Hovedinnhold

Filmanmeldelse: Drager er ålreite dyr

«Dragetreneren 2» («How To Train Your Dragon 2»)

En god, ildspyttende oppfølger.

Denne saken handler om:

Animasjonen i denne godt over middels sympatiske oppfølgeren
til suksessen fra 2012, er gispende flott.

La gå at filmen kanskje bruker overdrevent mye tid på å vise oss hovedpersonen Hikken og dragen Tannlaus’ svimlende flyturer over psykedeliske eventyrlandskaper (panoramaene ser ut som noe Roger Dean kunne ta tegnet til et Yes-omslag i 1973). Det er isolert sett fantastiske sekvenser. Og har noen gang rødt skjegg sett mer livaktig ut enn på vikinghøvdingen Steinur Digre her? Neppe.

Hikken temmet sin trofaste drage i den forrige filmen, og vikingene på Borkøy lever nå i fred og fordragelighet. Han er blitt 20 år, og har en kul kjæreste i Astrid. Han er på jakt etter en identitet som voksen, og er i ferd med å finne den. Men det er mørke skyer på horisonten. Drago Blodbank, en fryktet dragejeger, rasler med sablene igjen. Målet hans er å fange alle drager, og uskadeliggjøre artens alfahann.

Hikken, en proaktiv fyr, ønsker – akkurat som Jonas Gahr Støre – å forebygge katastrofen med «dialog». Og han får møte en viktig person i løpet av den diplomatiske ekspedisjonen, som vi imidlertid ikke kan røpe hvem er her. Men han får snart vite at ingen fører en sivilisert samtale med Drago – en mann som er en fange av sin egen redsel.

Det går mot en unngåelig og voldsom konfrontasjon. Denne er, i likhet med filmens mange drager, nokså skummel og mørk, og neppe noe for de aller minste barna. Samtidig er dette en film om genuin kjærlighet: Til mennesker, dyr og jordkloden. Men også kjærligheten får seg et banesår i denne filmen, i et forløp som føles som et av de mest tragiske i en animasjonsfilm siden Disneys «Bambi» (1942).

Filmen kunne med fordel gjort mer ut av den lovende Astrid-karakteren. Den er hektisk, og føles et kvarter for lang. På den annen side: Den introduserer en fin kvinnelig rolle i form av Valka, Hikkens mor. Den bidrar også med flotte stemmeroller for buldrende høyrøstede trøndere og vestlendinger.

Stort sett lykkes imidlertid «Dragetreneren 2» meget godt, både som animasjonsfilm og oppfølgerfilm å betrakte. En forventet publikums-«drager» (ahem) dette.

MORTEN STÅLE NILSEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film