Hovedinnhold

Ny kritikk mot Hamsun-markering

NAZISYMPATISØR: Dikteren Knut Hamsun hylles for sitt litterære arbeid, men er fortsatt en kontroversiell mann. Foto: VG
NAZISYMPATISØR: Dikteren Knut Hamsun hylles for sitt litterære arbeid, men er fortsatt en kontroversiell mann. Foto: VG
Markeringen av 150-årsjubileet til forfatteren og nazisympatisøren Knut Hamsun høster nok en gang internasjonal kritikk. Wallenberg-stiftelsen går hardt ut mot Norge.

Norge markerer at det i år er 150 år siden at Knut Hamsun ble født. Det har ikke gått upåaktet hen internasjonalt.

Markeringen har fått kritikk både i Israel og av jødiske organisasjoner, og nå også av Den internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen, skriver den israelske avisen Haaretz.

- Det er opp til norske myndigheter å stanse denne rettferdiggjøringen av nazismen og leve opp til de standarder verden forventer. Hvis ikke, må Norge leve med konsekvensene av denne uakseptable oppførselen, sier Nicholas Tozer, en av de 15 styremedlemmene i stiftelsen.

I et protestbrev slutter Tozer seg til kritikken fra fremstående bekjempere av antisemittisme, som mener Norge skader arbeidet med å fremme kunnskap om folkemordet på europeiske jøder under andre verdenskrig.

Norge overtok nylig formannskapet i ITF, en organisasjon som arbeider for nettopp dette.

Svenske Raoul Wallenberg reddet livet til titusener av ungarske jøder mot slutten av andre verdenskrig. Han ble arrestert av soldater fra Den røde armé da de jaget nazistene ut av Budapest i 1945 og døde senere i fangenskap.

Når og hvordan han døde er forblitt et mysterium. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok