Litterært ballespark!
Solvej Balle (59) var en av 90-tallets store danske forfatterstjerner. Så forsvant hun fra rampelyset. Nå er hun tilbake med et eksistensielt ballespark av en romanserie.
I 2020 var Solvej Balle endelig tilbake som romanforfatter.
Denne gang med et planlagt syvbindsverk. Tre bøker har foreløpig utkommet på hennes eget forlag i Danmark.
Samlet er de nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2022. Ikke verst for en selvpubliserende forfatter!
Det er med andre ord litt av et comeback, og det med et grunnplott som synes velkjent.
Hvem husker ikke Bill Murray i filmen «Groundhog Day» fra 1993? Du vet, han som våkner hver morgen til 2. februar?
Noe liknende skjer nemlig med Balles hovedperson, den franske antikvarbokhandleren Tara Selter. Til Balles forsvar skal det sies at hun skrev ned ideen sin flere år før folkene i Hollywood kom på noe liknende.
Tara Selters gjentagende dag er 18. november. Hun er på reise i Paris da hun en morgen våkner og oppdager at hun er fanget i tiden. Ved bokens begynnelse har dagen allerede gjentatt seg 121 ganger, og hun har forskanset seg i et rom i huset hun deler med ektemannen Thomas.
Hver ny dag forløper likt for alle andre enn Tara.
I starten innlemmer hun Thomas i mysteriet som har rammet henne, men hun innser at det blir vanskelig å måtte gjenta det samme hver dag for å bringe ham à jour med tingenes tilstand. I dette ligger også Taras store ensomhet.
Det finnes lovmessigheter i tidsloopen, døgnet med alle dets faste lyder og bevegelser, men Tara oppdager også brudd og uregelmessigheter.
Blant annet viser det seg at ting hun forbruker, for eksempel mat, faktisk blir borte og ikke kommer tilbake igjen. Noen gjenstander blir værende hos henne, andre forsvinner.
I denne parallelle virkeligheten må hun lære seg å navigere som en slags skygge til mannen hun elsker.
Fått med deg? Vidunderlig og storslagen roman fra Ingeborg Arvola
Hun lærer seg å tilpasse seg hans daglige rutiner, slik at hun ubemerket kan leve i huset uten hans viten. Hun vet når regnet kommer, når naboen passerer utenfor, alt som hører til 18. november.
Solvej Balle har skrevet en roman i rom snarere enn i tid, som på sitt spesielle vis reiser eksistensielle spørsmål og får leseren til å se verden med nye friske øyne.
Hennes lyttende språk suger leseren inn i en varsomt sansende erkjennelsesskrift med hint av thrillerens ubehag og smygende klaustrofobi.
Balle skriver innenfor sjangeren spekulativ fiksjon, der tidens gjentagelse blir et slags prisme hun kan sanse og utforske verdens forunderlighet gjennom.
Det er litt synd at hennes norske forlag ikke byr på flere av bøkene samtidig. Det har sikkert praktiske og økonomiske årsaker, men begeistrede lesere kan nok finne på å heller gå til den danske originalen i påvente av flere bøker på norsk.
Sikkert er det at Balle skriver stor litteratur.
Tiden vil vise om hun med disse bøkene har skrevet et moderne mesterverk.
Anmeldt av: Gabriel Michael Vosgraff Moro