Hovedinnhold

NRK-profil med hemmelig kongebok

Dag Erik Pedersen: «Kongen er meget vital for alderen»

GODE VENNER: Kong Harald og Dag Erik Pedersen har fått god kontakt etter en rekke møter på forskjellige idrettsarrangementer de siste årene. Her fra TV-dokumentaren «Idrettskongen», som gikk på NRK i 1999. Foto: NRK.
GODE VENNER: Kong Harald og Dag Erik Pedersen har fått god kontakt etter en rekke møter på forskjellige idrettsarrangementer de siste årene. Her fra TV-dokumentaren «Idrettskongen», som gikk på NRK i 1999. Foto: NRK.
(VG Nett) I all hemmelighet har NRK-programleder Dag Erik Pedersen (52) skrevet offisiell bok om kong Harald (74).

Denne saken handler om:

Boken har fått navnet «Idrettskongen», og er gjort i samarbeid med kong Harald selv.

Få, bortsett fra Gyldendal forlag og Slottet, har visst om det offisielle bokprosjektet, som omhandles kongens forhold til norsk idrett og hans egen karriere som seiler.

- Kongen har et innmari stramt program. Men vi har fått tid til to rene intervjuer på Slottet. Det var noen hyggelige og informative timer.

- Det er jo ikke mange nålevende nordmenn som har sett mer aktiv idrett i Norge, så han besitter en enorm kunnskap om norsk og internasjonal idrett, sier Dag Erik Pedersen til VG.

Til 75-årsdagen

I 1999 lagde han TV-dokumentaren «Idrettskongen», som ble sendt på NRK samme år.

Under Torino-OL syv år senere spurte Pedersen Kongen om han kunne tenke seg å bidra til en bok med samme navn.

- Han syntes det var en veldig god idé, men mente vi måtte finne den rette anledningen. Kongens 75-årsdag, den 21. februar i 2012, ble derfor en fin anledning til å gi den ut, sier Pedersen som har skrevet på boken siden april.

- Jeg har bestandig jobbet med språk gjennom film og foredrag. Men jeg har aldri skrevet en bok tidligere, så jeg er veldig spent på hvordan den blir mottatt blant folket, legger han til.

God helse

I 2005 ble kong Harald operert, og fikk satt inn en ny hjerteklaff.

Pedersen, som selv måtte opereres for hjerteinfarkt i 2008, er mektig imponert over helsetilstanden til Kongen - som fyller 75 neste år.

- Jeg tenker aldri på Kongens alder når jeg prater med ham. Han er meget vital og holder et høyt aktivt nivå for alderen. Det imponerer meg stort, sier den tidligere sykkelproffen.

16 morsomme dager

Ettersom boken først kommer ut i februar til neste år, ønsker ikke Pedersen å avsløre altfor mye av innholdet.

Han forteller likevel at Kongens største idrettsepoke var under Lillehammer-OL i 1994.

- Til meg sier han at det var de 16 morsomste dagene i hans liv, avslører Pedersen.

- Har Kongen noen favoritter blant norske idrettsutøvere?

- Han har mange. Selvfølgelig har han et nært forhold til sine jevnaldrende idrettskollegaer fra 60-årene som for eksempel Fred Anton Maier, Knut «Kupper'n» Johannesen, Gjermund Eggen, Ole Ellefsæther og Harald Grøningen.

- Men Kongen har også et sterkt forhold til de store 90-tallsheltene, Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Johann Olav Koss. Det er mye på grunn av alle gullmedaljene under OL på Lillehammer i 1994, forteller Pedersen.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok