Vakkert og skremmende

Roman. 263 sider. Kr. 299,- Gyldendal.

Publisert:
Artikkelen er over 19 år gammel

Gunnar Kopperud: «Politikapteinens fange»

Med sin rått aktuelle roman «Politikapteinens fange» makter Gunnar Kopperud å bruke sine faktakunnskaper som erfaren utenriksjournalist og forene dem med effektiv kunstnerisk formidling av hva en vestlig turist kan komme ut for, om de kommer for nær brennpunktene i den 3. verden.

Tre europeere tar seg i land på en sørøstasiatisk krydderøy etter et fergeforlis. To av dem har kommet for å lage en TV-dokumentar om en landsby under vann. Den tredje for å lete etter sin bortkomne backpacker-datter som skulle akkurat hit. De arresteres fordi de er uten papirer og pass.

Slukt

Husarresten blir etter hvert så slakk at de blir kjent med lokalsamfunnet på øya. Raskt blir de klar over at de har havnet midt oppe i en blodig konflikt mellom øyas kristne og muslimske befolkning.

Bakom trekker en politikaptein og en oberst i trådene, den ene kristen og den andre muslim. Europeerne er nyttige for dem og deres spill. Slik dras de inn i et hendelsesforløp der de gjøres om til bønder på et sjakkbrett. Konfliktene i dette området oppstår fordi gamle velprøvde sosiokulturelle styringsverktøy bryter sammen, ofte med voldelig utgang.

Møtet mellom europeerne og øyboerne blir også et møte mellom en skyld- og en skambasert kultur. For lokalbefolkningen er forfedreåndene viktige. Disse åndene griper til slutt inn og sluker den europeiske faren på jakt etter sin datter.

Gunnar Kopperud klarer å gjøre denne kampen smertelig, tett og nær: «Så trakk han av. Francescos bakhode ble blåst ut og kunnskapen om antikke manuskripter spredt mellom trærne på en tropisk krydderøy, sammen med kjærligheten til en datter og sorgen over et forhold som ikke bar.»

Vakkert, nærgående, skremmende.

BERIT KOBRO

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no