Hovedinnhold

Kontrastenes energi

Kontrastenes energi

Kristofer Uppdal: «Åt songa tå stjernom» Etterlatte dikt Red. av Jan Erik Vold 256 sider Kr. 369,- Aschehoug

Denne saken handler om:

Ikke antydningens stille kunst preger Kristofer Uppdals poesi, men en uhyrlig energi som får selv enkle og kantete diktlinjer til å stråle opp som fakler i natta.

Jan Erik Volds innfølende redigering av Uppdals 1920-tallspoesi utdyper bildet av et storslagent litterært livsverk.

Uppdals dikt er gedigne, i tematisk bredde, i kontrastfylde og volum. Men de bærer også den geniale einstøingens preg: introvert skrivestil, arkaisk nynorsk, lokal trønderdialekt, særord, original apostrofbruk og dativ-/akkusativendinger.

Epikeren og aforistikeren Uppdal gjenkjennes i dette ekspresjonistiske diktprosjektet, der sjelelivets største motsetninger billedformes i gigantiske anslag og gjennomføres med hardnakket konsekvens.

Et grunnfjell

Monomant til tider, men dikteren skriver med livet som innsats. Personlige jeg-dikt og skarpe «stuttdikt» veksler med brede fortellende tekster med temaer fra nasjonalhistorie og arbeidsliv.

Uppdal står i slagfeltet mellom sola og det totale mørket, mellom isen og regnbuen, mellom stjerneklart kosmos og endeløse avgrunnsdyp.

Han kan være nedbrutt bitter og trassig jeg-hevdende, maskulint heroiserende og følsomt sår. Men i dette stormfulle og sprengte diktersinnet ligger et grunnfjell av naturtilhørighet.

Mange av disse rå, monolittiske, hardt tilhugde diktene finner klangbunn i naturens foranderlige uforanderlighet.

De er selv et stykke natur. Uppdals natur. Og vår.

ARNE HUGO STØLAN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok