Hovedinnhold

Filmanmeldelse: «The Martian»

Aksel svever blant stjernene!

<p>STJERNER I ROMMET i «The Martian»: Fra v: Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara, Aksel Hennie.</p>

STJERNER I ROMMET i «The Martian»: Fra v: Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara, Aksel Hennie.

«The Martian» er rett og slett popcorn-film de luxe. Og Aksel Hennie svever så definitivt blant stjernene!

Denne saken handler om:

ACTION/EVENTYR
«THE MARTIAN»

USA. Regi: Ridley Scott. MED: Matt Damon, Aksel Hennie, Jeff Daniels, Michael Peña, Kristen Wiig, Chiwetel Ejiofor, Sebastian Stan, Sean Bean, Jessica Chastain, Kate Mara

Britiske Ridley Scott er en av Hollywoods regigiganter - med en særlig hang til gigantiske, trendsettende og kostbare prosjekter. «The Martian» (Marsboeren) er såvisst intet unntak.

Vi befinner oss i en ikke alt for fjern rom-fremtid. En amerikansk ekspedisjon til planeten Mars går tilsynelatende fryktelig galt: De overfalles av en storm og må evakuere tilbake til romstasjonen - uten astronauten og biologen Mark (Matt Damon). Alt tyder på at han har omkommet.

<p>SPEDE SPIRA: Marsboer Matt Damon finner en måte å dyrke mat på i «The Martian».</p>

SPEDE SPIRA: Marsboer Matt Damon finner en måte å dyrke mat på i «The Martian».

Foto: 20TH CENTURY FOX Photo Credit: Giles Keyte

Men det har han faktisk ikke. Han lever. Og med vitenskap og kløkt og dead pan humor overlever Mark på en basestasjon, der han blant annet makter å skaffe seg selv mat. Men er det mulig å redde den hypermoderne Robinson Crusoe?

Se, det er hva filmen handler om.

Dette er riktig så underholdende! Vi snakker 3D-film i maxi-format, high-tech herfra til evigheten, svimlende landskaper, universets uendelighet, små mennesker underlagt fysikkens ubarmhjertioge lover - men samtidige smarte nok til utrolige (nesten!) løsninger.

En film som dette har en uendelighet av muligheter til å skape spenning. Ridley Scott kjenner sitt format, og vet at faren for overdrivelse er filmens største trussel. Selve oppsettet, omgivelsene, all teknikken er elementer sterke nok i seg selv til å drive dramaet. Og, ja: Det blir mer enn nok, hele veien. Kanskje ørlite for lite, faktisk, helt mot slutten. Men det blir for en bagatell å regne.

<p>I MARS-STORM: Aksel Hennie.</p>

I MARS-STORM: Aksel Hennie.

Matt Damon er helt avgjørende for det ferdige resultatet. Hans fysiske og mentale nærvær er det tydelige menneskelige motpunktet filmens enorme tekniske apparat trenger. Damon er rett og slett overbevisende god.

Forøvrig finnes en vrimmel av store og mindre filmstjerner, både i himmelen og på jorden - så å si. Blant dem: Vår egen Aksel Hennie som astronauten Alex Vogel. Det er ingen stor rolle, men viktig og tydelig nok. Aksel glir sømløst inn og leverer varene helt strålende. Dette blir garantert ikke hans siste Hollywood-eventyr.

Ennå kan vi vel ikke kalle ham en Hollywood-stjerne. Men «Hollywood-håndverker» er det helt fint dekning for. Han har kommet en lang, lang vei fra hovedrolledebuten i «Jonny Vang» i 2003!

«The Martian» får norsk kinopremiere fredag 2. oktober. Da kommer den til å feie den norske storsuksessen «Bølgen» fra kinotoppen!

JON SELÅS

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film