Hovedinnhold

Nils Johan Ringdal (56) er død

(VG Nett) Forfatteren og historikeren Nils Johan Ringdal (56) døde i dag.
DØDE PÅ BALI: Forfatteren og historikeren Nils Johan Ringdal ble 56 år gammmel. Foto: VG
DØDE PÅ BALI: Forfatteren og historikeren Nils Johan Ringdal ble 56 år gammmel. Foto: VG

Ringdal døde ifølge Dagbladet.no på Bali. Han har siden 1988 vært bosatt på Filippinene, i Kambodsja og Indonesia og er oppført med kontaktadresse i hovedstaden Denpasar på Bali.

De nærmeste pårørende er ifølge Utenriksdepartementet orientert om dødsfallet og på vei til Bali. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

Ringdal har skrevet en rekke bøker, og fikk sitt gjennombrudd med «Lystens Død», en essaysamling om gaykulturen. Før det skrev han blant annet to bind i Moss Bys historie og en biografi om NS-ministeren Sverre Riisnæs.

Han har også skrevet om prostitusjonens historie i boken «Verdens vanskeligste yrke», som kom i 1997.

Boken ble oversatt til en rekke språk og skapte debatt. Det gjorde også hans verk Nationalteatrets historie 1899-1999, som kom i år 2000. Skuespiller Lars Andreas Larssen mente boken var uetterettelig og krevde at det ble skrevet en ny historiebok om teatret.

Ringdal mente boken var kraftig beskåret og redigert.

Kontroversiell

I Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) synes de nyheten om Ringdals bortgang er trist.

- Han har en stor plass i homokampen. Han var et synlig forbilde, og synlighet er viktig for oss, sier leder Karen Pinholt til VG Nett.

Hun legger til at Ringdal var en viktig historiker, som var kontroversiell både i og utenfor LLH-miljøet.

- Han har vært et friskt pust, og en viktig, ikke politisk korrekt stemme, sier hun.

- Betydelig historiker

Nils Johan Ringdal ga tidligere i år ut biografien «Georg Valentin von Munthe af Morgenstiernes forunderlige liv og reiser» På Aschehoug.

- Han var en betydelig historiker, og en betydelig historisk forfatter, sier Øyvind Pharo, som var redaktør for denne boken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok