Hovedinnhold

Drageløperen fra Kabul

Drageløperen fra Kabul

Oversatt av Elisabet W. Middelthon Khaled Hosseini: «Drageløperen» 382 sider Kr. 298,- Schibstedt

Denne saken handler om:

Historien om Amir strekker seg fra oppveksten i Kabul til flukt mot USA og så retur til det herjede landet i voksen alder. Mellom dette utpensles et dramatisk liv, som i stor grad er selvbiografisk inspirert.

Den unge Amir bærer på skylden etter at han sviker kameraten Hassan, som blir stygt mishandlet. Dramatikken begynner og ender med den tradisjonelle dragekonkurransen, der alle jakter på løsrevne drager. I lengselen etter farens anerkjennelse trår han feil.

Siden farens kjærlighet ikke er noen selvfølge for den morløse gutten, utvikles forholdet mellom de to i kast og sprang når de sammen skaper seg et liv i USA. Kreftsykdom, kjærlighet, smerte, hat og lengsel presses tett sammen i en handling som både er dramatisk og en smule forutsigelig.

Pirrer akkurat nok

Besatt av å ville gjøre godt for gamle synder returnerer Amir til hjemlandet, nå som velstående amerikansk statsborger med mulighet til å hjelpe enkeltmennesker i sitt knuste, håpløse og nå Taliban-styrte land.

Skildringene av barndomsminnene eier en indre glød. Selve handlingen pirrer akkurat nok til at man aldri kjeder seg, selv om romanen virker litt utvannet mot slutten. Det er også interessant å lese en afghaners beskrivelse av sitt møte med det ukjente samfunnet i USA, og hvordan hans far kjemper for sin nye verdighet og takler alvorlig sykdom.

Men forfatteren sklir over i ukebladnovellen når han skal skildre blant annet kjærligheten mellom mann og kvinne, og på den andre ytterlighet den groveste vold. Avslutningen er hakket for forutsigelig og søtladen.

MAY GRETHE LERUM

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok