Hovedinnhold

Nobelprisen til Mario Vargas Llosa

(VG Nett) Den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa (74) ble tildelt den gjeve litteraturprisen.

HER ER DE SISTE TI ÅRS VINNERE:

 • 2010 - Mari Vargas Llosa
 • 2009 - Herta Müller
 • 2008 - Jean-Marie Gustave Le Clézio
 • 2007 - Doris Lessing
 • 2006 - Orhan Pamuk
 • 2005 - Harold Pinter
 • 2004 - Elfriede Jelinek
 • 2003 - J. M. Coetzee
 • 2002 - Imre Kertész
 • 2001 - V. S. Naipaul
 • Fakta om nobelprisen i litteratur
 • Det kommer hvert år inn rundt 350 forslag til prisvinnere.
 • Vinneren må oppnå stemmene til minst halvparten av medlemmene i Svenska Akademien.
 • Prisen deles ut i Stockholms konserthus 10. desember.
FIKK NOBELPRISEN: Peruanske Mario Vargas Llosa. Foto: AFP
FIKK NOBELPRISEN: Peruanske Mario Vargas Llosa. Foto: AFP

Prisen er på 10 millioner svenske kroner.

Et enormt presseoppbud var til stede da Svenska Akademins Peter Englund kunngjorde prisen i Stockholm i dag, og pressefolkene klappet da Llosa ble annonsert.

Mario Vargas Llosa får prisen for sin kartlegging av maktens strukturer og knivskarpe bilder av individets motstand, opprør og nederlag, sa Peter Englund i begrunnelsen for valget.

- Ikke noe overraskende valg. Vargas Llosa har figurert på listene i mange år, sier tidligere programleder for Bokprogrammet på NRK, Hans Olav Brenner.

- Det er gøy for latinamerikansk litteratur som har ligget i en bølgedal en liten stund. Nå har han utlignet overfor Gabriel García Marquez som har hatt et overtak på ham en stund. Det er en mangfoldig og fargerik forfatter, fortsetter Brenner.

VGs litteraturanmelder, Sindre Hovdenakk, hadde ventet seg at prisen gikk til en lyriker etter at romanforfattere og dramatikere har dominert de siste årene.

Han mener Vargas Llosa skiller seg litt ut fra sine latinamerikanske kollegaer fra samme generasjon.

- Vargas Llosa er ikke sosialist som mange av sine samtidige, han er mer liberalkonservativ. I forfatterskapet hans er det erfaringene fra diktatur kontra enkeltindividets frihet som har vært det gjennomgående tema.

- Han er også ganske europeisk orientert i sin romanskriving og mener selv han skriver i tradisjonen etter Gustave Flaubert. Han har bodd lenge i Spania og også i England, så det er ingen tvil om at han er under sterk innflytelse fra europeisk litteratur.

Vargs Llosa ble født i Peru i 1936 og er for tiden bosatt i Madrid i Spania. Han romandebuterte i 1963 og har også en fortid som politiker bak seg. I 1990 var han nær ved å bli Perus president, men tapte på målstreken.

Fjorårets pris gikk til den rumenskfødte tyske forfatteren Herta Müller.

Kvinnevennlig pris

Elleve kvinner har fått litteraturprisen tidligere, noe som gjør prisen til den nest mest «kvinnevennlige» etter fredsprisen, som tolv kvinner har blitt hedret med.

Kun en prisvinner har tidligere nektet å ta imot prisen - franskmannen Jean-Paul Sartre i 1964. Russiske Boris Pasternak fikk prisen i 1958, og takket ja, men ble senere tvunget av de sovjetiske myndighetene å takke nei igjen.

Tre nordmenn har blitt tildelt Nobels Litteraturpris. Sigrid Undset i (1928), Knut Hamsun (1920) og Bjørnstjerne Bjørnson (1903).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok