Hovedinnhold

Damer og dynamitt

Liza: Marklund: «Sprengeren»

Aschehoug

Denne saken handler om:

Svenskene har endelig karet til seg de olympiske sommerleker. Alt går på skinner, inntil en bombe sprenger i filler olympiastadion i Stockholm. Terroralarmen går; Samaranch er bekymret -. Men journalist Annika Bengtzon i Kvällspressen har sin egen teori om sprengningsmotivet.

Den nye svenske krimkometen på spinnesiden, Liza Marklund, er kommet på norsk med sin prisbehengte debutbok «Sprengeren». Bokens «detektiv», unge og fremadstormende Annika Bengtzon, er imidlertid journalist, og Marklunds inngående skildring av miljøet i en tabloid storavis er nok en av ingrediensene i suksessresepten. For Marklund er selv mangeårig journalist og kjenner miljøet ut og inn: maktkampen, tidspresset, avveiningene mellom kvalitet og kommersialitet og ikke minst: kvinneundertrykkelsen.

«Sprengeren» er nemlig bare delvis en krimbok hvor vi følger den spennende jakten på en livsfarlig, sinnssyk sprenger. Like mye skildrer Marklund et miljø og en rekke hardt pressede og plagede kvinner i mannsdominerte yrker samt familieproblemene en yrkeskarriere medfører for dem. Det er slett ikke dårlig utført, men muligens hakket for snilt og politisk korrekt; det er lite i denne krimen som virkelig ryster leseren, enskjønt Marklund varter opp med en rekke forkvaklede menneskeskjebner.

«Sprengeren» holder høyt håndverksmessig nivå, og Marklund leverer tankevekkende underholdning - men det er ennå et stykke frem til de engelske krimkvinnekanonene; deres komplekse intrigekunst, ulidelige spenningsnivå og dypdykk i det irrasjonelle menneskesinnet.

Jon H. Rydne

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok