Hovedinnhold

Jon Fosse vant Nordisk råds litteraturpris

<p>SUKSESSFORFATTER: Jon Fosse mottok tirsdag kveld Nordisk råds litteraturpris på scenen i et fullsatt konserthus i Reykjavik.<br/></p>

SUKSESSFORFATTER: Jon Fosse mottok tirsdag kveld Nordisk råds litteraturpris på scenen i et fullsatt konserthus i Reykjavik.

Foto: Eggert Jóhannesson / Morgunblaðið, NTB scanpix
Vestlandsforfatteren Jon Fosse (56) danket ut samtlige rivaler i kampen om den gjeve prisen på Island i kveld. Han fortalte at  prisen kom på et veldig riktig tidspunkt.

Denne saken handler om:

Dramatiker og forfatter Jon Fosse var nominert for trilogien «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), som ble gitt ut som ett bind i fjor.

I kveld ble det klart at han har sikret seg den prestisjetunge prisen og er 350.000 kroner rikere.

Prisutdelingen ble sendt direkte på hjemmesiden til Nordisk råd. Forfatteren er i likhet med de andre nominerte til stede i Kulturhuset Harpa i Reykjavik, men ingen av dem visste hvem som var den heldige før resultatet ble kunngjort på scenen.

Bokanmeldelse: Jon Fosse: «Kveldsvævd»

– Bevisst og leken

I sin begrunnelse for å utrope forhåndsfavoritten Fosse til vinner, skriver juryen:

Fakta om Jon Fosse

Født  29. september 1959.

Norsk forfatter og dramatiker fra Strandebarm. Bor i Statens kunstnerbolig Grotten i Oslo.


Debuterte i 1983 med romanen «Raudt, svart». Hans første skuespill «Og aldri skal vi skiljast» kom i 1994.


Siden da er Fosse oversatt til over 40 språk. Stykkene hans er satt opp på mer enn 900 scener verden rundt. Det gjør Fosse til den mest omtalte og spilte norske dramatiker etter Henrik Ibsen.


I tillegg til romaner, diktsamlinger og skuespill, skriver Fosse også barnebøker.


Har mottatt en rekke norske og utenlandske priser for sitt forfatterskap.

Kilde: NTB

«Årets prisvinner er et sjeldent godt eksempel på hvordan formmessig nyskapning kan gå hånd i hånd med et innhold som makter å berøre på tvers av tid og sted. I en prosa med klare poetiske kvaliteter, og med en bevisst og leken innstilling til historien, fortelles en kjærlighetshistorie som spenner over alle og ingen tider. Forfatteren har som få andre evnet å meisle ut en helt egen litterær form. Klangbunn fra Bibelen og kristen visjonsdiktning forenes med spenningsskapende elementer og poetiske bilder på en måte som åpner  fortellingen om to mennesker som elsker hverandre, mot verden og historien».

Kjærlighetshistorie

Fosse vant over 13 andre nominerte, deriblant Kristine Næss (51), den andre norske kandidaten til prisen med boken «Bare et menneske».

– Jeg har fått mange priser, men de fleste har jeg fått for dramatikken min, eller for forfatterskapet generelt. Jeg er forfatter av dramatikk og prosa, og for meg er prosa minst like viktig som dramatikken, sa Fosse i sin takketale, og fortsatte:

– Så langt jeg kan se fremover blir det prosa jeg kommer til å skrive, ikke dramatikk. Dermed kom denne prisen på et veldig riktig tidspunkt. Jeg fikk en bekreftelse jeg er veldig takknemlig for å ha fått. Takk, takk, takk for Nordisk råds litteraturpris.

Fosses «Andvake»-trilogi forteller historien om spelemannen Asle og kjæresten Alida, to utsatte mennesker på leting etter sin plass i verden. Juryen beskrev i forkant av prisutdelingen romantrilogien som «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur».

– Ikke akkurat riksmål

VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk synes juryens beslutning er interessant.

– Fosse er jo mest kjent som dramatiker. Han har også et veldig suggererende og egenartet språk – han er en egenartet forfatter. Det er for øvrig interessant at språket hans når gjennom hos den nordiske juryen, for det er ikke akkurat riksmål han skriver. Juryen har altså et blikk for denne nynorske tradisjonen Fosse skriver for, sier Hovdenakk.

For den første boken i trilogien fikk Fosse en sekser på terningen av VG, som blant annet skrev:

Fakta om Nordisk råds litteraturpris

Prisen har blitt delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk som er blitt skrevet på et av de nordiske språkene.


Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske kulturfellesskapet.


To forfattere fra hvert av de nordiske land er nominert, i tillegg til én forfatter fra henholdsvis Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.


Vinneren får 350.000 kroner.

(Kilde: NTB)

«I eit arkaisk språk, så blotta for jåleri at det så vidt heng saman, skildrer Fosse dei djupaste drama i livet. I korte små setningar famnar han heile verda. Han skaper sin eigen sjanger, kanskje kan den kallast pragmatisk-poetisk vestlands-realisme. ... Personane blir så elegant levande, orda kjennest nyfødde ... Halleluja!».

Fryktet skuffelse

Fosse var nominert også i 2001 for romanen «Morgon og kveld», men prisen gikk den gangen til en annen nordmann, nemlig Jan Kjærstad (62).

56-åringen har tidligere uttalt til NRK at han kom til å bli «litt skuffet» om han ikke fikk prisen i år. Nå kan han altså slippe gleden løs.

Fosse har skrevet flere titalls romaner, noveller, dikt, barnebøker, skuespill og essays. Bøkene hans er oversatt til over 40 språk. Fosse er tidligere belønnet med hele  35 priser i inn- og utland, deriblant Brageprisen, Målprisen, Heddaprisen, Norsk Kulturråds ærespris, Gyldendalprisen, Aschehougprisen og European prize for Literature.

<p>MERITTER: Jon Fosse har vunnet flere titalls priser opp gjennom årene. Her avbildet i anledning 50-årsdagen sin.<br/></p>

MERITTER: Jon Fosse har vunnet flere titalls priser opp gjennom årene. Her avbildet i anledning 50-årsdagen sin.

Foto: Markus Aarstad, VG

Han er i tillegg utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden og ridder av Den franske fortjenstordenen. Fosse har nemlig hatt stor suksess med sine teaterstykker i Frankrike.

Oppdatert? Jon Fosse flytter inn i Grotten

Tidligere i år ble han hedret som æresdoktor ved Universitetet i Bergen. Fosse nevnes også hyppig som en kandidat til å vinne Nobels litteraturpris.

11. norske vinner

Siden opprettelsen av Nordisk råds litteraturpris i 1962, har kun elleve norske forfattere vunnet – inkludert kveldens norske triumf. Blant dem som har blitt hedret tidligere, er Merethe Lindstrøm (2012), Per Petterson (2009), Lars Saabye Christensen (2002), Dag Solstad (1989), Herbjørg Wassmo (1987) og Tarjei Vesaas (1964). I fjor gikk prisen til den finske forfatteren Kjell Westö for «Svik 38».

Flere nyheter på Rampelys

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok