Hovedinnhold

Elden: - Mine beste venner er ikke på Facebook

FACEBOOK-VENNER: Advokat John Christian Elden har 384 venner på Facebook, deriblant Aylar Lie. Foto: Faksimile: Facebook
FACEBOOK-VENNER: Advokat John Christian Elden har 384 venner på Facebook, deriblant Aylar Lie. Foto: Faksimile: Facebook
(VG Nett) Advokat John Christian Elden (39) opprettet en profil på Facebook etter invitasjon fra tidligere glamourmodell Aylar Lie.

Denne saken handler om:

OM FACEBOOK

Facebook er en type tjeneste som faller i kategorien sosialt nettverk. Siden oppstarten i 2004 har det California-baserte selskapet, som opprinnelig var et studentforum, rukket å få flere hundre ansatte og flere titalls millioner brukere verden over. Tjenesten gir deg mulighet til å kommunisere på ulike måter med venner og kjente via nettet. Du kan dele bilder, videoer, lenker og annet.


Facebook har spredt seg som en farsott, og flere hundretusen nordmenn er medlemmer av den populære sosiale nettjenesten - inkludert flere samfunnstopper og kjendiser.

To av dem som har funnet hverandre er advokaten John Christian Elden og modellen Aylar Lie. Hun har selskap av en rekke profilerte komikere, politikere, samt journalister i VG og Dagbladet i Eldens sosiale nettverk. Men er dette problematisk? Ja, mener mange.

Aylar-invitasjon

- For en stund siden fikk jeg en invitasjon fra en dame ved navn Aylar Lie: «Nå har det kommet noe som heter Facebook. Det må du melde deg på». Så da åpnet jeg en profil på Facebook, sier kjendisadvokaten.

Elden har tidligere vært modellens forsvarer i retten, blant annet da hun ble tatt for promillekjøring.

VGTV: - Uproblematisk at journalister har kilder som Facebook-venner

Kjendisadvokaten deltok i en paneldebatt torsdag kveld der diskusjonen dreide seg om Facebook og journalistisk integritet.

- Jeg ser ikke problemet med at journalister er på Facebook, sier Elden, som hadde 383 venner på nettjenesten før han gikk i debatt på Presseklubben i Oslo Sentrum.

- Nakenbilder

- Mener du det er problematisk at journalister skriver saker om personer de har på vennelisten på Facebook?

- Nei, så lenge de ikke legger ut partybilder eller nakenbilder av hverandre. Journalister må kanskje være litt forsiktige i forhold til hvem man skriver om, og på hvilken måte. Men det at man ligger på vennelisten, ser jeg på som helt uproblematisk.

Kokkvold kritisk

Norsk Presseforbund er blant kritikerne til bindingene mellom journalister og kilder på Facebook.

DEBATT: John Christian Elden er Facebook-forkjemper. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
DEBATT: John Christian Elden er Facebook-forkjemper. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

- Vi journalister lever av uavhengighet og tillit, og denne kan bli svekket i slike forum. Bindinger til kildene kan skape interessekonflikter, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold til Stavanger Aftenblad.

- Ser du noen journalister i salen som du er venn med på Facebook, Elden?

- Ja, det er flere her, sier Elden, og peker på arrangør Else Gro Ommundsen i Oslo Journalistlag. Også VG Netts reporter havnet på Eldens venneliste i løpet av debatten.

TV 2-invitasjon på Facebook

Advokaten sier han bruker Facebook som et arbeidsverktøy, og viser til at han før paneldebatten kom rett fra programmet Tabloid på TV 2. Invitasjonen fikk han på Facebook.

- Noen av mine beste venner er ikke på vennelisten min i det hele tatt. De er for gamle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys