Hovedinnhold

Retrett mot David Irving

Irving: - De tør ikke møte meg

PÅ TV2s REGNING: TV-kanalen betalte David Irvings reise til Norge. Da han i dag ankom TV2s lokaler ble han møtt av sinte demonstranter. Foto: Reuters
PÅ TV2s REGNING: TV-kanalen betalte David Irvings reise til Norge. Da han i dag ankom TV2s lokaler ble han møtt av sinte demonstranter. Foto: Reuters
LILLEHAMMER (VG) - Løgnerne vant! Holcaust-benkteren David Irving sparte ikke på kruttet da han ble kjent med at invitasjonen om å komme til Litteraturfestivalen på Lillehammer var trukket.

Stig Sæterbakken - som sørget for at invitasjonen ble sendt - tok sin hatt og gikk av som kunstnerisk leder som følge av at invitasjoen ble trukket.

- Han har mot, repliserte Irving om Stig Sæterbakkens avgjørelse.

Irving er ikke videre imponert av de andre i festivalledelsen.

- Nå har løgnerne vunnet, er hans karakteristikk.

En del forfattere i Norge har truet med og oppfordret til boikott av festivalen etter at det ble kjent at Irving sto på ønskelisten til den årlige litteraturfestivalen.

Les også:Åpen strid ved litteraturfestivalen

- Hva synes du om det?

- Feiginger. Jeg ser på dette som et tegn på svakhet. Festivalen må klart si ifra hvem som bestemmer, fortsetter Irving.

Skuffet

VG fikk torsdag tak i den omstridte briten i Budapest. Forfatteren ble tydelig skuffet da han - med VG på tråden - fant e-posten fra Litteraturfestivalen. Der ble det bekjentgjort at invitasjonen var trukket. Slik fikk Irving den offisielle beskjeden.

- De gjorde det på denne måten ja, sa Irving megetsigende.

- Hva synes du om at invitasjonen ble trukket?

- Jeg er veldig skuffet. De er feige. Men jeg tar dette som nok en seier. Enda en bekreftelse på at mine fiender ikke tør møte meg i åpen debatt, sier Irving.

- FEIGINGER: Stig Sæterbakken trakk seg som kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen etter at invitasjonen av David Irving ble trukket tilbake. Foto: Scanpix
- FEIGINGER: Stig Sæterbakken trakk seg som kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen etter at invitasjonen av David Irving ble trukket tilbake. Foto: Scanpix

Invitert som løgner

Irving var ikke klar over at Litteraturfestivalens intensjon var å få han til Lillehammer og fremstille han som løgner. Festivalens tema denne gang er «sannhet».

- Det er jo en fornærmelse. Skulle de hatt tak i løgnere burde de heller invitert Georg W. Bush og Tony Blair, svarer Irving utfordrende.

Irving tror at det påståtte invitasjonsmotivet var en hvit løgn for å vi seg unna de ubehagelige diskusjonene.

Var ikke kommet så langt

Den kunstneriske lederen, Stig Sæterbakken, - som nå er gått av - fortalte om dette på gårsdagens pressekonferanse:

- Jeg har sendt han en mail i en korrekt og høflig form - hvor vi inviterer han til Lillehammer. Det er ikke slik at man tar alt med en gang. Planen var å komme til sakens kjerne på et senere tidspunkt, fortalte Sæterbakken.

Ville komme

Irving var uansett innstillt på å reise. Han er glad for alle som har mot til å la han tale.

- Jeg ble glad for invitasjonen. Og i den forbindelse tok jeg selv kontakt med Den norske ambassaden. Jeg ville forhøre meg hvorvidt det var noe i veien for at jeg kunne reise til Norge. Det var det ikke. Tvert imot ønsket de meg hjertelig velkommen, hevder Irving overfor VG.

Forfatteren har vært fengslet for sine oppfatninger, og fortsatt er han på tå hev fordi han tror at østerrikske myndigheter ønsker å kaste han i fengsel.

- Derfor trodde jeg først at invitasjonen var et falsum initiert av Østerrikes hemmelige tjenester, som et forsøk på å lure meg. Men det var det alstå ikke, sier Irving.

Sæterbakken: - Jævla feiginger

Avgått kunstnerisk leder Stig Sæterbakken er ikke akkurat tilbakeholden i sin karakteristikk av sine kolleger i forfatterbransjen. I gårsdagens Klassekampen sparte han ikke på kruttet.

- Jævla feiginger, var hans klare ordvalg om forfatterne som oppfordret til boikott på grunn av Irving - invitasjonen.

- Hvorfor kaller du dem for feiginger?

- Fordi de går i takt, var Sæterbakkens knappe svar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok