Hovedinnhold

Skrev seg frisk

I fjor våres gikk Berit Bertling Cappelen (38) bokstavelig talt i svart. Hun var fullstendig utbrent. Men så begynte hun å skrive, og nå debuterer hun som forfatter.
Høyt til hest troner hun i anledning utgivelsen av boken «Forrådt», som er første del av hennes pocketbokserie «Olwyns saga».

Handlingen utspiller seg i Frankrike og England i folkevandringstiden på 500-600-tallet e.Kr. Serien lanseres i et opplag på hele 81000 eksemplarer, og planen er å utgi fire bøker i serien i år.

- Sterk angst

Berit Bertling Cappelen er fra Trondheim, men har vært bosatt i Oslo i mange år. Her arbeidet hun i et stort regnskaps-, revisjons- og rådgivningsfirma før livet tok en brå vending.

- Jeg har alltid vært en typisk flink jente og gjort det andre har forventet av meg. Men så var det stopp. Mannen i magen tok hovedbryteren! Tidligere hadde jeg slitt med anoreksi, jeg gråt veldig mye og kastet opp før jeg gikk på jobben. Jeg slet med voldsomme stressymptomer og sterk angst, men hadde sånn selvkontroll at jeg holdt meg selv sammen, sier Berit Bertling Cappelen.

Sa opp alt

- Jeg ble sykmeldt på grunn av utbrenthet og var i en situasjon der jeg tok noen ekstreme valg. På én dag sa jeg opp ekteskapet, jobben og huset. Og jeg visste at jeg måtte gjøre noe der jeg ikke behøvde å være flink. Jeg begynte å skrive for mine egne venner og la ut små historier på et nettsted, sier hun. Siden ble det en hel saga av skrivingen.

Sunn ridning

Berit Bertling Cappelen drev med dressurridning i tenårene og det har hun begynt med igjen.

- Det var da jeg begynte å ri igjen, at det ble sparket opp noen dører som jeg hadde holdt igjen i mange år. For hesten merker alle spenningene du har i kroppen, så ridning er veldig sunt.

- Hva har skrivingen betydd for deg?

- For meg var det viktig å gjøre noe helt annet - å gå tilbake til det jeg drømte om å holde på med som liten. Jeg skriver seks-syv timer hver dag og synes det er kjempemorsomt. Skrivingen har satt meg i kontakt med meg selv igjen og visket bort mange år hvor jeg har levd et annet liv enn mitt eget. Det er en enorm gave å få komme tilbake til seg selv.

- Nødvendig reise

- Hvordan ser du for deg fremtiden?

- Først skal jeg skrive ferdig bokserien «Olwyns saga». Så vil jeg skrive en bok om utbrenthet. Det å gå igjennom utbrenthet er det mest positive jeg har gjort. Selvfølgelig var det et slit med angst og helvete, men også en helt nødvendig reise tilbake til livet mitt.

- Hva slags kvinne er Olwyn, hovedpersonen i din bokserie?

- Hun er datter av en walisisk konge. Jeg ville skrive om en kvinne som hadde råderett over sitt eget liv, jeg ønsket å ha et historisk bakteppe, og da var hun nødt til å være kongelig. Hun slåss med sverd, er en dyktig rytter og er klartenkt. Og viktig i serien er at det kvinner ønsker, ikke er kjærlighet, men råderett over egen skjebne, sier Berit Bertling Cappelen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok