Hovedinnhold

Knausgård skildrer sin dragning mot ung elev

Intime seksuelle opplevelser i del 4 av «Min kamp»

MACHO: Forfatteren Karl Ove Knausgård skriver i del 4 av bokserien «Min kamp» om mange av sine intime seksuelle opplevelser. Foto: Scanpix
MACHO: Forfatteren Karl Ove Knausgård skriver i del 4 av bokserien «Min kamp» om mange av sine intime seksuelle opplevelser. Foto: Scanpix
Karl Ove Knausgård beskriver dampende sex med unge jenter i sin nye bok.

Denne saken handler om:

De seksuelle erfaringene Knausgård gjorde i ungdomsårene, på gymnaset, men først og fremst som ung lærer i Nord-Norge, utbroderer han i boken, som blir den fjerde i serien «Min kamp». Den slippes 23. februar.

- Romanen handler om noe som hendte da jeg var tyve år, sier Karl Ove Knausgård til redaktør Marius Aronsen i medlemsbladet til Bokklubben Nye Bøker.

VG Nett-leser:«Hjelp meg å avgjøre om navlebeskueriet er å fordøye»
Si din mening!

Knausgård forteller at det ligger så langt tilbake i tid at det ikke er vanskelig å skrive om.

- Selv ikke de intime, seksuelle detaljene, sier Knausgård.

Fikk lese boken

- Del 4 er en mye mer ekstrem, naken og rå bok, der seksualiteten gnager og kvinnejaget preger hele boken, sier Aronsen til VG.

I del 2 av «Min kamp» åpnet Knausgård for at det meget spesielle seksuelle forholdet mellom en lærer og hans 13 år gamle elev i hans debutbok «Ute av verden» ikke var oppdiktet. I den kommende del 4, er det jo nettopp Knausgård selv som reiser nordover som lærer, slik læreren Henrik Vankel gjør i «Ute i verden».

I medlemsbladet skriver Aronsen, som allerede har lest del 4, at «Karl Ove fremstår som en engasjert lærer som både bryr seg om og oppnår god kontakt med elevene. Og det alle som har lest «Ute av verden» lurer på, får vi svar på her. Karl Ove føler dragning mot en elev og vet at hun er betatt av ham ...».

- Er det en 13-åring Knausgård har et seksuelt forhold til i den nye boken?

- I del 2 sier jo Knausgård i en samtale med vennen Geir, at hun ikke var 13 år, men 16 eller 15, mens Geir står på at han mener Knausgård har sagt hun var 13 år. Denne jenta får leserne møte ganske tidlig i del 4. Mer kan jeg ikke si, sier Aronsen.

Sprengstoff

- Det er en utrolig selvutleverende bok, der jeg spør meg hvordan han klarer å være så selvutleverende. Det ligger nok sprengstoff her, så åpen som han er på sin seksualitet. Boken tar jo for seg den senpubertale Knausgård, som søker ut fra familien for å oppleve noe, bli en voksen mann, sier han.

Medlemsbladet bringer et utdrag fra boken, der den unge Knausgård kler av en ung pike, og skriver om problemene med å få opp hempen på hennes bh.

«Med skjelvende hender kneppet jeg opp blusen hennes, under den hadde hun en bh, jeg forsøkte fomlende å få den av, hun lo og satte seg opp, la armene bak på ryggen og hektet hempen av, lot brystholderen falle og brystene hennes var nakne. Å gud, var de store og deilige ...».

Tidlig sædavgang

Og episoden på soverommet ender med at Knausgård får altfor tidlig sædavgang.

Knausgård «skjuler ikke den evige kåtskapen han opplever, heller ikke angsten for at en dysfunksjonalitet for alltid skal hindre ham i å gjennomføre samleier», skriver Aronsen.

- Hva er dysfunksjonaliteten du skriver om?

- Vent og les boken, sier Aronsen.

Men det er også varme skildringer av møter med mennesker i på det stedet Knausgård kaller Håfjord i den nye boken.

- Flere steder i disse bøkene har jeg brukt fiktive navn for å beskytte mennesker, og når handlingen kom til en liten bygd som dette, og mange av karakterene også er barn, føltes det ikke riktig å bruke autentiske navn, sier Knausgård.

Følger Burlefot

- I likhet med Mykles romanhelt Ask Burlefot, jobbet jeg et år som lærervikar i Nord-Norge, for så å studere i Bergen. Og temaet, ung mann ut i verden, er jo også det samme. Om det skulle ligne, er det ikke fordi jeg ville skrive en ny «Lasso rundt fru Luna», men fordi liv ligner hverandre: ung mann lengter etter kvinne, ung kvinne lengter etter mann, det var jo ikke Mykle som fant opp det, sier Knausgård til medlemsbladet.

Alkoholrusen er også viktig i den nye boken til Knausgård. Det hele starter i gymnastiden, da han utviklet «stor sans for alkoholens rus».

Den gir ham en enorm frihetsfølelse og blir et nødvendig redskap for den unge mannen i sosiale settinger.

Aronsen skriver at «Karl Ove innser at forholdet mellom den vanlige Karl Ove og den han blir når han drikker, vokser seg for stor. «Skjensel» er et ord han selv bruker om visse tildragelser vi kan lese om. Ydmykelser forekommer også. Hans sterke lengsel etter eksistensiell forløsning, og enda kraftigere behov for seksuell forløsning, både stimuleres og kontrolleres av alkoholrusen».

Hentet inspirasjon

I begynnelsen av del 4 skriver Knausgård om bøkene (se egen liste) som inspirerte ham som ungdom. Han skriver at bøkene handler om unge menn «som avskydde borgerligheten og søkte friheten. De reiste, de drakk seg fulle, de leste og de drømte om den store kjærligheten eller den store romanen».

«Alt de ville, det ville jeg også. Alt de drømte om, drømte jeg også om. Den store lengselen jeg alltid kjente i brystet ble opphevet når jeg leste disse bøkene, for å vende tilbake tifold tilbake i det øyeblikket jeg la dem fra meg», skriver han i boken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok