Hovedinnhold

Bygdebråk og lurendreieri i den nye «Flåklypa»-filmen

Solan Gundersen står i fare for å spille bort gård og grunn i den nye «Flåklypa»-filmen.

To år etter at Reodor, Solan og Ludvig returnerte til filmlerretet er det klar for oppfølgeren. «Herfra til Flåyklypa» heter den kommende filmen, som også denne gangen er dukkefilm, stop-motion.

Denne gangen står bygderivalisering sentralt, forklarer manusforfatter Karsten Fullu.

Halvveis gjenkjennelig: Dra meg baklengs inn i... hva da sa du?

<p>FLÅKLYPA-SKURKER: Ollmar O.Kleppvold, meieribestyrer i Slidre, og humorist Olram Slåpen (bak) er skurkene i den nye Flåklypa-filmen «Herfra til Flåklypa». Foto: MAIPO FILM</p>

FLÅKLYPA-SKURKER: Ollmar O.Kleppvold, meieribestyrer i Slidre, og humorist Olram Slåpen (bak) er skurkene i den nye Flåklypa-filmen «Herfra til Flåklypa». Foto: MAIPO FILM

– Bygder som rivaliserer er en veldig sentral del av Aukrusts forfatterskap. Den første Aukrust-filmen som ble laget, «Freske fraspark» fra 1963 handler om rivaliseringen mellom Alvdal og Tynset, vi hadde lyst til å gjøre noe på det. Parallellen er rivaliseringen mellom Norge og Sverige i store mesterskap.

VGTV:Slik er virkelighetens Flåklypa

Det er Flåklypa og nabobygda Slidre som kniver i «Herfra til Flåklypa». Utgangspunktet er et hemmelig veddemål inngått mellom Solan og meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold. Solan vedder bort Reodors verksted og huset de bor i fordi han er overbevist om at Flåklypa vil knuse Slidre i det årlige «osteløpet». Ludvig og Reodor vet ingenting, men seierssikre Solan blir litt mindre seierssikker da Kleppvold får med seg et par andre på laget.

Vi har altså å gjøre med klare helter og skurker i «Herfra til Flåklypa».

– Kleppvold har alltid vært en skurk i Aukrusts bøker, og i «Flåklypa Tidende». En svindler som tar snarveier! Med seg på laget har han Olram Slåpen, humorist og bergenser.

<p>MEIERIASSISTENT: Emmanuel Desperados er tilbake, på lag med de ondsinnede i «Herfra til Flåklypa». Foto: MAIPO FILM</p>

MEIERIASSISTENT: Emmanuel Desperados er tilbake, på lag med de ondsinnede i «Herfra til Flåklypa». Foto: MAIPO FILM

– Men de har også Emmanuel Desperados med på laget, han er vel kjent som «vår» mann – i hvert fall fra «Flåklypa Grand Prix»?

– Vel, vi tar utgangspunkt i Aukrusts bøker, der er han kjent og etablert som meieriassistent på Slidre dampysteri hvor Kleppvold er bestyrer. Så han er han ansatt hos den slemme i filmen.

Det er altså et race, et løp som står sentralt i filmen. Etter forrige film ble det bråk fordi Remo Caprino mente folk oppfattet «Jul i Flåklypa» som en oppfølger til «Flåklypa Grand Prix»

– Har dere vært redd for å gå for nær dette universet, og har du fulgt noen instrukser i arbeidet med «Herfra til Flåklypa»?

– Nei, dette er en helt annen historie, og Aukrust har alltid skrevet mye om sport, både før og etter filmen fra 1975. Det er ikke noe vi har tenkt er problematisk. I osteløpet som denne filmen handler om er det forresten ikke lov til å bruke fremkomstmiddel med motor!

– Så du som manusforfatter har fått jobbe fritt og slik du ønsker?

– Ja, jeg har jobbet fritt, med utgangspunkt i Aukrusts univers selvsagt. Vi lagde vår tolkning i «Jul i Flåklypa», som vi også bygger videre på.

Les også:Strid om Il Tempo Gigante havner i retten

Som VG skrev fredag har ikke produsent Synnøve Hørsdal i Maipo hørt noe fra Caprino eller hans advokat siden de oversendte DVD av «Jul i Flåklypa» i august i fjor. Remo Caprino har reagert slik på nyheten om den kommende filmen:

– Dersom den nye filmen bygger på samme lest som den forrige har vi naturlig nok et tilsvarende problem med den. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

<p>LYKKELIG UVITENDE: Solan Gundersen har satt verkstedet og hjemmet på spill, men det vet ikke Ludvig og Solan noenting om i den nye filmen «Herfra til Flåklypa». Foto: Maipo</p>

LYKKELIG UVITENDE: Solan Gundersen har satt verkstedet og hjemmet på spill, men det vet ikke Ludvig og Solan noenting om i den nye filmen «Herfra til Flåklypa». Foto: Maipo

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film