«Blendahvit»-vitser dominerte Oscar-showet

Chris Rock til angrep på «hvite Hollywood»

Oscar-vert Chris Rock lot ikke sjansen gå fra seg fra å kommentere den store debatten før Oscar-showet.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Akademiet har fått voldsom kritikk fra dagen det nominasjonene ble kjent og samtlige nominerte var hvite. En rekke profilerte fargede bransjefolk protesterte, og flere tok til orde for boikott.

Svensk stjerne vant gjev pris: Alle Oscar-vinnerne 2016

Oscar-verten var imidlertid ikke blendahvit i år, Chris Rock ledet showet, og brukte hele sin ti minutter lange åpningsmonolog på å snakke om problemet, ifølge Hollywood Reporter.

Han entret scenen til tonene fra Public Enemys antirasistiske rapklassiker «Fight the Power», og smalt til med:

– Dere er vel klar over at dersom det var nominasjoner på Oscar-verter, så ville jeg ikke fått denne jobben, sa han ifølge LA Times.

Fått med deg denne? Gaga fikk tårene frem hos Oscar-publikummet.

Han fleipet også med alle de som ba ham om å boikotte showet og mente det alltid var de som var arbeidsløse som ba ham om å boikotte.

– De kommer uansett ikke til å droppe Oscar fordi jeg boikotter. Og det siste jeg trenger er å miste en jobb til til Kevin Hart, sa Rock og snakket direkte om Jada Pinkett Smith, en av initiativtakerne til boikott.

minMote: Kjolene, håret og sminken: Alle detaljene fra Oscar-nachspielet

Fått med deg denne? Oscar-akademiet tar grep for å øke mangfoldet

OSCAR-VINNERE: Leonardo DiCaprio og Alejandro Gonzalez Iñárritu vant Oscar i natt. Sistnevnte adresserte debatten om mangfold blant de Oscar-nominerte. Foto: Jason Merritt , Afp

– Jada ble sint? Jada sier hun ikke kommer. Protesterer. Jada skal boikotter Oscar-utdelingen? Jada boikotter Oscar, det er som om jeg skulle boikotte Rihannas truser. Jeg var ikke invitert, sa den hardstlående komikeren og hintet om at hun protesterte fordi mannen Will Smith ikke var nominert som beste skuespiller for «Concussion».

Chris Rock hadde også satt av tid til å være i det passe seriøse hjørnet mot slutten av monologen:

– Det jeg prøver å si handler ikke om boikotting eller noe som helst. Det dreier seg bare om at vi vil få sjansen. Vi vil at svarte skuespillere skal få samme muligheter som hvite. Det er det hele. Og ikke bare en gang. Leo får en stor rolle hvert år. Alle disse gutta får store roller hele tiden. Men hva med de svarte skuespillerne? Se på Jamie Foxx. Jamie Foxx er en av de beste skuespillerne i verden. Jamie Foxx var så bra i «Ray» at de dro på sykehuset og dro ut pluggen på den ekte Ray Charles. «Vi trenger ikke to av denne typen».

minMote: Se hvem som skinte mest på den røde løperen!

Mange av de innlagte videovitsene refererte også til #OscarSoWhite-debatten. Rock hadde blant annet besøkt en kino i Compton i California, et område hvor mange svarte bor. Han intervjuet folk på kino, som aldri hadde hørt om mange av filmene som ble vist, med hvite foran og bak kameraene.

Flere av Oscar-vinnerne tok også opp debatten. Regissør-vinner Alejandro Gonzalez Iñárritu.

– Dette er en mulighet til å frigjøre oss selv fra alle fordommer og gjøre det slik at hudfargen din er like irrelevant som lengden på håret.

Også på den røde løperen ble skuespillerne bedt om å kommentere debatten.

Mer om

  1. Leonardo DiCaprio
  2. Oscar
  3. Hollywood

Flere artikler

  1. Oscarprisen i krise etter «Blenda-hvit»-kritikk

  2. Oscar-vinner kaller rasismevarslere bortskjemte drittunger

  3. Leo fikk endelig sin første Oscar: Takket foreldrene

  4. Alexander Skarsgård: – Det er ikke nok mangfold på film

  5. I natt avgjøres Oscar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder