BOKORM: Kronprinsse Mette-Marit er en ekte lesehest og bruker påsken til å lese disse tre bøkene. Foto:DET KONGELIGE HOFF,

Disse bøkene leser Mette-Marit i påsken

Kronprinsesse Mette-Marit (41) bruker fridagene i påsken til å lese norske, svenske og amerikanske bøker.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et bilde som Kongehuset har lagt ut på sine Twitter og Facebook-sider kommer det frem at Norges kronprinsesse sverger til bøkene «Dorés bibel» (Torgny Lindgren), «Franny and Zooey» (J.D. Salinger) og «Unnskyld» (Ida Hegazi Høyer) i påskehøytiden.

«Påske er lesetid! Disse leser Kronprinsessen i påsken. Hva leser du? #minbok», heter det i oppdateringen fra Kongehuset på sosiale medier.

Hegazi Høyer var ikke klar over at kronprinsessen leste boken hennes da VG tok kontakt fredag kveld.

– Det er kjempekoselig. Absolutt. Det er jo veldig hyggelig at vi har en slik bokinteressert kronprinsesse, sier den kritikerroste forfatteren.

Hun har en enkel teori på hvordan boken hennes dukket opp i den rojale boksamlingen.

– Mette-Marit var til stede på Bjørnsonfestivalen i Molde i høst, og der vet jeg at hun fikk boken min i gave, sier forfatteren som fikk Bjørnsonstipendet på 25.000 kroner under den samme festivalen.

LITTERÆR REISE: Kronprinsesse Mette-Marit var en av ildsjelene bak litteraturtoget som startet i Bodø og stoppet ved en rekke stasjoner i april i fjor. Foto:LINE MØLLER,VG

Selv får ikke Hegazi Høyer tid til lese noen bøker i påsken.

– Jeg leser ingenting. Jeg redigerer manus til min nye bok, som forhåpentligvis kommer til høsten, sier hun.

Det er ikke første gang kronprinsessen viser interesse for litteratur offentlig.

I fjor inviterte hun flere forfattere og bokbransjefolk til middag og litterær aften på Skaugum. Samtidig sto hun i bresjen da det ble åpnet et eget bibliotek i lysthuset i Dronningparken bak Slottet.

Da hun dro på en «litterær» togreise fra Bodø til Stjørdal i april i fjor, snakket hun også åpent om at bøker kunne være til hjelp for å sette ord på vanskelige følelser.

– Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, for ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre, sa hun den gangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder