Hovedinnhold

Farlig vinter i Kiruna

Åsa Larsson: «Svart sti»

Kriminalroman 363 sider, kr. 329,- Gyldendal

Denne saken handler om:

Med «Svart sti» har Åsa Larsson kommet halvveis i sin krim-serie fra Kiruna.

Igjen møter vi juristen Rebecka Martinsson, og de to nesten i overkant sympatiske politietterforskerne, Sven-Erik Stålnacke og Anne-Maria Mella.

Det er vinter i Nord-Sverige, og ute på den tykke isen ligger arkene. (Små pilke-buer på meier). I en av dem sitter Leif Pudas og fisker, bare kledd i underbukse, etter å ha fyrt propanovnen omtrent i taket. Klokken er halv ni om kvelden. Ute piper stormen, og sannelig har Pudas tatt med seg noen små pils også. Kan man ha det bedre?

Men så må han slå lens, og når han det gjør, sender Åsa Larsson inn et stormkast i teksten, som simpelthen feier bort hele arken bak den arme mannen. Så der står han naken, med veslemannen i hånden, langt ute på isen. Kul start på en krim. Særlig når forfatteren aller nådigst lar mannen redde livet, for så å gi ham et bånntæla lik å hanskes med isteden. Et par timer trer Stålnacke og Mella inn på arenaen. Og ganske raskt sitter de med tråder som alle fører i retning finansgeniet Mauri Kallis, og hans gruveselskap Kallis Mining. Det sporet skal vi følge. Lenge. Langt inn i det som føles som en helt annen bok.

Jeg har stor sans for Åsa Larsson. Hun skriver godt, og av og til kliner hun til med karakteristikker og uttrykk som er så ramsalte at de for eksempel ikke gjør seg her i VG. For så å dempe språket og levere vakre og skarpsindige iakttakelser, tilbakeblikk, oppvekstskildringer.

Men her ligger også den ene svakheten som jeg opplever at denne serien lider under. Når Larsson klipper fra en spenningsscene, for så å gi leseren førti sider fra en av bipersonenes oppvekst, blir det for tørt. En annen bok. Det er mulig at hun rett og slett vil litt for mye på en gang. Problem nummer to, er at hun mot slutten drar handlingen helt ut i den andre ytterligheten.

INGVAR AMBJØRNSEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok