BOKAKTUELL: Elisabeth Andreassen, her under et intervju med VG Helg i fjor vår. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Elisabeth Andreassen om alt fra seksuell debut til familiesorger i ny bok

Ektemannens brå bortgang, lillesøsteren som døde og et uløst familiemysterium er blant temaene i boken «Bettan». Ekskjærester er også viet plass.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Fikk boken min i dag! Så stas. (...) Takk til det virkelige livet», skrev Elisabeth Andreassen (60) på Facebook 7. september.

Biografien kommer i salg 1. oktober og tar for seg hele den norsk-svenske sangstjernens liv. Bettan er trolig blant Norges mest gjennomintervjuede artister, men hun har likevel «hemmeligheter» å dele.

Boken er ført i pennen av Arnhild Skre (66), journalist, historiker og forfatter, og det meste er fortalt med forfatterens jeg-stemme. Det er også Skre som skildrer Bettans opplevelser den tragiske dagen i 2016, da ektemannen Tor fikk hjerteinfarkt og døde på hytta på Brønnøya – 64 år gammel. Bettan har i flere intervjuer, også med VG, snakket ut om sorgen, men i boken kommer leserne tettere på hendelsen.

HELE LIVET: Biografien «Bettan» tar også for seg kjærligheten til ektemannen Tor og sorgen og savnet etter hans bortgang. Her avbildet i 2013. Foto: Kagge Forlag og Mattis Sandblad/VG

les også

Elisabeth Andreassens ektemann Tor er død

Forsøkte livredning

Det fortelles om at Bettan våknet av et smell – lyden av Tor som gikk over ende i stuen – og de forferdelige minuttene som fulgte:

«Forsøkene på å holde ham i live med hjertekompresjon mens hun ventet på at ambulansen skulle komme. Øyeblikket da hun forsto at det heller ikke var noe de kunne gjøre.»

les også

– Hvis jeg blir lei meg i butikken, så gråter jeg der

Pluss content

Forfatteren skildrer Bettans smerte over å måtte ringe døtrene Anna (23) og Nora (21), og om hvordan de tre etterpå satt rundt Tor og holdt om hverandre – og om hvordan de senere på dagen fulgte bårebilen inn til byen. Det var først da de så nyheten omtalt på nettet at det for alvor gikk opp for dem at Tor ikke var blant dem lenger.

DØTRENE: Bettan omgitt av Anna (t.v.) og Nora på Se og Hørs kjendisgalla i januar i år. Foto: Frode Hansen

Den første julen uten Tor: Bettan snakket ut i stort VG-intervju

Tre nye dødsfall

Det har vært mye død å forholde seg til på få år. Sommeren etter at Tor gikk bort, døde også Bettans far, Jarle, etter lengre tids sykdom. Det samme gjorde Bettans niese, Jessica. I januar i år døde også moren Ingrid av et hjerteinfarkt. Boken omtaler foreldrenes bortgang, men niesens død nevnes bare.

les også

– Tor er i hjertet mitt uansett

Lillesøster døde

Bettan har broren Jan (58), men opprinnelig var de en søskentrio. Da Bettan var seks år, fikk de en lillesøster – Rosmari – men den lille jenta døde rett etter fødselen. Bettan selv fikk ikke vite om dette før hun var midt i tenårene, noe som var svært sårt. Tragedien hadde vært vanskelig for foreldrene å snakke om, og tiden etterpå var spesielt vond for mamma Ingrid.

Bettan forteller i boken at moren aldri fikk ordentlig beskjed om hva som skjedde, men at hun ble skrevet ut av sykehuset uten å få med seg det døde barnet. Familien fikk aldri en grav å gå til.

les også

Tilbake på jobb etter ektemannens død

Onkelen forsvant

Noen grav har heller ikke onkelen Severin, en av morens eldre brødre, som hadde bosatt seg i USA. Sist hun så onkelen, var på et slektstreff i Norge sommeren 1997. Han forsvant på havet da han skulle seile tilbake. Hva som skjedde, er aldri blitt oppklart. Noen kropp ble aldri funnet. Etter noen år ble han erklært død.

«Han har alltid vært et viktig forbilde i livet mitt», forteller Bettan i boken.

Se Bettan synge i Jan Werners begravelse (teksten fortsetter under videoen):

Sangeren snakker også om sjokkbeskjeden i 2006 om at vennen og kollegaen Jan Werner Danielsen var død, bare 30 år gammel.

«Det var vanskelig», forteller Bettan, som i leiligheten kun har ett fotografi av andre enn familien, og det er av Jan Werner.

MINNE: Dette bildet av Jan Werner og Bettan har hun alltid fremme, ofte med tent lys foran. Foto: Frode Hansen/VG

Sex-debut

Men boken byr på mer enn samtaler om sorg og savn. Leserne får også betroelser av det mer pikante slaget. Som da Bettan debuterte seksuelt på juleferie i Norge da hun var tenåring. Akkurat hvor gammel hun var, røper hun ikke. Heller ikke navnet på den utkårede. Men alt var planlagt, med yndlingsmusikk og levende lys.

Bettan mistet jomfrudommen på nyttårsaften, «edru, omtenksomt og vakkert».

«Det er mitt grundigst planlagte samleie ever», forteller hun i boken.

les også

Synes ikke MGP er like spennende

Pluss content

Ellers nevner hun gjennom boken flere navngitte ekskjærester, deriblant et par forlovelser. Også et aldri så lite opphold i forholdet med Tor før han fridde da han ante konkurranse fra en rival.

Tilbakeblikk: Da Bobbysocks lot det swinge

Nakenstunt

Bettan forteller også i boken, som gis ut på Kagge Forlag, om et nakenstunt i platestudio foran blant andre kollega Rolf Løvland (63). Alle var trøtte, men hun visste hvordan hun skulle vekke dem opp:

«Da tok jeg av meg alle klærne og sprang to ganger rundt mikrofonen. Skal si de våknet i kontrollrommet!»

POPSUKSESS: Både starten og slutten på Bobbysocks-eventyret med Hanne Krogh er bredt omtalt i boken. Foto: Hans Olav Forsang

På nyåret dukker Bettan opp på TV-skjermen i «Hver gang vi møtes» på TV 2. VG møtte henne på første innspillingsdag 13. juni i år – på toårsdagen for ektemannens død.

– Sånne dager kommer, så det skal nok gå bra. Det spiller egentlig ingen rolle hvor jeg er. Tor er i hjertet mitt uansett. Vi skal dele historier og gode minner, og noen opplevelser som har vært tøffere enn andre. Men det er viktig å snakke om følelser.

VG har ikke lyktes i å komme i kontakt med Bettan angående bokbetroelsene.

Fått med deg? Disse er også med i nye «Hver gang vi møtes»

Bettan skal turnere i vinter og er for øvrig aktuell i «Alle tiders juleshow».

KJÆRLIGHET: Bettan og Tor på Chateau Neuf i 2003. Foto: Kim Nygård/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder