TENKER INNENFOR BOKSEN: Ruben Östlunds neste «firkant» i kunstens og humanismens navn blir avduket av kronprins Haakon i Grimstad 6. juni. Da blir kronprinsen «bare» Haakon – for et minutt eller to. Foto: JON SELÅS VG

Svensk filmregissør vil «frata» kronprins Haakon tittel og rettigheter

CANNES (VG) 6. juni i Grimstad vil den svenske filmregissøren Ruben Östlund frata kronprins Haakon både tittel og rettigheter. I alle fall for et minutt eller to.

  • Jon Selås

Artikkelen er over tre år gammel

Regissøren (42) står bak filmer som «Gitarmongo», «De ufrivillige», «Play» og fjorårets «Turist». «Rutan» er hans neste filmprosjekt, som handler om en avgrenset rute der folk kan stille seg opp, og på den måten signalisere at de trenger hjelp eller kontakt med dem som går forbi.

Fikk du med deg: Kronprinsparet «rullet» med russen

Til gjengjeld frasier den som stiller seg i ruten, alle sine rettigheter og krav.

Innskriften i «Ruten» i Vännamo. En tilsvarende blir avduket i Grimstad 6. juni av kronprins Haakon. Foto: RUBEN ÖSTLUND

Kronprins Haakon har sagt ja til å være med på avdukningen av ruten i Grimstad 6. juni.

– Alle som trer inn i ruten må være villige til å frasi seg alt, unntatt det å være menneskelig. Det gjelder også kongelige. Jeg er veldig glad for at kronprinsen har sagt ja til å bidra på avdukningen, sier Östlund til VG.

Ruten er en gave til Grimstad fra regissøren og Kortfilmfestivalen i byen – som begynner to dager etter avdukningen. Gaven gis i anledning Grimstads 200-årsjubileum.

Märtha Louise: – Jeg er glad det er Haakon som skal arve tronen.

Det finnes en eneste tilsvarende rute pr i dag; i svenske Vännamo. Verdens andre kommer til på «Mørlands hjørne» (for de lokalkjente) i Grimstad, der gågaten begynner.

Kronprinsen, Östlund og ordfører Kjetil Glimsdal vil være til stede. Og de vil formentlig alle innrømme de fra tid til annen trenger hjelp og at de er villige til – i alle fall for en kortere tid – å frasi seg alle rettigheter!

Ruben Östlund er i Cannes som medlem av juryen for sideprogrammet Un Certain Regard. Han er også godt kjent med Grimstad og Kortfilmfestivalen etter tidligere besøk.

Östlunds film: Svensk filmpris til Kristofer Hivju

Fikk ikke spille inn på slottet

TIL GRIMSTAD: Kronprins Haakon. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Östlund er svært entusiastisk og glad for at Grimstad har sagt ja til prosjektet hans, som også har en dyp og inderlig menneskelig bakgrunn:

– Ideen oppsto under innspillingen av filmen «Play», som jo handler om barneranere i Göteborg. Det er et alvorlig samfunnsproblem at folk alt for ofte nekter å engasjere seg i eller overhodet reagere på ting som foregår i det offentlige rom. Det vil jeg gjerne sette et søkelys på, sier Östlund, som er kjent for sitt sterke samfunnsengasjemet og tildels kontroversielle måter å protestere på.

Filmen «Rutan» blir en spillefilm, om et kunstgalleri og dets direktør, der nettopp ruten blir er viktig innslag. Opprinnelig var planen å spille inn filmen på Det kongelige slott, som, etter Östlunds mening, til en viss grad burde være tilgjengelig for dem som det egentlig tilhører: Det svenske folket.

Fikk du lest: Norske Rubeck i Brad Pitt-film.

Etter lang betenkningstid sa imidlertid det svenske slottet nei til planene.

Og Östlund tok en munter «hevn» med å kalle museet i filmen «X-royal-museet», og ved å skape en virkelighet der svenskekungen hadde abdisert og jobbet i PR-bransjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder