- Astrid skal aldri dø!

DALAGATAN 46, STOCKHOLM (VG) Et blomsterberg vokser ved inngangen. Små og store svensker valfartet i går til Astrid Lindgrens leilighet i Vasastan for å vise forfatteren den siste ære.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Hun var ikke bare «mammaen» til Pippi, Ronja, Karlsson og Brødrene Løvehjerte; gjennom sine fantasifigurer var hun den svenske oppdrageren og folkesjelen.

Sverige er inne i en kollektiv sorg som landet ikke har opplevd siden drapet på statsminister Olof Palme i februar 1986.

- Astrid skal ALDRI dø! Hun skal leve til jorden ikke finnes mer! sier Olle Bergman (8). Han er begeistret for Emils oppfinnsomhet, men bedyrer at han selv aldri gjør slike «hyss» som Katthults hyperaktive gutteslamp.

Han har akkurat lagt ned en stor rose på trappen til Astrid, sammen med søsteren Hanna (10) og mamma Åsa (44). Ordene falt i bilen på vei de ti kilometerne fra Bromma til Vasastan, forteller mammaen.

- Barna forlangte at vi skulle inn og legge ned blomster. Vi reiste fra den nyfødte valpen vår for at barna skulle få gjøre dette, forteller hun.

Fakkeltog

Som datteren Hanna, har hun Pippi som favoritt blant Astrids mange romanfigurer. Mens datteren liker den rødhårete jenta fordi hun er «oppfinnsom og morsom», har mamma Åsa også en forkjærlighet for Pippi for det hun står for som representant for jentene.

- Det var mot tidsånden da hun skrev om Pippi. Det var modig av Astrid å gjøre det, sier hun om den opprørske supersterke jenta.

Utover ettermiddagen og kvelden i går valfartet folk til leiligheten til den folkekjære forfatteren.Spontant ble det arrangert et fakkeltog i Vasaparkensom endte opp foran den fasjonable50-tallsleiligheten i 2. etasje over en av Stockholms beste ølrestauranter.

Rundt 200mennesker deltok i marsjen i januarregnet.

Pippi på kurdisk

I gaten sto to politimenn lik «Kling» og «Klang» og passet på at trafikken ikke skulle skade noen av de sørgende. Til journalisten fra det svenske bibliotekmagasinet fortalte «Kling» at han nylig hadde lest «Pippi går om bord».

Mens svenskene fortalte til alle journalistene hva Astrid Lindgrens forfatterskap har betydd for dem, har irakiske Hawar Farag en annen innfallsvinkel.

- De sterke kvinneskikkelsene til Lindgren ville hatt stor betydning for kvinner og menn i lukkede muslimske miljøer om de hadde fått lov til å lese omdem.

- Kanskje hadde vi sluppet det såkalte æresdrapet på tyrkiske Fadime (26), hvis folk i de fanatiskemiljøene hadde tatt ideen med kvinners egenverdi ogrett til likestilling, sier drosjesjåføren som selvhar lest Pippi-bøkene på et av de 86 språkene hun er oversatt til - kurdisk.

PS! Om du vil lese mer om Astrid Lindgrens forfatterskap, kan du klikke deg fram til www.astridlindgren.se på Internett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder