Hovedinnhold

Kritiserer Brageprisjuryen: – Dette er IKKE de beste krimbøkene i år

<p>KRITISK: Litteraturprofessor og leder av Rivertonjuryen Hans H. Skei svarer «nei, nei, nei» på spørsmål om disse fire bøkene - som er de nominerte til Brageprisen for årets beste krimbøker - er nettopp årets beste bøker i krimsjangeren.</p>

KRITISK: Litteraturprofessor og leder av Rivertonjuryen Hans H. Skei svarer «nei, nei, nei» på spørsmål om disse fire bøkene - som er de nominerte til Brageprisen for årets beste krimbøker - er nettopp årets beste bøker i krimsjangeren.

Foto: Aftenposten / Forlagene / Tom Byermoen
Suksessforfatter Jo Nesbø er blant de nominerte, men krimeksperter og bokanmeldere slakter juryen som har valgt ut krimbøker til den anerkjente Brageprisen.

Denne saken handler om:

I 2000 vant Karin Fossum Brageprisen for sin «Elskede Poona». De neste 16 årene er ikke en eneste krimbok hedret med hverken pris eller en aldri så liten nominasjon i den faste kategorien Skjønnlitterære bøker.

Men i år henter Brageprisen frem krimsjangeren igjen i kategorien Åpen klasse - og juryen har nominert følgende fire bøker:

Jo Nesbøs «Mere blod»

Kjell Ola Dahls «Kureren»

Lars Lenths «Brødrene Vega»

Frode Granhus' «Kistemakeren».

Dette skal jo da strengt tatt være årets fire beste krimbøker, men er de det?

<p>KRITISK: Litteraturprofessor, krimekspert og leder av Rivertonjuryen, Hans H. Skei</p>

KRITISK: Litteraturprofessor, krimekspert og leder av Rivertonjuryen, Hans H. Skei

Foto: UiO

– Nei, nei, nei. Brageprisjuryen har kun nominert én god bok, mener litteraturprofessor og krimekspert Hans H. Skei - som har lest de fleste norske krimutgivelsene i år siden han er leder av Rivertonjuryen som på nyåret skal kåre nettopp den beste krimboken i 2015.

Mer vil han ikke si om den saken, nettopp fordi han er Rivertonjuryformann. Men det ligger i kortene at han sikter til Kjell Ola Dahls «Kureren» som mange har som favoritt.

VGs krimanmelder Sindre Hovdenakk er også kritisk til juryens nominasjoner:

– Jeg savner først og fremst to ting: Debutanter og kvinner. Blant årets debutanter kunne både Ingar Johnsrud og Helle Stensbak fortjent en plass blant de nominerte med henholdsvis «Wienerbrorskapet» og «Monopol». Av kvinner savner jeg for eksempel Sidsel Dalen, eller Anne Holt som fikk terningkast fem i VG for høstens bok. Jørn Lier Horst er et annet navn som fint kunne hatt en plass blant de nominerte, mener Sindre Hovdenakk - som er ganske klar i sin oppfatning av juryens nominasjoner:

– Med unntak av Jo Nesbø, er det ingen av disse som er selvskrevne på min liste, sier Hovdenakk.

<p>FORTJENER NOMINASJON: VGs krimanmeldere Sindre Hovdenakk og Elin Brend Bjørhei savner Ingar Johnsrud og hans krimdebutroman «Wienerbrorskapet» på nominasjonslista til Brageprisen.<br/></p>

FORTJENER NOMINASJON: VGs krimanmeldere Sindre Hovdenakk og Elin Brend Bjørhei savner Ingar Johnsrud og hans krimdebutroman «Wienerbrorskapet» på nominasjonslista til Brageprisen.

Foto: Robert S. Eik, VG

Også VGs krimanmelder Elin Brend Bjørhei savner noen bøker på lista:

– Det overrasker meg at juryen har oversett titler som «Wienerbrorskapet» av Ingar Johnsrud, som er en av krimtitlene som har sanket best kritikker dette året og er en potensiell Rivertonvinner. 2015 har vært et år med mange sterke krimdebuter, og jeg tror det vil vises på Rivertonnominasjonene. «Monopol» av Helle Stensbak er en annen tittel verdt å merke seg, sier Brend Bjørhei.

Brend Bjørhei likte også Øystein Wiiks «Rekviem» godt.

Ingen av de fire Brageprisnominerte krimbøkene var å finne blant de nominerte til den mer folkelige og kommersielle Bokhandlerprisen. VG erfarer også at det er tvilsomt at mer enn én av de nominerte blir å finne på nominasjonslista til Rivertonprisen - og at dette trolig er Kjell Ola Dahl med «Kureren».

Fått med deg VGs siste bokanmeldelser? Sjekk her!

Krimekspert og tidligere president i Rivertonklubben, Nils Nordberg, synes også Bragejuryen har gjort noen pussige valg:

– Jeg har ikke lest nok i år til å uttale meg grundig om dette, men jeg synes nominasjonslista virker litt merkelig, ja, sier Nordberg, som blant annet mener det er rart av juryen å trekke frem Jo Nesbøs sideprosjekt.

– Det må vel kunne sies å være Jo Nesbøs B-serie, og det har han vel selv sagt at det er skrevet som. Den er i alle fall mye mer marginal enn Harry Hole, mener Nordberg.

Les også: Forlag kjøper gode anmeldelser

Brageprisjuryformann i krimkategorien er en ukjent bibliotekar ved navn Jannicke Røgler fra Buskerud Fylkesbibliotek som opplyser til VG at hun tidligere aldri har sittet i en jury, men er veldig glad i krim. Med seg har hun hatt NRKs litteraturkritiker Leif Ekle og Cis-Doris Andreassen som blant annet har jobbet i mange år som sakprosaredaktør i forlaget Oktober.

Juryformann Jannicke Røgler opplyser til VG at juryen har lest 24 bøker og kommet til enighet om de fire nominerte.

– Så dette er altså årets fire beste norske krimromaner?

– Ja, vi mener det, sier Røgler som likevel ser det nødvendig å påpeke at juryen har diskutert nivået.

– Vi har snakket om nivået, og vi skulle gjerne ønsket oss flere toppkandidater.

– Altså, dette har ikke vært et toppår for norsk krim?

– Jeg vil beskrive nivået som middels. Noen år utgis det fantastiske krimtitler av stor litterær kvalitet, så mange av dem var det ikke år, mener Røgler - som ikke vil gå inn på enkelttitler.

På spørsmål om for eksempel Ingar Johnsrud, som høstet flere terningkast seks og svært gode anmeldelser over hele linja, ikke fortjener en nominasjon for «Wienerbrorskapet», svarer hun:

– Vi kan ikke kommentere enkelttitler, men nei, han nådde ikke opp.

Tillit til juryen

Leder for Bragestyret og forlagssjef i Spartacus, Per Nordanger, har stor tillit til juryen.

– Selvfølgelig har vi full tillit til juryen vi har oppnevnt. De har brukt lang tid og jobbet samvittighetsfullt med dette, og vi legger oss ikke opp i deres vurderinger, sier Nordanger.

– Men mangler ikke juryen et skikkelig godt navn innenfor krimsjangeren?

– Det er jo alltid en diskusjon om man skal bruke profilerte mennesker - som fort kan være for involvert. Norge er et lite land, sier Nordanger som ellers er veldig fornøyd med å ha krimsjangeren på programmet i år.

– Det er en sjanger som blir lest og som mange mener noe om. Det er viktig å få opp den sjangeren og å få kvalitetsvurdert den.

– Men ikke én eneste krimbok er nominert til Brageprisen siden 2000 da krim var på programmet?

– Nei, og det er vel denne erkjennelsen som gjør at vi tar med krim i år. Det er jo ingenting i veien for at en krimbok skulle kunne bli nominert i den skjønnlitterære kategorien, men krim har det med å ikke bli estimert så høyt, sier Nordanger.

Dette bør Brageprisen gjøre noe med, mener Nils Nordberg.

– Krim kan selvsagt være bedre enn en skjønnlitterær roman, men i Norge er det blitt slik at man må ha en spesialkategori for krim for å hedre krimforfatterne. Det vitner om et ovenfra og ned-syn på krim, sier Nordberg.

Brageprisen deles ut tirsdag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok