Hovedinnhold

Krimforfatter: - Jane Austen kan ha blitt myrdet

MYTEOMSPUNNET: Denne Jane Austen-tegningen er fra 1810 - syv år før forfatteren døde. Foto: National Portrait Gallery
MYTEOMSPUNNET: Denne Jane Austen-tegningen er fra 1810 - syv år før forfatteren døde. Foto: National Portrait Gallery
(VG Nett) Den legendariske forfatteren Jane Austen kan ha blitt forgiftet med arsenikk, hevder skribenten av en ny bok.

Denne saken handler om:

Nærmere 200 år etter Jane Austens mystiske død mener den britiske krimforfatteren Lindsay Ashford å kunne kaste nytt lys over hva som egentlig skjedde.

- Jeg tror ikke man kan utelukke drap. Etter å ha gjort et dypdykk i hennes familiebakgrunn har jeg forstått at det var mye som utspant seg som aldri har blitt avslørt. Det kan ha vært motiver for mord, sier Ashford til avisen the Guaardian .

Bok om dødsfallet

Britiske Austen, kjent for klassikere som «Stolthet og fordom» og «Fornuft og følelse», døde i 1817 - bare 42 år gammel. Hun hadde da slitt med sykdom i lang tid, men det har aldri vært kjent hva hun led av.

Mens det har vært spekulert i om forfatteren døde av enten kreft, tuberkulose eller Addisons sykdom, mener altså Ashford at det med stor sannsynlighet kan skjule seg en kriminell handling bak dødsfallet. Det kommer fram i hennes nye bok «The Mysterious Death of Miss Austen», hvor hun hevder at det kan ha vært gift og ikke medisiner som satte sitt preg på Austen.

Besøk Lindsay Ashfords hjemmeside 

Bor i brorens hus

Ashford flyttet for tre år siden til Austens gamle nabolag i Chawton og inn i huset hvor Austens bror i sin tid bodde. Der har hun fordypet seg i forfatterens historie - deriblant har hun studert gamle brev.

Særlig skal Ashford ha festet seg ved noe Austen skrev bare måneder før hun døde. Der forklarte forfatterlegenden at hun på det tidspunktet følte seg betraktelig bedre, og at hun selv mente hun også så mye friskere ut.

«Jeg har fått litt friskere utseende, og det har jo vært ille, sort, hvitt og enhver feil farge», skal Austen ha skrevet i brevet ifølge The Guardian.

- Lykketreff

Ashford forklarer at hun gjennom sitt virke som krimforfatter har spesialisert seg på forgiftningssymptomer, og at nettopp dette med hudfargeforandringer kan skyldes arsenikk i kroppen. Hun beskriver det også som et «tilfeldig lykketreff» at nettopp hun har fått tilgang til brevene, fordi hun kan studere dem med andre øyne enn «vanlige Austem-akademikere».

- Tidlig på 1900-tallet var det mange som slapp unna med drap ved å bruke arsenikk som våpen. Først i 1936 ble det mulig å avsløre arsenikk i døde kropper, forklarer forfatteren.

Ashford skal også ha blitt informert av den tidligere presidenten i Jane Austen Society of North America om at en av Austens hårlokker i 1948 skal ha testet positivt for arsenikk.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok