SISTE GANG?: Mye tyder på at «Spectre» var siste gang vi fikk se Daniel Craig i rollen som James Bond, selv om kontrakten hans ikke har gått ut. Foto: Jonathan Olley , Ap

Disse er favoritter til å spille neste James Bond

Hvem vil du se spille James Bond i fremtiden? VGs Jon Selås tror neste 007-agent kan bli en kvinne.

  • Angelica Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

James Bond, eller agent 007 om du vil, er en velkjent karakter i filmhistorien. Flere kjente skuespillere har fått æren av å sette liv til karakteren, blant annet Roger Moore, Sean Connery, Pierce Brosnan og Daniel Craig. Sistnevnte spiller i den siste Bond-filmen, «Spectre», men uttalte i oktober at han ikke ønsker å spille rollen lenger.

New York Post, som får selskap av Esquire og flere andre medier, utpeker Idris Elba (43), best kjent fra TV-serien «The Wire», som favoritt til å ta over Bond-rollen.

Elba om Bond-spekulasjoner: – Skal ikke han være kjekk?

Hvem mener du bør spille Bond? Stem frem din favoritt!

FAVORITT: Idris Elba er storfavoritt til å spille James Bond. Foto: Jordan Strauss , Ap

Men en undersøkelse gjennomført av Time Entertainment basert på skuespilleres merittliste, viser at det er Jude Law (42) som har best utgangspunkt til å gjøre Bond-karakteren i fremtiden.

Law, Jude Law, er fra før kjent fra filmer som «Spy», «Sherlock Holmes» og «Black Sea».

Selv om det spekuleres i hvem som vil ta over, har Daniel Craig kontrakt på å spille inn en Bond-film til, så det er ikke umulig at han fortsetter ut tiden han har signert.

Farget mann eller kvinne

Daniel Craig var rimelig ukjent før han tok Bond-rollen, og VGs Jon Selås mener at slik vil det fortsatt være.

Den eneste som var ordentlig berømt før han fikk rollen som Bond var Roger Moore. Han hadde til gjengjeld vært sterkt inne i diskusjonen som den aller første 007-agenten.

VGs filmekspert Jon Selås. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– De kommer først og fremst til å lete etter en kadidat som ikke er opplagt, mener Selås og fortsetter:

– En ny Bond-figur markerer i virkeligheten fremtidens muligheter for filmhistoriens lengstlevende og mest lønnsomme actionserie. Skal serien fortsatt leve, må det antakelig tas radikale grep. Om tiden er moden allerede nå, vet jeg ikke, men det er klare tegn i tiden til at en ny James Bond må være en kvinne eller en farget skuespiller.

VG+: Bond-piker gjennom 53 år

Vanskelig å forestille seg

Han forstår at det kan være vanskelig for oss å tenke oss det nå, og sier at det utvilsomt vil være meget krevende fordi James Bond frem til nå har representert det etterkoloniale, og etterkaldkrigens Storbritannia.

Filmanmeldelse: «Spectre»

Derfor har det alltid måtte være en handlekraftig, hvit mann som i tillegg til å være en effektiv actionhelt, kan gli sømløst inn i den engelske overklasse, ifølge Selås.

– Nå ser verden annerledes ut, og skal James Bond-konseptet ikke bare overleve, men utvikle seg, må det antakelig tas grep som vi til nå ikke har tenkt oss som mulige, sier han.

Les også: James Bond ville ha vært alkoholiker

Beskyttet merkevare

Filmviter Brita Møystad Engseth tror ikke Bond-produsent Barbara Broccoli vil ta stilling til flere problemstillinger i valget av en ny Bond. Det er mye press på at 007-agenten bør vare homofil, eller kvinne. Det mener Engseth ikke går.

FILMVITER: Brita Møystad Engseth holder en knapp på Benedict Cumberbatch i Bond-kampen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Merkevaren Bond er så beskyttet og voktet på at jeg tror ikke de vil ta noen sjanser. Sony har også investert mye penger i filmene, så det å etablere en ny Bond vil nok koste for mye, sier hun.

Sony-lekkasje: Han kan bli nye Bond

Hun er i motsetning til Selås, nesten helt sikker på at de vil gå for en britisk James Bond.

– Jeg tror de vil beholde en form for troverdighet og fortsette å tiltrekke seg et sofistikert publikum, sier hun og legger til:

– Om det kommer inn en amerikansk muskelbunt med dårlig britisk aksent, tror jeg det britiske publikummet vil gå av skaftet.

Tror på Elba

Engseth tror imidlertid at Idris Elba er en god kandidat til å spille James Bond, men mener at tiden ikke er helt moden for det ennå.

– Ideelt sett bør de velge Benedict Cumberbatch, han er stilig og kul og alt! Det beste hadde vært å ha han i de neste tre filmene, også kan Elba ta over etter det, sier Engseth.

Hun påpeker, som Selås, at bakgrunnen til Bond avhenger av at han er en hvit mann som kan gli inn i overklassemiljøet. Det vil derfor bli naturlig å lage en ny bakgrunn om Elba tar over som Bond-figur.

Hyller nye Bond: – Spennende og spektakulær

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder