Hovedinnhold

Tilværelsens katalog

John Murray: «Noen få, korte bemerkninger om tropiske sommerfugler»

Kr. 339,-. Gyldendal

Denne saken handler om:

Særlig familieforhold. Mødre eller fedre som forsvinner, søsken som dør, livspartnere som kjenner seg fanget. Men novellene handler også om å velge sitt liv. Som hjelpearbeider, øyekirurg eller fjellklatrer.

De åpner for refleksjoner over ulike livsprosjekters begrensninger og et mentalt arbeid med å romme motstridende erfaringer og flere verdener på en gang.

Slik gutten i sluttnovellen står mellom de tilsynelatende uforenlige anskuelsene til sine indiske immigrantforeldre i Iowa i 1968 og anser deres forhold som basert på vilkårlige lover:

«Kortvarige forståelser like ubetydelige som stripen nedover midten av motorveien som hindrer bilene i å kjøre inn i hverandre.»

Fortellerne har gjerne et naturvitenskapelig yrke, og novellene griper selv verdens fysiske side med detaljert presisjon.

Omgivelser i Bombay, Nord-Amerika og Afrika. Planter, dyr, materialer og kropper.

I et par noveller hvor den indre konflikten ikke sitter helt, kan stilen få et litt stivt kulissepreg.

Samtidig bidrar den sindige katalogiseringen, som flere av forskerne i denne boken også bedriver, til at de beste novellene her er helt i særklasse. Som om personene prøver å holde verden sammen ved å atskille dens små bestanddeler - når det er mye i tilværelsen som ikke henger på greip.

SUSANNE HEDEMANN HIORTH

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok