Hovedinnhold

Dette er mannen som kjøpte «Skrik»

**Faren til Leon Black (60) begikk selvmord
**Kan havne på Moma eller Metropolitan

KJØPER: Ifølge Wall Street Journal er det Leon Black som har kjøpt maleriet «Skrik». Foto: REUTERS
KJØPER: Ifølge Wall Street Journal er det Leon Black som har kjøpt maleriet «Skrik». Foto: REUTERS
NEW YORK (VG Nett) Farens selvmord endret livet til den unge Leon Black.

Familien hans sto på bar bakke økonomisk etter farens død. Black - som hadde tatt universitetsfag i filosofi og historie, og hadde tenkt å bli lærer - satset i stedet på business.

Han ble styrtrik - og er i dag en mogul innen private equity på Wall Street, som sjef for Apollo Global Management LLC.

Så styrtrik at han hadde råd til å kjøpe det dyreste kunstverket i historien, Edvard Munchs «Skrik», under den storstilte auksjonen på Sotheby's i New York i mai, ifølge The Wall Street Journal.

- Det er kunst og litteratur som skiller oss fra barbariet, sa han i et sjeldent intervju med The New York Times i 2008.

Holder det hemmelig

Hemmeligholdet har vært ekstremt etter at bildet ble solgt for 120 millioner dollar, altså nærmere 700 millioner kroner.

Offisielt har Black ennå ikke bekreftet at han ble vinneren av den høydramatiske auksjonen som varte i 12 minutter, med fem deltagere, og ble fulgt direkte av kunstkjennere, milliardærer og vanlige folk verden over.

Det folk i New York nå spør seg om, er hvor maleriet skal havne: Vil han ha det hjemme i leiligheten på Park Avenue? Eller gi det bort - alternativt stille det til disposisjon - for en av byens mest kjente museer?

VERDENS DYRESTE: Edvard Munchs verdenskjente maleri "Skrik" ble solgt fra nordmannen Petter Olsen for hele 615,4 millioner kroner i mai. Foto: Fredrik Solstad, VG
VERDENS DYRESTE: Edvard Munchs verdenskjente maleri "Skrik" ble solgt fra nordmannen Petter Olsen for hele 615,4 millioner kroner i mai. Foto: Fredrik Solstad, VG


Den svært kunstinteresserte mannen sitter i styret for både Metropolitian Museum of Art og Museum Of Modern Art (MoMa). Black er kjent som en gavmild mann til en rekke formål, blant annet har han gitt store pengebeløp til kreftforskning.

Kunst til 4,5 milliarder kroner

Men sin private kunstsamling med en anslått verdi av 750 millioner dollar - 4,5 milliarder - har han i stor grad beholdt i hjemmet, ifølge kilder i kunsthandlermiljøet.

Metropolitan og MoMa er ikke bare to av USAs, men to av verdens mest kjente og besøkte museer. Dersom en av dem får stille ut «Skrik», er det ventet et voldsomt løft i antall besøkende til museene.

Ingen av de to museene eier i dag viktige verker av Munch - kun mindre kjente verker.

Han eier private verker av blant andre Vincent Van Gogh, Pablo Picasso og Raphael. Leon Black er god for over 20 milliarder kroner, gift med Broadway-produsenten Sara Black og har fire barn.

Da han fylte 60 år i fjor sommer, var det et utall kjendiser i selskapet. Underholdningen i hagen i sommerhuset i Southampton på Long Island sto Elton John for. Briten var leid inn til en halvannen timer lang konsert. Pris: 7 millioner kroner.

Leons far, Eli Black, var polsk jøde som innvandret til USA på 1930-tallet. Også han var styrtrik. Men så ble firmaet han ledet beskyldt for korrupsjon i Honduras. En måned før saken ble kjent, tok han sitt eget liv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys