Les utdrag fra bøkene her!

VANT: Lars Saabye Christensen vant i kveld sin andre Bragepris. Kulturminister Thorhild Widvey delte ut prisen. F Foto: Terje Bendiksby , NTB Scanpix

Her er Brageprisvinnerne!: Saabye Christensen vant Brageprisen for andre gang

Lars Saabye Christensen har skrevet årets beste norske roman, mener Brageprisjuryen.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over fire år gammel

I kveld ble den høythengende norske litteraturprisen Brageprisen delt ut i Dansens hus i Oslo og prisen for beste skjønnlitterære bok gikk til Lars Saabye Christensen for «Magnet». Saabye Christensen har tidligere vunnet prisen for romanen «Halvbroren» i 2001.

– Å skrive en roman er et fall og en oppstigning. Jeg har holdt på med å skrive bøker i 40 år. Det krever en viss stahet, så jeg sier: Lenge leve den sta litteraturen, sa Saabye Christensen da han mottok prisen, ifølge NTB.

VG ga boken terningkast 6.

Juryen mener «Magnet» er en «typisk Lars Saabye Christensen-roman, men samtidig også ikke. Her er et oppkomme av ideer, dette er skriveglede og alvor. Det som starter som en oppvekstroman og en kjærlighetshistorie, endrer snart form og blir en velskrevet murstein full av referanser og samfunnskritikk.»

STORT INTERVJU: Saabye Christensen skrev seg syk - igjen

En av høstens aller største snakkiser er Morten Strøksnes «Havboka. Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav» - og i kveld vant Strøksnes Brageprisen for beste sakprosabok for boken. I tillegg melder både forlag og bokhandlerne om stor interesse for boken - som visstnok kommer som ei kule på julesalgslistene nå.

VG ga boken terningkast 6

Juryen melder: «På suverent vis vever Strøksnes fyr- og kysthistorie, idé- og litteraturhistorie sammen med både drømmeskildringer og poetiske beskrivelser av vann og sjø, og minner oss om vårt hopehav med alt liv, og vårt felles opphav.»

Årets åpen klasse var krim, og det er hele 16 år siden sist krim ble hedret under Brageprisen. Det var flere som var kritisk til juryens nominasjonsvalg av krimromaner - og VG skrev nylig at kritikerne mener at feil bøker var nominert.

Men Kjell Ola Dahl kunne i kveld hente hjem prisen for «Kureren» - som kanskje også er den eneste av de nominerte som blir å finne på nominasjonslisten til krimprisen Rivertonprisen som deles ut i mars.

VG ga boken terningkast 4

Juryen skriver: «Kureren er Kjell Ola Dahls tilbakevending til krimsjangeren, og en historisk krim av høy kvalitet. Hendelser under andre verdenskrig danner bakgrunn for en fortelling på to tidsplan; krigsårene og 1967. (...) Den løsningen på krigens mordgåte som skrives fram, er like elegant og logisk troverdig som boka er velskrevet.»

Torun Lian vant prisen for beste barne- og ungdomsbok med «Reserveprinsesse Andersen» - og i juryens begrunnelse heter det at boken «er fylt med humor, ofte mørk humor og er treffende og utdypende illustrert av illustratør Øyvind Torseter. Vi finner mange formuleringer som nesten kan fungere som små dikt. (...) I rollen som prinsesse er Alice en dårlig vinner. Men som litterær figur, formidlet av Torun Lian, er hun ganske uimotståelig, både verbalt og for sin sjenerte opptreden på den litterære scene»

Hedersprisen 2015 gikk til Einar Økland - som juryen mener er en slik forfatter som kunne vært nominert i samtlige klasser Brageprisen har.

Anmeldelse: Einar Økland: «Fotgjengar med fotnotar»

«Det er en slik forfatter vi vil hedre i dag. Forfatteren har, gjennom et langt forfatterskap, vist seg som en av våre beste lyrikere, dramatikere, barnebokforfattere, ungdomsbokforfattere, novellister, essayister, romanforfattere og sakprosaforfatter.» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

– Vi debuterer hver eneste dag her i livet. Jeg har ikke gjort dette før, men det minner meg om noe jeg har vært med på. Jeg har en gang blitt døpt Einar og da kunne jeg skrike eller tie still, men ikke unngå det, sa Økland da kulturminister Thorhild Widvey (H) delte ut prisen til ham under tilstelningen i Dansens Hus i Oslo, skriver NTB.

Økland har også vært litteraturkritiker og konsulent for en hel generasjon forfattere - og vunnet en lang rekke priser.

HEDERSPRISEN: Einar Andreas Økland vant. Foto: Terje Bendiksby , NTB Scanpix

Les også

 1. Kritiserer Brageprisjuryen: – Dette er IKKE de beste krimbøkene i år

  Suksessforfatter Jo Nesbø er blant de nominerte, men krimeksperter og bokanmeldere slakter juryen som har valgt ut…
 2. Ny Harry Hole-bok starter der «Politi» slutter

  Jo Nesbø (55) bekrefter at han er godt i gang med Harry Hole-bok nummer elleve - og at den kommer neste år.
 3. Ut på fisketur – og hvilken fisketur!: Bokanmeldelse: Morten Strøksnes: «Havboka»

  Morten A. Strøksnes' «Havboka» er storfavoritt til å vinne Brageprisen om halvannen uke.
 4. Her er de nominerte til Brageprisen 2015: «Kjære storbarnsforeldre» endte med Bragepris-nominasjon for VG-journalist

  I selskap med forfattere som Jo Nesbø  og Lars Saabye Christensen finner vi også VG-journalisten Guro Hoftun Gjestad…
 5. Magnetisk snert: Bokanmeldelse: Lars Saabye Christensen: «Magnet»

  Så er den her, en stor ny roman av Lars Saabye Christensen. Gjennomarbeidet, velkomponert, velskrevet, velopplagt.
 6. Bokanmeldelse:
  Kjell Ola Dahl: «Kureren»

  Mange fine litterære detaljer, men totalinntrykket blir i overkant avdempet og lavmælt, noe som går på bekostning…

Flere artikler

 1. Her er de nominerte til Brageprisen 2015: «Kjære storbarnsforeldre» endte med Bragepris-nominasjon for VG-journalist

 2. Han skrev fjorårets beste norske krim

 3. Jon Fosse vant Nordisk råds litteraturpris

 4. Tryglet om slakt - ble Rivertonnominert: – Shit pommes frites!: Her er de nominerte til Rivertonprisen

 5. Pluss content

  Her er de beste harde pakkene!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder