Forfatteren Carl Frode Tiller vant prisen i kategorien Skjønnlitteratur med boken "Innsirkling" da Brageprisene 2007 ble delt ut torsdag kveld. Foto: Scanpix

Han har skrevet årets beste bok

Carl Frode Tillers roman «Innsirkling» ble kåret til årets skjønnlitterære verk da Brageprisene ble utdelt torsdag. En «snedig» roman, sier Brage-juryen.

Tiller har tidligere sagt at boken er en begynnelse på et større romanprosjekt, og juryen sier den venter spent på fortsettelsen.

- Jeg er definitivt godt i gang med bok nummer to. Jeg regner med at den vil komme ut om halvannet til to år, men jeg bruker den tida som trengs. Dette vil være en ren oppfølger av «Innsirkling», sier Tiller til NTB.

Han ble svært overrasket da han ble tildelt prisen for årets skjønnlitterære verk.

- Man forventer jo ikke sånt, men jeg ble veldig glad. Jeg var så fornøyd med å være nominert at å vinne ble en bonus, sier Tiller til NTB.

- Hva har dette med meg å gjøre?

Brageprisene er blitt delt ut årlig siden 1992, og vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner i tillegg til Bragestatuetten.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre delte ut alle årets priser.

- Da jeg ble bedt om å dele ut disse prisene dukket det åpenbare spørsmålet opp: «Hva har dette med meg å gjøre?». Men bøker berører jo også utenriksministeren, sa Støre i sin åpningstale.

Biografi og barn

Frank Rossaviks biografi om Einar Førde ble hedret med Brageprisen i kategorien Sakprosa.

Forfatteren, som er journalist i Bergens Tidende, følger den tidligere Arbeiderparti-toppen og NRK-sjefen i med- og motvind i mange tiår. «Stikk i strid» er en bok om en mangfoldig mann, mener juryen.

Årets barne- og ungdomsbok ble barneboken «Happy». Her viser forfatter Linn T. Sunne hvor vanskelig det kan føles å være barn på vei til å bli ungdom. Slikt blir det Bragepris av.

- Dette er en vakker, liten historie fortalt i et komprimert format. Språk og format kler hverandre og understreker bokens alvorlige budskap, uttaler juryen.

- Dette er mye mer enn hva jeg forventet meg for denne lille, tynne boka, sa Sunne.

Hederspris

Brageprisens hederspris gikk til redaktør, forfatter og oversetter Guri Vesaas.

Vesaas, som er datter av Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas, fikk prisen for sin enestående innsats for norsk barne- og ungdomslitteratur.

- Jeg har ingen ting å si. Dette var nesten dårlig gjort. Jeg vil takke Ivar Aasen, sa hedersprisvinneren og smilte da hun mottok prisen torsdag kveld.

Til tross for at hun tidligere i 2007 er blitt utnevnt til Årets nynorskbrukar og Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt engasjement for barne- og ungdomslitteraturen kom hedersprisen overraskende.

- Det var det siste jeg hadde regnet med. De prisene jeg har fått tidligere i år er da mer enn nok. Engasjementet skyldes en blanding av at jeg er glad i litteratur, og glad i det nynorske språket. Jeg er opptatt av at det skal leve videre så lenge som mulig og utvikle seg. Jeg har hatt det så moro hele tiden, og jeg kan ikke tenke meg noe viktigere og bedre å holde på meg, sier Vesaas til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder