SIER OPP: Unni Lindell har skrevet kontrakt med Strawberry Publishing og forlater Aschehoug forlag etter 25 års samarbeid.

Unni Lindell forlater Aschehoug - går til Petter Stordalen-forlag

Petter Stordalens Strawberry Publishing satser enda hardere i 2020, fortsetter jakten på de store forfatternavnene og har nå sikret seg Norges ubestridte krimdronning, Unni Lindell (62).

Publisert:
Artikkelen er over tre år gammel

Når Unni Lindell nå forlater Aschehoug, er det etter 25 år på forlaget. Hun «sier opp» fordi hun vil prøve noe nytt mens hun fortsatt er ikke ung, men lovende.

– Bokbransjen er i stor endring, og jeg er ikke lenger pur ung, men forhåpentligvis lovende - så skulle jeg prøve noe nytt måtte det bli nå, sier Lindell som vil rette en ekstra takk til sin redaktør gjennom mange år.

Blir forfatterkolleger: Sophie Elise byttet også til Stordalen-forlag

– Jeg har hatt 25 fantastiske år hos Aschehoug forlag, det har vært en sammenhengende opptur. Jeg kan ikke få takket dem nok, spesielt ikke min trofaste redaktør Mia Bull Gundersen, sier Lindell i en kommentar via forlaget.

På spørsmål fra VG om det var en vanskelig beslutning å ta, er svaret et klart ja.

– Jeg har brukt hele høsten på å tenke. Klart det var vanskelig. Jeg har jo alt å takke Aschehoug for, det har vært en eventyrreise i et kvart århundre. Men nå kjenner jeg gleden fra tærne og helt ut i skrivefingrene, sier Lindell til VG.

I fjor vant hun Riverton for andre gang: Begynte å hylgråte

Ønsker Unni lykke til videre

Forlagssjef Nora Campbell i Aschehoug sier i en kort kommentar til VG at de ønsker Lindell lykke til videre:

– Unni Lindell og Aschehoug har gledet mange lesere gjennom vårt 25 år lange samarbeid. Alt har sin tid, og vi ønsker Lindell lykke til videre, sier Campbell til VG.

Det var krimdronningen selv som tok kontakt med Stordalens forlagshus.

– De har kommet som en spennende utfordrer i bransjen, og har lyktes stort med nytenkning og offensivitet. Jeg tok kontakt på grunn av gutsen og energien deres - og fordi begeistringen deres motiverer meg veldig.

Les også

Unni Lindell om krimdronninglivet: Bor ikke med mannen, lever på brødskiver, går ikke ut

Unni Lindell (62) fikk torsdag Rivertonprisen for andre gang - 20 år etter at hun vant den første gang.

Det var på nyåret 2018 at Petter Stordalen kuppet norsk bokbransje sammen med blant andre Jørn Lier Horst - som forlot Gyldendal og startet Capitana. Bare to uker senere sa Tom Egeland takk og farvel til Aschehoug og ble en del av Stordalens nye forlagsfamilie. Senere har det skjedd mye.

Forlaget ble beskyldt for å fiske forfattere - og for å lokke forfatterne med mulighet til å selge og tjene mer. Slik svarer Unni Lindell på det, på epost via sitt nye forlag.

– Jeg er ikke motivert av å skulle selge mer, men vil være med på det mest dynamiske laget. Jeg har ikke skrevet min beste bok ennå, og jeg fikk en fysisk gledesreaksjon da jeg signerte tidligere i dag, for jeg kan føle det i hele kroppen, denne spenningen, dette nye eventyret. Dette er en ny begynnelse og jeg skal jobbe skjorta av meg!

Første krimbok til høsten

DRONNING PÅ NYTT FORLAG: Unni Lindell blir krimforfatter på Stordalen-forlaget Capitana. Her sammen med forlegger Jonas Forsang og Anne Fløtaker - som blir Lindells nye redaktør.

Første bok på nytt forlag kommer allerede til høsten og har tittelen «Nabovarsel».

– Det blir min mest ambisiøse krim noensinne. Jeg vil prøve å dra meg selv et hakk oppover og skrive et forrykende krimdrama med en Oslo-basert etterforsker i hovedrollen. Som vanlig tar jeg utgangspunkt i det hverdagslige og nære, men denne gangen blir det også storpolitikk og alle som liker å google seg bort i konspirasjonsteorier skal få noe å bite i med Nabovarsel.

Les også

Camilla Läckberg: – Har unngått sexscener, men nå var det på tide

Camilla Läckberg (44) har solgt over 22 millioner bøker på verdensbasis av sin Fjällbacka-serie, men det er ett tema hun…

På Strawberry er det stor jubel. Forlegger Jonas Forsang sier til VG at det hele kom i stand etter at Unni Lindell inviterte til lunsj på nyåret.

– Da hun startet samtalen med å pitche en ny krimserie, skjønte jeg at forlagshistorien vår var i ferd med å nå en ny milepæl. Kontrakten gjorde vi unna med et håndtrykk, og så begynte vi å snakke om framtiden sammen. Som blir bred og mye mer enn bare krim. Dette blir jo først og fremst fantastisk moro, sier Jonas Forsang i en kommentar sendt på epost.

Når Unni Lindell nå forlater Aschehoug, mister forlaget en av sine desidert største bestselgere og inntektskilder. I 2018 gikk forlaget ifølge bransjenettstedet  BOK365 med et underskudd på 40 millioner kroner før skatt i 2018. Men på spørsmål om hva det betyr å miste en storselger som Lindell - og om hva de tenker om at Stordalens forlagshus igjen signerer en fiks ferdig stjerneforfatter, svarer forlagssjef Nora Campbell slik:

– Aschehoug er inne i en periode med stor og god tilvekst, med mange usedvanlig spennende forfatterskap under utvikling. Derfor mener jeg at Aschehougs posisjon er sterkere enn alle våre konkurrenters når det gjelder å ruste seg for fremtiden.

Men redaktør Vebjørn Rogne i BOK365 mener dette er et stort tap for forlaget.

– Det er et betydelig tilbakeslag for Aschehoug, som på relativt kort tid har mistet to av sine største krim-profiler. Selv om Jo Nesbø er den soleklare kommersielle eneren i forlaget, er det trist for forlaget å se både Tom Egeland og Unni Lindell forsvinne ut døra, sier Rogne som mener dette bare er et av bevisene på at Strawberry mener alvor.

– De har over tid systematisk angrepet både de mest attraktive forfatterne og dyktige nøkkelmedarbeidere i  konkurrerende forlag. Dermed er de godt gående med sin opprinnelige plan: Å få bygge et forlag tuftet på et utvalg profilerte, kommersielle forfattere. Det stopper neppe her. Stordalen er ikke den som går ikke inn i noe for å vinne på idealtid, sier Rogne til VG

Les også

Fått med deg ny krimkomet? Rent krimgull og terningkast 6!

Dette er rent krimgull! «Den tause pasienten» ble allerede før jul kåret til en av årets beste bøker - og den hører til…

Satser hardt videre

At Strawberry nå har etablert seg som et av de ledende forlagene i Norge, viser seg også på bestselgerlistene. For eksempel hadde Strawberrys Pilar de to mestselgende sakprosabøkene (utgitt i 2019) i fjor - med Karen Elene Thorsens «Fattig student» helt på topp og Aksel Lund Svindals biografi «Større enn meg» på andreplass. De gjør det også skarpt innen krim med Jørn Lier Horst i førersetet og feelgood - der de gjennom oppkjøpet av Bastion - har sikret seg tiårets mestselgende forfatter i Norge, Jojo Moyes. Samtidig bygger forlagsgruppen seg opp både i Sverige og Danmark - og satser friskt på barnebøker der de akkurat har signert fotballsøstrene Ada og Andrine Hegerberg som blir stjerner i egen barnebokserie.

Og nå sier forlegger Jonas Forsang til VG at de ikke stopper der. Dette blir året de skal satse enda større og utfordre bransjen enda mer på hvordan bøker skal selges.

– Dette er året vi kommer med egne bokklubber og en rekke andre tiltak for å øke leselysten generelt. Vi kommer til å fortsette med vår forretningsmodell med å være ytterst selektive på hvilke bøker og forfattere vi signerer, slik at vi kan dedikere nok tid og engasjement til hvert prosjekt. Det har gitt resultater. Dette handler ikke om å begrense bredden i type litteratur vi utgir, men å gi de prosjektene vi velger å ta på oss en best mulig sjanse til å lykkes i en verden med stadig flere underholdningstilbud, sier Forsang i en kommentar på epost.

Stordalen på sin første bokmesse: - Jeg er katedralen!

Han mener bokbransjen på ta innover seg at forlagene ikke er hverandres konkurrenter.

– Vi konkurrer om tiden med Netflix og Instagram, vi konkurrer om å bli nyttårsforsett med Sats og Birkebeineren, og vi konkurrerer om gavesegmentet med Apple, Kitch’n og Zalando. Forlagsbransjen har alt å tjene på å heie hverandre fram. Når for eksempel Kagges «Snøsøsteren» når ut til nye lesere, er det en seier for hele bransjen.

Stjerner som Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Jojo Moyes er i boks. Men hva med debutantene?

– Vi jakter stadig på dyktige debutanter. Her har vi lyktes på sakprosa-siden. Vi har også jobbet iherdig med å finne nye skjønnlitterære forfatterskap vi kan bygge gjennom vårt skjønnlitterære forlag Armada, og noen av disse vil materialisere seg i året som kommer. Det føles fantastisk at vi har klart å etablere oss som en utfordrer til de historiske forlagshusene, og gleder oss til fortsettelsen, sier Forsang.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no