Hovedinnhold

Jakten på Hollywood-Hole

Eksperter om hvem som bør spille Nesbøs krimhelt

EN AV DISSE?: Viggo Mortensen (øverst fra venstre), Mads Mikkelsen, Stellan Skarsgård, James Woods og Clive, Daniel blir trukket frem som aktuell Harry Hole-kandidat av norske krimeksperter. Foto: AP/AFP/Pa Photos/Scanpix/Wenn
EN AV DISSE?: Viggo Mortensen (øverst fra venstre), Mads Mikkelsen, Stellan Skarsgård, James Woods og Clive, Daniel blir trukket frem som aktuell Harry Hole-kandidat av norske krimeksperter. Foto: AP/AFP/Pa Photos/Scanpix/Wenn
Harry Hole ligger an til å bli en internasjonal filmhelt når Hollywood drar i gang filmatiseringen av de norske krimbøkene.

Denne saken handler om:

FAKTA:

  • Harry Hole
  • Hovedkarakteren i åtte av Jo Nesbøs krimbøker. Han er en typisk antihelt, ofte på kant med sine overordnede. I tillegg sliter han sterkt med alkoholproblemer, og ramler iblant ut på noen fryktelige fyllekuler. Bor i Sofies gate på Bislet i Oslo, der han frekventerer restaurant Schrøder.
  • Moren døde av kreft da Harry var i 20-åra. Han forsøker å følge opp sin yngre søster, som har Downs syndrom, men har et anstrengt forhold til faren. Harry Hole er tøff, sårbar og en drivende god etterforsker som ikke går av veien for å bruke uortodokse metoder. Han er forholdsvis høy, han røyker ustanselig og drikker som en svamp. Fysisk utstråling og et barskt maskulint ytre er sannsynlige kriterier for den skuespiller som skal spille politietterforskeren.
  • Følgende bøker er utgitt så langt:
  • «Flaggermusmannen» (1997), «Kakerlakkene» (1998), «Rødstrupe» (2000), «Sorgenfri» (2002), «Marekors» (2003), «Frelseren» (2005), «Snømannen» (2007) og «Panserhjerte» (2009). Den niende bok i serien kommer til høsten.
  • Jo Nesbø
  • Forfatter og musiker, født 29. mars 1960 i Oslo, oppvokst i Molde.
  • Utdannet siviløkonom og finansanalytiker. Var med å starte det populære bandet Di Derre.
  • Tok permisjon fra jobb og spilling et halvt års tid, dro til Australia og skrev «Flaggermusmannen», første bok om Harry Hole. Boken ble tildelt Riverton-prisen. Dette ble starten til en gigantisk suksess. Nesbø har også skrevet barnebokserien om Doktor Proktor.
  • Utga i 2008 en krimroman, «Hodejegerne» uten Harry Hole og hans medarbeidere. Den er nå blitt til film med Aksel Hennie i hovedrollen. Premiere er til høsten.

Nesbøs norske krimkolleger har et bredt spekter av forslag til hvem som kan bekle rollen.

Hvem synes du bør spille Harry Hole? Si din mening i bunnen av saken!

Du kan også stemme HER .

Ingen er enige, riktignok. Men utvalgte forslag strekker seg fra Russell Crowe, via Daniel Day-Lewis, Mads Mikkelsen og Stellan Skarsgård til Bruce Willis.

Ingen Tom Cruise

Forfatterkollegene avviser enstemmig enhver glattslikket smukkas; Tom Cruise, for eksempel, er helt utelukket. Det må være karakter, styrke, sårbarhet, handlekraft og intelligens i en god blanding.

Det er britiske Working Title Films som har kjøpt rettighetene til Nesbøs «Snømannen» fra 2007. Blant de 91 filmene selskapet har laget, er titler som «Bridget Jones», «Notting Hill», «Love Actually», «Elizabeth» og TV-serien «The Tudors».

Lang prosess

Nesbø-prosjektet er ikke tidfestet, men både Nesbø selv og hans agent, Niclas Salomonsson, er inne som «utøvende produsenter». Det vil i si at de er med i arbeidet med å finne manusforfatter og regissør.

- Vi skal finne de internasjonalt absolutt beste. Så vi tar den tiden som trengs. Det er ennå meget tidlig i prosessen. Alt jeg kan si foreløpig, er at alt hittil har gått kjempebra. Vi er fornøyde - og meget forventningsfulle, sier Tor Jonasson hos Salomonsson Agency i Stockholm.

Hvem som til slutt blir Harry Hole, er altså helt i det blå. Vi har derfor bedt et engere utvalg tungt skyldige norske krimskapere om deres favorittvalg, hentet fra den internasjonale stjernehimmel.

NILS NORDBERG: - Russell Crowe min mann. Han er passe skadet, passe erfaren, passe skarp. Crowe er dessuten australsk, en fin link til Holes debut i Australia i sin tid. Et godt, engelsk alternativ er Clive Owen.

GUNNAR STAALESEN: - Hadde ikke Trond Espen Seim vært brukt som «min» Varg Veum, ville han vært perfekt. Ute i verden velger jeg meg Daniel Day-Lewis, med hans unike evne til å gå inn i ulike roller. Er Robert De Niro for gammel?

ANNE B. RAGDE: - Michael Madsen! Han kan være veldig forsoffen og lynkjapp; et ideelt valg! Han har også mye undertrykt raseri/frustrasjon i seg, som vil kle Hole-rollen. - Dessuten er han ganske sexy, flirer Ragde.

FREDRIK SKAGEN: - Det har sikkert med forfatteridentifikasjon å gjøre, men jeg må si Jo Nesbø. Det er uvisst om han vet det, men jo ha som er Harry Hole! Dessverre kan forfattere dog ikke brukes til alt. Så blant skuespillere må det bli danske Mads Mikkelsen. Av hensyn både til Jo Nesbøs univers og til filmens egenart, blir det riktig å tenke nordisk her.

JON MICHELET: - Stellan Skarsgård er mannen, det slo meg med én gang jeg hørte om planene for denne filmen. Nordisk typer er det ikke mange av i denne sjangeren; Skarsgård!

TOM EGELAND: - Førstevalget mitt blir Bruce Willis, med Mickey Rourke som klar nummer to. Begge er überkule, de har dette farlige, opprørske og antiautoritære over seg - i tillegg til en nødvendig sårbarhet.

ANNE HOLT: - Jeg vil ikke nevne navn, bare glede meg over det helt fantastiske at en norsk krimforfatters bok blir en engelskspråklig storproduksjon. Det blir så svært og så dyrt, at de helt sikker finner riktig mann.

KARIN FOSSUM: - Jeg har bare lest én av Nesbøs romaner. Da fikk jeg en følelse av at Harry Hole er en slags Morgan Kane, en skadet, skarp og handlekraftig sjel. Det er på tide å finne fram min gamle favoritt, James Woods.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film