Hovedinnhold

Virkelighet som krimbøker

En rekke virkelige kriminalsaker er senere blitt krimromaner.
Pioneren var Edgar Allen Poe, med romanen «Mysteriet Marie Roget», som kom tidlig på 1840-tallet.

- Det var ingen før hans tid som hadde gjort noe tilsvarende, i alle fall ikke i fiksjonsform.

Det sier NRKs radioteatersjef Nils Nordberg, krimeksperten som er eks-president i Rivertonklubben.

Poes bok er basert på avisrapportene om et mystisk, uoppklart dødsfall i New York. Poe la imidlertid handlingen til Frankrike, og lot romanens detektiv løse saken.

- Gangsterdrap

Inge Krokanns roman «Blodrøtter» er bygd på en av 1930-tallets store drapssaker, den såkalte Hetle-saken. En bonde på Vestlandet ble drept. Saken gikk i rettsvesenet i årevis, forteller Nordberg.

I Fridtjof Knutsens bok, «Slikt hender i Oslo» fremsettes en teori om Rustad-mordet, en av våre store, uoppklarte drapssaker.

- Grosserer Rustad ble funnet skutt i bilen sin i januar 1934. Det lignet på et slags gangsterdrap, forteller Nordberg, og legger til at forfatteren ikke gjorde noe forsøk på å oppklare drapet, men å komme med en teori om det.

Boken «Hevneren på Hagan» av Waldemar Brøgger er inspirert av en sak på 50-tallet hvor en ung gutt forsvant.

Nordberg sier man ikke finner saken direkte igjen i boken, men den ligger som en bakgrunn.

Forgiftet pasientene

Brøgger skrev også «Morfindoktoren nekter seg skyldig». Den var basert på en berømt engelsk krimsak om en lege som var tiltalt for å ha gitt pasientene gift. Under navnet David Torjussen skrev Tor Edvin Dahl «Ung pike savnet». Den var basert på en grotesk, engelsk drapssak som Ian Brady og Myra Hindley sto bak. Dorothy L. Sayers er en av flere som har tatt utgangspunkt i mordet på Julia Wallace. Hennes bok kom på 30-tallet og forteller om en kvinne som ble funnet drept i sitt hjem.

- Og så er det jo Arthur Omres selvbiografiske «Smuglere», sier Nordberg.

1987 kom James Ellroy med «Black Dahlia», om et kvinnedrap i USA.

- Det fant sted like etter krigen og vakte stor oppsikt. Også Ellroys mor ble drept, så dette var nok en personlig greie for ham, men han tok utgangspunkt i en annen sak, sier Nordberg.

Han trekker også frem alt som er skrevet med utgangspunkt i Jack the ripper.

- Det er en enorm mengde, både fakta- og fiksjonsbøker.

Ifølge Nordberg er nærmest alle større, uoppklarte kriminalsaker på en eller annen måte blitt brukt i kriminallitteraturen.

- Men jeg tror norske forfattere generelt har vært litt forsiktige: Det er et så lite samfunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok