Hovedinnhold

Fest for «Upperdog» i Haugesund

ET IKKE HELT: vellykket første møte: Hermann Sabado og Agnieszka Grochowska i «Upperdog». Ja, det finnes humor i filmen også. Foto: Sandrew Metronome/Friland Film
ET IKKE HELT: vellykket første møte: Hermann Sabado og Agnieszka Grochowska i «Upperdog». Ja, det finnes humor i filmen også. Foto: Sandrew Metronome/Friland Film
HAUGESUND (VG) Bang Chau (29) debuterer som skuespiller i «Upperdog». I går strålte hun på den røde løper.

Sara Johnsens film ble vist for første gang i går kveld, under åpningen av filmfestivalen i Haugesund. En av de mest spente, var Bang Chau, som har en av hovedrollene. For et drøyt år siden hadde hun ingen anelse om at hun skulle debutere på det store lerretet.

Les anmeldelsen av «Upperdog» her

- Jeg satt på kafé i Oslo. Produsenten av «Upperdog» kom bort til meg og spurte om jeg var skuespiller. Jeg svarte nei, men at jeg kunne synge. Dermed ble det audition, og jeg fikk rollen som Yanne, sier Bang Chau.

VGTV:Se traileren til «Upperdog» her

Dramatisk

I regissør Sara Johnsens flotte film, der flere historier flettes sammen, spiller hun en kvinne som er adoptert fra Østen. På den andre siden av byen bor broren. De to ble skilt da de kom til Norge, og vokste opp i to helt ulike miljøer. Skjebnen gjør at deres veier igjen krysses.

Bang Chaus egen bakgrunn er også dramatisk. - Jeg er båtflyktning fra Vietnam. Foreldrene mine dro av gårde med seks små barn. Mor var høygravid med meg, og jeg er født i Norge. Den første tiden bodde vi i et flyktningmottak i Vibes gate i Oslo, Så flyttet vi til Sarpsborg. Der vokste jeg opp, sier Chau som nå pendler mellom Oslo, København og New York. De siste fire årene har hun sunget i det danske electrojazz-bandet «Hess is More».

BILDESPESIAL:Se bilder fra filmen «Upperdog»

Hennes historie er ganske annerledes enn det Yanne i filmen opplever.

- Men man kan godt si at jeg er adoptert, jeg også. Adoptert av Norge. Min familie har opplevd Norge som et fint land å være flyktning i. Vi hadde flere fadderfamilier i Sarpsborg. Mor og far var fattige, men de sørget for at vi barna var svært aktive på kulturfronten, ga oss penger til kurs og undervisning i dans og sang. Det er imponerende, og jeg er veldig stolt av dem, sier Chau.

SPENT: Bang Chau debuterer med en av hovedrollene i «Upperdog» Foto: SCANPIX
SPENT: Bang Chau debuterer med en av hovedrollene i «Upperdog» Foto: SCANPIX

Hun har jobbet med design, og er for tiden hos designeren Kathrine Hammel. For noen år siden søkte hun lykken i København, og hang ute på jazzklubber.

Det resulterte i en sangkarriere med bandet «Hess is More». Bandet skal nå lanseres i USA.

Hennes halvbror i filmen, spilt av Hermann Sabado, har siden han gikk ut av Teaterhøgskolen for to år siden, markert seg i flere glimrende roller på Trøndelag Teater. Han er trønder, med filippinsk far.

Les også:«Upperdog» åpner filmfestivalen

Briljerer

I «Upperdog» briljerer han som slesk drittsekk med såre undertoner.

- Det var fristende å ta den skikkelige ut, drittsekkrollen, innrømmer Sabado. - Men Sara Johnsen var heldigvis streng med meg. Hun ba meg holde igjen.

Sara Johnsens intensjon har vært å lage en film om norsk samtid.

- Dette er Oslo, slik byen er nå, understreker Johnsen. - Kjører du fra Grønland til Montebello, ser du ulikhetene; folk med forskjellige hudfarger, polske hushjelper, rikmannssønner, og unge menn som har vært i krigssituasjoner i Afghanistan. Jeg har vært opptatt å få fram energien i denne miksen, og at dialogen skal flyte lett, sier Johnsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film