrevernaktivisten i en uttalelse.

Bardot har vært en av Depardieus sterkeste støttespillere i feiden med den franske offentligheten, der han har fått hard medfart.

Selger drømmeboligen

Den franske skuespilleren flytter ikke bare på papiret. Nå ligger hans historiske drømmebolig i Paris ute for salg.

Luksusmeglerhuset Daniel Féau har overfor franske medier bekreftet at de skal stå for salget av Depardieus «Hôtel Particulier», som er uttrykket som blir brukt på store privateide byhus, i Saint-Germain-des-Près i Paris. Det spekuleres i en prisantydning på rundt 375 millioner kroner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder