Hovedinnhold

Zuckerberg i krisemøte etter Facebook-avsløring

<p>BRANNSLUKNING: Facebook-sjef Mark Zuckerberg måtte onsdag møte en rekke representanter for konservative krefter og roe ned gemyttene etter påstander om at Facebook sensurer konservative nyheter.</p>

BRANNSLUKNING: Facebook-sjef Mark Zuckerberg måtte onsdag møte en rekke representanter for konservative krefter og roe ned gemyttene etter påstander om at Facebook sensurer konservative nyheter.

Foto: Lluis Gene, Afp
Facebook-sjef Mark Zuckerberg driver omfattende brannslukking etter avsløringer om Facebooks prioriteringer.

Zuckerberg var rask ute og dementerte påstandene som ble fremmet på nettstedet Gizmodo og i den britiske avisen The Guardian. Her ble det publisert et internt Facebook-dokument på 21 sider som i detalj beskrev hvordan Facebooks medarbeidere skal styre hvilke nyheter og temaer som skal trende på Facebook.

En tidligere ansatt anklaget også Facebook for å med vilje nedprioritere nyheter som handlet om konservative amerikanske politikere.

Les også: Mark Zuckerberg er nå den sjette rikeste på jordkloden

– En plattform for alle tanker

Facebook har avvist anklagene, men sagt at de vil granske saken.

For å roe ned gemyttene, inviterte Zuckerberg onsdag en rekke fremtredende konservative politikere til et møte i Facebooks hovedkvarter for å overbevise dem om at Facebook hverken er venstrevridd eller politisk partisk på noen annen måte, skriver CNBC.

Møtet ble i ettertid betegnet som «produktivt» av flere av de inviterte deltakerne og Mark Zuckerberg skrev blant annet dette på Facebook:

«Vi grunnla Facebook for at det skulle være en plattform for alle tanker og ideer. Vår suksess avhenger av at alle føler at de kan dele det de har lyst til på Facebook».

Denne bør du får med deg: Er dette Mark Zuckerbergs stikk mot Donald Trump?

Har lagt ut dokument

Samtidig poengterte han at «sannheten er at de konservative og republikanere alltid har vært viktige for Facebook, og Donald Trump har flere fans på Facebook enn noen annen presidentkandidat».

Avsløringen om Facebooks prioriteringer av stoff handler om den delen av nyhetsstrømmen som kalles «trending topics».

Denne tjenesten finnes foreløpig bare i engelskspråklige land, men lister opp saker og temaer som deles og likes hyppig.

Ifølge avsløringene gjøres imidlertid ikke dette av algoritmer, men av journalister eller «nyhetskuratorer».

Disse nyhetskuratorerne velger selv hvilke saker som prioriteres etter en rekke kriterier - ikke bare hvilke som skaper flest reaksjoner eller blir mest delt.

Facebook har selv lagt ut et 28 sider langt dokument med retningslinjer for nyhetskuratorene, for å forsøke å vise åpenhet i saken.

Les også: Zuckerberg vil sette en stopper for hatinnlegg på Facebook

Algoritmer styrer

Ifølge dette dokumentet er det bare store nyhetshendelser med bred dekning i massemedier som skal styres inn på listene over «trending topics» om de ikke deles mye på Facebook.

Utover disse nyhetskuratorene er det nettstedets algoritmer som styrer nyhetsstrømmen basert på den enorme mengden data Facebook sitter på.

Medier og bransjefolk diskuterer nå hva den nye informasjonen betyr for borgerne i et demokrati, for den objektive journalistikken og for tradisjonelle mediers relasjon til Facebook, skriver Schibsteds sosiale medier-sjef Ehsan Fadakar i et debattinnlegg som er publisert både på det svenske nettstedet Breakit..

«I USA har man begynt å snakke om at Facebook og Google har så store muligheter til å påvirke demokratiet at deres algoritmer bør være offentlig tilgjengelige for alle», skriver han.

Samtidig pågår debatten om nettstedets nøytralitet veid opp mot de journalistiske vurderingene av saker.

Anklagene om nedprioriteringer av saker om konservative politikere er et poeng, mens viktigheten av at Facebook-brukerne får se andre nyheter og saker enn dem man selv vil se, er et annet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys