Hovedinnhold

De tre musketêrer

LITOGRAFI. VGs anmelder mener bildet "Lys himmel" er blant kunstneren Sonjas beste bilder på utstillingen. Foto: LARS ELTON
LITOGRAFI. VGs anmelder mener bildet "Lys himmel" er blant kunstneren Sonjas beste bilder på utstillingen. Foto: LARS ELTON
TJØME (VG) Kunstneren Sonja har vokst siden sist H.M. Dronningen stilte ut sammen med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

Utstilling: H.M. Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Oppdahl:
«SOMMERUTSTILLINGEN»
Kunstforeningen Verdens Ende, Tjøme, 6/7 - 4/8


Det er snart to år siden trioen presenterte kunstmappen «Tre reiser. Tre landskap» på Dunkers kulturhus i Helsingborg. I mappen bidro de med åtte trykk hver, og slik sett var H.M. Dronningen likeverdig partner med de to meritterte kunstnerne.

Men det ville vært en overdrivelse å kalle dem jevnbyrdige når det kom til det kunstneriske uttrykket. Til det var Sonjas bilder for ujevne.

TERNINGKAST FIRE: VGs anmelder Lars Elton mener kunstneren Sonja har rykket frem med årets sommerutstilling.
TERNINGKAST FIRE: VGs anmelder Lars Elton mener kunstneren Sonja har rykket frem med årets sommerutstilling.

Derfor er det moro å se en ny gruppeutstilling med «de tre musketerer». For denne gangen, i Kunstforeningen Verdens Ende, har kunstneren Sonja rykket frem. I denne konstellasjonen er Sonja, Nupen og Opdahl på linje med hensyn til kvalitet.

Den grafiske kunstmappen har vært på turné Norge rundt i ett og et halvt år, men på Tjøme presenterer de tre kunstnerne en ny konstellasjon. Mens mappen var bundet sammen av felles tema, spriker Tjøme-utstillingen: Ørnulf Opdahl viser 30 akvareller i lite format, Kjell Nupen viser grafikk med kjente motiver, mens Sonja viser 19 nye grafiske verk. Bortsett fra at de liker hverandre er det lite som binder de tre musket¿rene sammen, kunstnerisk sett.

Men selv om utstillingen som kunstnerisk møte har begrenset interesse, er salgssuksessen sikret. Nupen leverer grafikk av velkjent kvalitet, mens Opdahls salgbare akvareller fra fjern og nær er best når han går inn i sine kjente motiver.

Det som imponerer er Sonjas utvikling siden sist. Hennes 19 trykk (hovedsakelig dyptrykk, pluss litografier og to i offset) viser at hun behersker teknikken, motivene er fargerike og varierte, prisene er overkommelige og bildene er tiltalende for et kjøpevillig publikum.

Motivene spriker i flere retninger, og hun vil ha godt av å konsentrere og fordype seg. Hun har fortsatt en vei å gå, men i de beste trykkene utnytter hun teknikken på en spennende måte. Fargebruken er vakker og oppbyggingen av motivene er virtuos. Dette vil vise seg å være populært, uavhengig av Sonjas sirlige signatur.

Anmeldt av Lars Elton

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys