Hovedinnhold

Dette er vinnerforslaget til nytt vikingtidsmuseum

<p/>
<p>VINNERFORSLAGET: Juryen mener at vinnerutkastet <b>Naust</b> fra <b>AART architects</b> gir «mulighet for en sammenhengende og flott romsekvens som inkluderer de eksisterende hvelvene, og kobler de nye utstillingsarealene direkte på dagens utstillingsfløyer».</p>

VINNERFORSLAGET: Juryen mener at vinnerutkastet Naust fra AART architects gir «mulighet for en sammenhengende og flott romsekvens som inkluderer de eksisterende hvelvene, og kobler de nye utstillingsarealene direkte på dagens utstillingsfløyer».

Foto: VISCO CG på oppdrag fra Statsbygg
Arkitektvinnerne for et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo er kåret. Vinnerforslagene kommer fra Naust – AART architects, JA JA ARCHITECTS i samarbeid med Coast Studio og Arkitekturfabrikken.

Hele 111 bidrag har konkurrert i Statsbyggs åpne plan- og designkonkurranse om det nye vikingtidsmuseet.

– Forslagene til nytt Vikingtidsmuseum er en svært viktig milepæl på veien mot et nytt moderne museumsbygg. Med et nytt Vikingtidsmuseum får publikum oppleve Norges viktigste bidrag til verdensarven i en mye bedre ramme, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

– En større fortelling

Førsteplassen i konkurransen går til danske AART architects for bidraget «Naust», mens andreplassen går til JA JA Architects i samarbeid med Coast studio for «Vikingtiden på ny». Tredjeplassen går til konseptet «Favn» av Arkitekturfabrikken i Trondheim. De tre vinnerforslagene skal Statsbygg arbeide videre med.

<p/> <p>NUMMER TO:  <b>Vikingetiden på ny</b> av <b>JAJA Architects/Coast studio</b>. juryen mener at bidraget «med et lavmælt og organisk grep skaper et nytt museumslandskap over og under bakken tilpasset stedet og Arnebergs arkitektur».</p>

NUMMER TO:  Vikingetiden på ny av JAJA Architects/Coast studio. juryen mener at bidraget «med et lavmælt og organisk grep skaper et nytt museumslandskap over og under bakken tilpasset stedet og Arnebergs arkitektur».

Foto: VISCO CG på oppdrag fra Statsbygg

– Vinnerutkastene åpner for at vikingskipene kan bli en større fortelling om vikingtiden. De sørger for at vikingtidssamlingen kan sikres for ettertiden, og gir et større publikum bedre mulighet til å oppleve denne fantastiske kulturarven, sier direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum.

<p/> <p>NUMMER TRE: Tredjeplassen går til konseptet «Favn» av Arkitekturfabrikken i Trondheim. De tre vinnerforslagene skal Statsbygg arbeide videre med.</p>

NUMMER TRE: Tredjeplassen går til konseptet «Favn» av Arkitekturfabrikken i Trondheim. De tre vinnerforslagene skal Statsbygg arbeide videre med.

Foto: VISCO CG på oppdrag fra Statsbygg

Tre ganger så stort

Arealrammen for prosjektet er på 13.000 kvadratmeter, hvorav 9.300 kvadratmeter er nybygg. Det nye museet vil bli tre ganger så stort som det eksisterende Vikingskiphuset.

Statsbyggs utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud har ledet den ni personer store juryen som har vurdert de innkomne bidragene, som ble anonymisert for at juryeringen skulle bli rettferdig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys