ÆRET: Jo Nesbø ble torsdag formiddag tildelt Rivertonsklubbens høythengende Ærespris. Foto: Mattis Sandblad , VG

Jo Nesbø fikk Rivertonklubbens Ærespris

Jo Nesbø (55) ble i formiddag tildelt Rivertonklubbens Ærespris under Krimfestivalen i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nesbø blir dermed den niende nordmannen som blir tildelt Æresprisen siden 1972, og den femtende dersom klubbens internasjonale ærespris inkluderes.

Æresprisen går til personer som har gjort en særlig innsats for norsk kriminallitteratur. Blant tidligere prisvinnere er blant andre André Bjerke, Gerd Nyquist, P.D. James, Ed McBain og Henning Mankell.

Jo Nesbø, som også er årets festivalforfatter under Krimfestivalen, innledet hele festivalen torsdag morgen, og måtte altså opp igjen på podiet for å motta Rivertonklubbens Ærespris.

– Han skriver intenst spennende. Aldri har en krimforfatter lokket flere nordmenn til bokhandlene, sa Rivertonklubbens formann Tom Egeland før han ga Den Gylne Revolver til Nesbø.

Les også: Ny Harry Hole-bok neste vår

Forfatteren selv var kortfattet i sin takketale, men takket både Rivertonklubben og sitt forlag, Aschehoug.

– Men først og fremst tusen, tusen takk til alle krimelskere og alle krimlitteraturelskere, sa Jo Nesbø.

Blant sine mange priser har Nesbø mottatt Rivertonprisen én gang tidligere, for «Flaggermusmannen» i 1997.

Jo Nesbø har nettopp kommet hjem fra Thailand og er hedersgjest og festivalforfatter for årets krimfestival i Oslo. Nå får han også fulgt innspillingen av sin roman, «Snømannen», på nært hold.

Jo Nesbø ønsket ikke å kommentere filminnspillingen overfor VG torsdag formiddag.

Innspillingen av Jo Nesbøs «Snømannen» har pågått siden midten av januar. Den første tiden ble det filmet på ulike steder i Oslo. Dernest gikk turen til Bergen. Så følger opptak i Rjukan, før det hele avsluttes i Oslo.

LES: Hele incentiv-potten til Snømannen

Michael Fassbender som har hovedrollen som Harry Hole, har vært i landet mesteparten av tiden. Han hadde en pause i forbindelse med Oscar-utdelingen, der han var nominert som beste mannlige skuespiller i «Steve Jobs».

LES OGSÅ: Snøen forsvinner - filmteamet fortviler ikke

Da VG besøkte filmteamet på settet sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland i begynnelsen av februar tok Fassbender seg tid til følgende kommentar:

– Takk, jeg har det aldeles utmerket. dette er en glimrende jobb for meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder