Hovedinnhold

Eksotisk med Frikar

SPEKTAKULÆRT: Kombinasjonen fiolin og dans med Frikar. Foto: Erik Berg
SPEKTAKULÆRT: Kombinasjonen fiolin og dans med Frikar. Foto: Erik Berg
Danseren og koreografen Hallgrim Hansegård har løftet den norske folkedansen opp på scenen, og gjort den både spennende og eksotisk.

YR OG KRUK
Med Frikar og Ragnhild Hemsing
Den Norske Opera & Ballett, scene 2

«Yr»
Koreografi og dans: Hallgrim Hansegård

Musikk: Lasse Thoresen
Fiolin: Ragnhild Hemsing

«Kruk»
Koreografi: Hallgrim Hansegård
Komposisjon og idé: Andreas Ljones
Dansere: Frikar

Det svinger skikkelig når dansegruppen Frikar smeller til med en eksplosjon av en forestilling med tittelen «Kruk». Den tar utgangspunkt i våre gamle helleristninger som viser at allerede for mer enn 2500 år siden ble det danset her til lands. Det hjelper enormt at Andreas Ljones har komponert musikk det virkelig svinger av.

Her har koreografen samlet det meste av det beste innen den spektakulære delen av folkedansen med et stort antall hodestifter, og med hatter som fyker i alle retninger. Her prøver de å overgå hverandre i fredelige dueller, og det er mye sprek dansing som blir vist.

Hansegård klarer å bygge forestillingen dramaturgisk, slik at det er en jevn stigning.

«Kruk» er både mytisk og mystisk. Det eksisterer en viss begrensning når det gjelder mengden trinn det er å velge i, men med så høy kvalitet på danserne spiller ikke det noen rolle.

Åpningsnummeret var «Yr». En spennende og vakker komposisjon signert Lasse Thoresen som fiolinisten Ragnhild Hemsing tok nydelig vare på. Hennes spill trakk danseren Hallgrim Hansegård opp av gulvet, og ga ham liv til å gjennomføre den halsbrekkende dansen. Det var tydelig at fiolinen inspirerte danseren og omvendt. Når norsk folkedans blir presentert slik er det en virkelig eksotisk opplevelse.

FREDRIK RÜTTER

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys