FABELAKTIG: På spørsmål om «Helvete» kan kalles en fabel, svarer Erlend Loe; tja. – Jeg tenker vel egentlig at det bare er en liten fortelling. Jeg har jo aldri vært så opptatt av realisme, bare av at det skal henge sammen innenfor fortellingens rammer. Men det er jo en lek med noen ganske kjente størrelser, himmel og helvete og Gud og Satan og sånn. Foto: Terje Bringedal

Ny bok fra Erlend Loe: Gir Satan englevinger

Til sin egen 50-årsdag har Erlend Loe (50) lagt ned et helvetes arbeid.

«Helvete» heter iallfall boken han lanserer nærmest ut fra intet på sin egen 50-årsdag. Mindre overraskende er det at «Helvete» har sine rause doser med svart humor, men også underfundighet med dypere grunn.

Om det er et helvete å bli 50, svarer Erlend Loe slik:

– Nei, det er ikke et helvete. Jeg har det bedre enn noen gang og gleder meg veldig over livet, sier Loe, som imidlertid innrømmer å ha grudd seg til å krysse grensen.

– Ja, det må jeg være ærlig å innrømme. Det er tross alt en terskel. Jeg er definitivt ikke ung lenger. Og de som er unge synes jeg er dødsgammel. Og det grå skjegget hjelper ikke akkurat. Men sånn er jeg, tenker jeg når jeg er på mitt sterkeste. Så folk får takle det, eller dra til helvete, sier Erlend Loe.

– Kjempefyr

«Helvete» er en kjærlighetshistorie med Satan i hovedrollen. Selvmotsigende i utgangspunktet, kanskje, for hos Erlend Loe blir Satan en kjekk og likandes romantiker som forelsker seg i nyskilte Rakel og flytter inn i rekkehuset hennes.

– Han er jo grei på bunnen. Han blir en vaktmester i nabolaget. En sånn som alle nabolag burde ha. Og som jeg skulle ønske jeg kunne være selv. Min Satan er en kjempefyr, insisterer han.

Satans søster, Gud, har også en sentral rolle i boken. Den streifer også innom onkelungen Jesus. Begge får sine himmelpass påskrevet, men Erlend Loe er ikke uten videre med på at «Helvete» er religionskritikk.

– Hvem lar sønnen sin ta på seg alles synder og henges på korset, liksom? Det er smådrøyt. Men jeg syns vel jeg behandler Jesus nokså greit. Gud får passet sitt påskrevet. Satan angrer og trekker seg ut av hele konstruksjonen. Religionskritikk vet jeg ikke. Jeg slår vel i så fall inn åpne dører. Men det må gjøres innimellom. Så de ikke lukker seg igjen, sier han.

OM RAKEL: – Det er først og fremst et fint navn. Hun het noe annet først, men det var også et gammelt, jødisk navn. Men så skjønte jeg brått at Rakel var mye bedre. Også på grunn av den bibelske klangen, sier Erlend Loe om «Helvete»s jordiske hovedperson. Foto: Terje Bringedal

Helvetes pinsler rammer tungt hjemme hos Satan. Blant annet sykkeltyver som daglig blir kastet på bålet. Kanskje ikke så rart når Erlend Loe er en ivrig sykkelentusiast.

– Sykkeltyver burde brenne i helvete, hver dag, sier han enkelt.

– Men hvorfor snakker Satan nynorsk?

– Satan snakket først klingende bokmål, men så skjønte jeg at noe manglet. Og da han begynte å snakke nynorsk, løsnet det veldig. Så da måtte jeg gå tilbake å endre alt han hadde sagt så langt, sier Loe, som mener dette gjør Satan mer menneskelig.

– Han blir en lunere type. Myk og litt varm, på en måte. Jeg likte ham mye bedre etterpå. Bibelen er også mye bedre på nynorsk enn på bokmål. Mormoren min ga meg en nynorsk bibel til 23-årsdagen min. Den leser jeg i innimellom og blir litt kristen fordi språket er så fint, men så glemmer jeg det igjen, sier han.

ET RENT HELVETE: I sin nye bok rokker Erlend Loe med kjente størrelser som Gud og Satan, himmel og helvete. Foto: Terje Bringedal

Ros fra USA

I forkant av sin egen 50-årsdag opplever Erlend Loe å være en høyt skattet forfatter. Ikke bare i Norge, men også hos den homofile presidentkandidaten i USA, Pete Buttigieg, som lærte seg norsk bare fordi han ønsket å lese mer av Erlend Loe etter braksuksessen «Naiv. Super.».

– Det har så langt bare ført gode ting med seg. Han virker som en eksepsjonelt ressurssterk fyr, og slike vil jeg gjerne forbindes med. Det ideelle ville være at han ble president og at han gir meg et rom i Det hvite hus. Så kan jeg trekke litt i tråder i kulissene og bestille mat og drikke døgnet rundt, og pusle med mitt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder