Hovedinnhold

«Don Quijote» verdens beste bok

(VG Nett) 100 forfattere fra 54 land har kåret «Don Quijote» til verdens beste litterære verk.
Den spanske forfatteren Miguel de Cervantes Saavedras' 1600-tallsroman om mannen som ble sinnssyk av å lese romaner, stilte andre store verker av forfattere som Shakespeare, Homer og Tolstoj i skyggen.

På oppdrag fra De norske Bokklubbene har fremstående forfattere fra hele verden kåret tidenes hundre beste bøker. Vinneren av kåringen ble avslørt på Nobelinstituttet i Oslo tirsdag.

Forfatter-juryen, med blant andre Salman Rusdie, Milan Kundera, John le Carré, John Irving, Nadine Gordimer og Norman Mailer, ga "Don Quijote" 50 prosent flere stemmer enn boken som havnet på andreplass på listen. Rekkefølgen til de 99 bøkene som fulgte "Don Quijote" er ikke offentliggjort.

- Naturlig valg

Jan Kjærstad, en av tre norske forfattere som var med i avstemningen, synes valget av "Don Quijote" var naturlig.

-Det er et lett tilgjengelig og veldig vakkert verk. Det er en bok som speiler hva det er å være menneske, sier Kjærstad til NTB.

10 forfattere hadde mer enn en bok på listen. Dostojevski førte an med fire, Kafka, Shakespeare og Tolstoj hadde tre hver, mens Faulkner, Flaubert og Garcia Marquez, Homer, Thomas Mann og Virginia Woolf hadde to hver.

Doris Lessing, som både var med på å velge og selv havnet på listen, var først en smule sjokkert da hun fikk den nærmest håpløse oppgaven. Likevel var hun ikke i tvil.

- Lettere å velge

-Personer som meg vet hvor de skal gå for å finne bøker, men det er alltid unge mennesker som ikke har noen peiling. De går inn i en bokhandel og blir bare forvirret. De vet ikke hva som er godt og hva som er dårlig. En slik liste hjelper folk å velge, sier 82 år gamle Lessing til NTB.

Astrid Lindgrens "Pippi Langstrømpe" var Sveriges eneste innslag blant de hundre titlene, der navn som Strindberg og Lagerlöf mangler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys