Hovedinnhold

Her er de beste julefilmene

** TV-filmene ** Anmeldelser av kinopremierer
** Trailere ** Filmekspertenes anbefalinger

FIRE ANBEFALINGER: Kristanna Loken i «Terminator» 3, Jude Law og Robert Downey Jr. i «Sherlock Holmes», Rooney Mara i «The Girl With The Dragon Tattoo» og Reodor og Solan i «Flåklypa Grand Prix». Foto: Reuters / NRK / Colombia TriStar
FIRE ANBEFALINGER: Kristanna Loken i «Terminator» 3, Jude Law og Robert Downey Jr. i «Sherlock Holmes», Rooney Mara i «The Girl With The Dragon Tattoo» og Reodor og Solan i «Flåklypa Grand Prix». Foto: Reuters / NRK / Colombia TriStar
(VG Nett) Skal du bare se én film denne julen? Ikke bestem deg før du har lest dette!

Juletid er innetid og filmtid, og tilbudet er enormt både på kino og TV.

Her kan du først lese VG-ekspertenes anbefalinger for TV og kino, deretter terningkast og anmeldelser på kinopremierene og til slutt oversikten over TV-filmene!

Øystein David Johansen kommer med en spesiell juleanbefaling.

I julen pleier jeg å sette av tid til store, episke filmer, når ellers har du tid til å få med deg epos som «Tatt av vinden»? Min definitive julefavoritt i så måte er svenske «Fanny och Alexander», skandaløst nok kan jeg ikke se den på programmet hos noen TV-kanaler i år.

Les også: Slik gikk det med skuespillerne fra «Alene Hjemme» 

Derfor vil jeg anbefale folk til å få seg en tur ut, gå på kino og se Almodovars siste «Under huden». Det er hans beste på mange år, en film som suger deg inn i universet sitt og nekter å gi slipp! Dessuten: Så skummel har du definitivt ikke sett Antonio Banderas på en stund!

VGTV: Se trailer fra «Under huden» 

Jon Selås anbefaler «Sherlock Holmes: A Game of Shadow»:

- Julen er hjemmets høytid. Å bruke hjemmetiden til filmtitting på TV blir derfor galt. Nei, da blir det bedre å gå på kino. Og jeg skal garantert se «Sherlock Holmes: A Game of Shadow».

Se også: Traileren til «Sherlock Holmes» på VGTV .

Anmeldelsene har vært lunkne. Men jeg har ikke sett den ennå. Og en film som mobiliserer Robert Downey Jr., Jude Law, Stephen Fry, Rachel McAdams og Noomi Rapace på klassisk krimgrunn, blir simpelthen et must. Bare for moro!

Ingvill Dybfest Dahl anbefaler klassikeren «Flåklypa Grand Prix».

- Julefilm og julefilm, fru Blom. «Flåklypa» har ikke en gang jul som tema. Men den blir alltid sendt i julen, og Reodor Felgen og hans medhjelpere fremkaller akutt julestemning i stua. Til dags dato er filmen blant Norges beste, og all 3D-teknologi i verden kan ikke måle seg med suget i magen når Solan og Ludvig legger seg på hjul med Il Tempo Gigante.

«Sherlock Holmes: A Game of Shadows»
Det er knyttet store forventninger til den andre Sherlock Holmes-filmen fra Guy Ritchie.

Noomi Rapace gjør sin første engelskspråklige rolle, men VGs anmelder er ikke overbevist om filmens kvalitet og mener ikke klarer å løse mysteriet «hvordan lage en oppfølger».

Les hele anmeldelsen her!

«The Girl with the Dragon Tattoo»

Apropos Noomi Rapace! «Menn som hater kvinner» var filmen som gjorde at kinogjengere verden over fattet interesse for Stieg Larssons Millenium-serien.

Originalversjonen fikk sitt publikum også i USA, men en nyinnspilling var ikke til å unngå. Selveste David Fincher sitter i registolen, og «The Girl with the Dragon Tattoo» imponerte VGs anmelder: «En kjapp, meget veltilpasset og energisk thriller».

Les hele anmeldelsen her!

«Hysteria»
Hvordan sexleketøyet vibratoren fikk sitt gjennombrudd på slutten av 1800-tallet får du vite i britiske «Hysteria». Maggie Gyllenhaal spiller hovedrollen i filmen som ifølge VGs anmelder er en befriende lettbeint sak. Kanskje du bør ta sjansen på et litt annerledes kostymedrama i julen?

Les hele anmeldelsen her!

«Arriettas hemmelige verden»
Filmer fra det japanske animasjonsstudioet Ghibli har tidligere trollbundet små og store kinogjengere med filmer som «Min nabo Totoro» og «Det levende slottet». Nå har de kastet seg over de klassiske barnebøkene om «Lånerne» og resultatet er et utsøkt detaljrikt stykke eventyr for barn - i alle aldre.

Les hele anmeldelsen her!

«Møte i Toscana»
Romantikk på film kan komme i mange former. Denne europeiske samarbeidsfilmen regissert av iranske Kiarostami er en slik man kan diskutere i timesvis etterpå. Mangefasettert og ytterst flertydig var Jon Selås' dom etter å ha sett den.

Les hele anmeldelsen her!

The Mill & The Cross
Film inspirert av et maleri så vi sist med «Pike med perleøredobb», med Scarlett Johansson. Her er det renessansemaleren Bruegels «Korsvandringen» det handler om. «Filminteresserte vil finne et arbeid i en ytterkant - dog en interessant ytterkant - av hva filmmediet også kan brukes til», mente VGs anmelder.

Les hele anmeldelsen her!

«Simon og eiketrærne»
Yngstebror Skarsgård Bill blir for første gang å se på kino i Norge i denne filmatiseringen av den bestselgende romanen av Marianne Fredriksson. Litt for store kunstneriske ambisjoner, mener VGs anmelder som likevel konkluderer med at filmen er en estetisk og engasjerende oppvekstsaga.

Les hele anmeldelsen her!

«Nader og Simin - Et brudd»

Filmlandet Iran er ikke sjelden seiersgrossister på filmfestivaler verden rundt. «Nader og Simin - Et brudd» vant Gullbjørnen i Berlin, og er en universell og mangefasettert tankevekker av en film, full av dramatikk innenfor husets fire vegger.

Les hele anmeldelsen her!

«Alvin og gjengen 3»
De aller minste bør ikke ha de største forventningene til den tredje filmen om de livlige amerikanske animasjonsekornene. Ihvertfall ikke hvis vi skal tro VGs anmelder som fikk hodepine av heseblesende fistelsang og elendig slapstick-underholdning.

Les hele anmeldelsen her!

Her er TV-filmene denne julen:

1. JULEDAG

14.20 på TV2: «Forrest Gump». Tom Hanks er legendarisk i denne tåreperseren.

17.20 på TVNorge: «Kung Fu Panda». Moro for stor og liten, tykk og tynn!

19.30 på TV2: «Flåklypa Grand Prix». Til dags dato en av Norges beste filmer, og all 3D-teknologi i verden kan ikke måle seg med suget i magen når Solan og Ludvig legger seg på hjul med Il Tempo Gigante.

Saken fortsetter under bildet ...

2. JULEDAG: Julespesial med «Downton Abbey» på NRK1. Foto: NRK
2. JULEDAG: Julespesial med «Downton Abbey» på NRK1. Foto: NRK


2. JULEDAG

19.00 på TV3: «Grinchen». Jim Carrey stjeler julen, i denne filmatiseringen av en Dr. Seuss-bok.

20.00 på NRK3: «The Incredible Hulk». Han er ikke bare utrolig sterk, han er også grønn.

21.20 på NRK1: «Downton Abbey». Julespesial fra den ekstremt vellagede britiske serien. Året er 1919, og det blir en spennende julefeiring på Downton når det skal avgjøres om Bates blir dømt eller frikjent, og Mary må ta en viktig avgjørelse.

TIRSDAG 27.

16.30 på TV2: «Alene hjemme». Julen blir ikke helt den samme uten filmen som gjorde Macaulay Culkin til barnestjerne som kreative Kevin med et helt hus for seg selv.

20.00 på NRK3: «Pitbullterje». Sårmorsom julefilm med sterk rolleprestasjon av Atle Antonsen.

01.00 på TV2: «Beverly Hills purk».

ONSDAG 28.

10.35 på TVNorge: «Antz». Nevrotisk maur-moro.

21.50 på NRK3: «Terminator 3: Rise of the Machines». Schwarzenegger får konkurranse av norskættede Kristanna Loken.

22.40 på TV2: «Die Hard». Yippee-ki-yay! Willis som John McClane er kultgod som helten som redder julefesten i denne actionfilmen fra 1988.

Saken fortsetter under bildet ...

TORSDAG 29.: Patrick Swayze og Jennifer Grey i «Dirty Dancing» på TVNorge. Foto: TVNorge
TORSDAG 29.: Patrick Swayze og Jennifer Grey i «Dirty Dancing» på TVNorge. Foto: TVNorge


TORSDAG 29.

20.00 på NRK3: «Stranger Than Fiction». En mer underfundig tone fra Will Ferrel.

21.00 på TV2 Zebra: «Crocodile Dundee». Paul Hogan satte standarden for den stereotype australier med denne filmen.

21.30 på TVNorge: «Dirty Dancing». Filmen damer ikke blir lei av å se om igjen og om igjen. Det kan ha med dansen å gjøre, eller også en ung Patrick Swayze i bar overkropp.

FREDAG 30.

20.40 på TVNorge: «Cocktail». Før Tom Cruise ble kjent for å være en eksentrisk scientolog, var han kjent for å sjonglere flasker og vakre damer i «Coctail» på 80-tallet.

22.35 på TVNorge: «The Graham Norton Show». Har du ennå ikke sett dette talkshowet, må du bare få gjort det!

22.40 på TV2: «Die Hard 4». Vi tåler flere doser John McClane i jula.

NYTTÅRSAFTEN

11.10 på TVNorge: «Herbie - Full tank». Originalen er bedre, men denne byr på fartsfylt familieunderholdning.

18.30 på TVNorge: «Harry Potter og mysteriekammeret». Ting begynner å se virkelig mørkt ut for den unge trollmannen.

21.25 på TV2: «Braveheart». Før Mel Gibson ble tatt for fyllekjøring og grov språkbruk, hadde han lang hockeysveis som den heltemodige, skotske frigjøringshelten William Wallace. Det er stas å se på.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film