Hovedinnhold

Er det slik Harry Hole ser ut?

KRIMHELT: Dette er tegneren Harald Nygård sin versjon av den kjente krimhelten Harry Hole. TEGNING: Harald Nygård/VG
KRIMHELT: Dette er tegneren Harald Nygård sin versjon av den kjente krimhelten Harry Hole. TEGNING: Harald Nygård/VG
(VG Nett) VG-tegner Harald Nygård har tegnet krimhelten etter beskrivelsene i Jo Nesbøs bøker.

Fakta om Harry Hole

  • Hovedkarakteren i ni av Jo Nesbøs krimbøker. Typisk antihelt, ofte på kant med sine overordnede. I tillegg sliter han sterkt med alkoholproblemer, og ramler iblant ut på noen fryktelige fyllekuler. Bor i Sofies gate på Bislet i Oslo, der han frekventerer restaurant Schrøder.
  • Moren døde av kreft da Harry var i 20-årene. Han forsøker å følge opp sin yngre søster, som har Downs syndrom, men har et anstrengt forhold til faren. Harry Hole er tøff, sårbar og en drivende god etterforsker som ikke går av veien for å bruke uortodokse metoder.
  • Han er forholdsvis høy, han røyker ustanselig og drikker som en svamp. Fysisk utstråling og et barskt maskulint ytre er sannsynlige kriterier for den skuespiller som skal spille politietterforskeren.
  • Følgende bøker er utgitt så langt: «Flaggermusmannen» (1997), «Kakerlakkene» (1998), «Rødstrupe» (2000), «Sorgenfri» (2002), «Marekors» (2003), «Frelseren» (2005), «Snømannen» (2007), «Panserhjerte» (2009) og «Gjenferd» (2011).

Med samme teknikk som når et vitne beskriver en gjerningsmann har VG-tegneren med 32 års fartstid fra politiet tegnet Harry Hole - som tynn, mager i ansiktet og usunn.

De fleste av Jo Nesbøs lesere har laget seg et bilde av hvordan Harry ser ut, og når «Snømannen» blir film regissert av Martin Scorsese vil man få et ansikt til karakteren. Det er enda ikke kjent hvem som skal spille Harry og spekulasjonene har vært mange, men kommer han til å likne på tegningen?

Hvordan mener du Harry Hole bør se ut?Send inn ditt forslag her! 

Vanskelig oppdrag

Jo Nesbøs redaktør, Øyvind Pharo, synes det virker som om Nygård har studert beskrivelsene av Harry Hole godt, men ser selv for seg krimhelten som enda mer skrapet.

- Kanskje han skulle hatt mer markerte ansiktstrekk, mer beinete? Jeg ser han for meg som mer skrapet, mer senesterk enn muskuløs, sier Pharo, som likevel synes det er et vanskelig tegneoppdrag.

** Les mer i dagens papirutgave av VG og på VG+ **

Selv forklarer Nygård bakgrunnen for «sin» Harry slik:

- Spesielt øynene er beskrevet mye - blodskutte, litt blasse. Han er tynn, mager i ansiktet og ser ikke så sunn ut. Jeg følte det ikke var riktig å sette på han dress - jeg ser han helst for meg i T-skjorte, jakke og dongeribukse, sier tegneren.

- Vet ikke hvordan han ser ut

Jo Nesbø har ikke svart på VG Netts henvendelser om denne saken, men da det ble kjent at «Snømannen» skal bli film sa han at han ikke hadde noen idé om hvem som kan spille Harry - han vet ikke selv hvordan Harry ser ut.

- Jeg har ikke noe klart bilde i detalj av hvordan Harry ser ut. Han er en person som jeg ser litt ut av øyekroken, som glir litt forbi. Jeg har omrisset av ham, men akkurat hvordan han ser ut, det vet jeg ikke. Jeg har bare flyktige gløtt av ansiktet hans, sa han den gangen.

PS! Siden Jo Nesbøs «Gjenferd» kom ut 9. juni ifjor er det samlede opplaget kommet opp i 314.000 eksemplarer.

FORFATTER: Jo Nesbø selv vet ikke hvordan Harry Hole ser ut. Foto: Terje Bringedal/VG
FORFATTER: Jo Nesbø selv vet ikke hvordan Harry Hole ser ut. Foto: Terje Bringedal/VG


Les flere saker på Rampelys 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys