SKREVET I HEMMELIGHET: Gert Nygårdshaug (72) overrasker alle med en oppfølger til «Mengele Zoo» (1989), «Himmelblomstreets muligheter» (1995), og «Afrodites basseng» (2003) og «Chimera» (2914). De fire bøkene har et totalopplag på 450.000 eksemplarer.

Gert Nygårdshaug har skrevet oppfølgeren til «Mengele Zoo»

29 år etter at «Mengele Zoo» kom ut og 11 år etter at den ble kåret til tidenes beste norske roman – har Gert Nygårdshaug skrevet en oppfølger om Mino.

 • Camilla Norli
Publisert:

Artikkelen er over fire år gammel

Boken får tittelen «Zoo Europa» og er avsluttende bind i det som nå går under navnet Mino-serien. Nå samler Nygårdshaug trådene og hovedpersonene fra «Mengele Zoo», «Himmelblomsttreets muligheter», «Afrodites basseng» og «Chimera» i en oppfølger og femte bok han har skrevet på i hemmelighet de siste to årene.

Feiret 25-årsjubileum: – Jeg begynner selv å tro at boken er god (VG+)

– Det lå på mange måter i kortene at det måtte bli en bok til. Jeg har fått vanvittig mange henvendelser fra lesere opp gjennom som lurer på hvordan det går med Mino – og med Jens Oder fra «Himmelblomsttreets muligheter», Karl Iver fra Chimera og Jonas Snefang fra «Afrodites basseng», sier Gert Nygårdshaug til VG.

Fått med deg? Gert Nygårdshaug om å bli skutt (VG+)

Tanken på en avsluttende bok til de fire romanene som samlet har et opplag på 450.000, har ligget og murret i mange år.

Les også

Nå kommer boken om Gunhild Stordalen

Til høsten kommer biografien om Gunhild Stordalen ut - skrevet i all hemmelighet av mannen bak den bestselgende…

– Til slutt måtte jeg bare ta på meg oppgaven og føre disse personene sammen i en siste bok. Jeg gruet meg veldig, det var et fryktelig vanskelig prosjekt. Det er jo mange ting som skjer i de første fire bøkene som måtte knyttes inn i den femte romanen. Det var mye tankevirksomhet som skulle til før jeg klarte å finne en ramme rundt det, sier Nygårdshaug som startet arbeidet med «Zoo Europa» for rundt to år siden.

KOMMER I AUGUST: Gert Nygårdshaug har skrevet en oppfølger til «Mengele Zoo».

Vi møter igjen Mino Aquiles Poroguesa allerede på første side – der han er tilbake i sitt gamle habitat i jungelen i Amazonas.

– Han er jo litt av en type, sier Nygårdshaug om Mino.

«Mengele Zoo» har et totalopplag på 250.000 og er historien om indianergutten som vokser opp inne i regnskogen. For å tjene penger, fanger han sjeldne sommerfugler. Men en dag blir han vitne til at hele landsbyen og menneskene som bor der, blir jevnet med jorden. Mino er den eneste som overlever, og han lover seg selv å ta hevn. Etter hvert blir han en ettersøkt terrorist som gjør alt for å redde regnskogen.

Les også

Ypperlig viking-roman fra Jan Ove Ekeberg: Terningkast 6!

Den andre boken i Jan Ove Ekebergs vikingserie har alt en god historisk underholdningsroman skal ha og er enda bedre enn…

– Det er jo synd å tenke på at denne snart 30 år gamle boken er like aktuell i dag. Det er en todelt følelse at boken lever videre. For samtidig som det er glede for meg at boken fenger, at den fortsetter å bli oversatt til flere språk og når nye generasjoner her hjemme, så er det jo like aktuelt med tragedien som skjer i regnskogene.

MORPHO: Gert Nygårdshaug viser frem sommerfuglsamlingen sin. Oppe til venstre: De sjeldne Morpho-sommerfuglene som han har fanget i Amazonas.

Når vi møter Mino igjen, er det i samme tidsrom som handlingen i «Himmelblomsttreets muligheter» og i «Afrodites Basseng», noen tiår frem i tid. Han skjønner han at han må til Europa for å hjelpe noen.

Forfatteren av «Dødevaskeren»: – Jeg risikerer mitt liv

– Hoveddrivkraften for å skrive denne boken, er det som skjer i Europa nå. På det politiske planet – med høyrenasjonalister som tar makten i mange land og immigrasjonsproblemene. Hvis vi skyver dette frem 30 til 40 år i tid, så kan vi jo tenke oss at det kommer mange flere flyktninger, også klimaflyktninger – som følge av at klimaet er i sterk forandring. Alt tyder på at scenarioet for våre barnebarn kan bli ganske dramatisk. Så motivasjonen min var å se på hva som kan skje hvis vi ikke tar affære ganske kvikt.

AMAZONAS-HATTEN: Denne hatten har vært med på mange Amazonas-turer. Det var Gert Nygårdshaugs første tur til Amazonas som førte til at han skrev «Mengele Zoo» – som kom ut i1989.

Gert Nygårdshaug har ikke lyst til å røpe så mye mer fra boken som kommer 9. august, men han forteller at han tradisjonen tro har gjort mye research. Denne gangen har han reist mye i Europa.

– Jeg har blant annet vært i Ungarn, Serbia og Østerrike og snakket med både politikere og vanlige folk. Det er skremmende holdninger man blir møtt med. Veldig skremmende. Jeg har ikke lyst til å si så mye om «Zoo Europa», men det er jo ting som må skje på grunn av det som også skjedde i «Himmelblomsttreets muligheter» og «Afrodites basseng». Skogen kommer, sier han og vet at for dem som bare har lest «Mengele Zoo» er det en kryptisk melding.

– Boken kan også leses som en ren oppfølger til «Mengele Zoo», eller en enkeltstående roman, men selvsagt er det lurt å ha lest alle fire.

Roman til sommeren? Panegyriske anmeldelser til Kim Leine

Den fjerde boken, «Chimera», gikk under radaren for en del – og den kommer nå i en ny pocketutgave med en direkte oppfordring til leserne om å lese seg opp før det avsluttende bindet kommer i august.

– Jeg har også selv kalt dette for en trilogi til nå, men jeg skjønte at vi måtte få inn «Chimera». Det er samme problematikken med ødeleggelse av regnskogen og kloden vår, og selv om ikke navnet til Mino blir nevnt, så er han med i bakgrunnen. Så med denne siste boken, er det jammen blitt en Mino-kvintett vi snakker om, sier Nygårdshaug som legger til:

– Jeg får håpe at jeg lykkes sånn noenlunde med denne avslutningen. Det er ganske nifst.

Psst! Espen Sandberg og Espen Horn og Kristian Sinkerud i Motion Blur har skjermrettighetene til «Mengele Zoo» og håper å lage en TV-serie av boken. De er i gang med manus- og konseptutvikling, opplyser produsent Espen Horn til VG.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Forfatteren av «Dødevaskeren»: – Jeg risikerer mitt liv

  KØBENHAVN (VG) For to år siden hadde Sara Omar (31) en rekke selvmordsforsøk bak seg, hun var innlagt på sykehus…
 2. Bokanmeldelse av Kaspar Colling Nielsen: «Den danske borgerkrig 2018-2024»: Briljant

  Førsteklasses gammel dansk! Samtidsdiagnose og fremtidsfabel. Krigsdystopi og sexorgier.
 3. Mannen bak 22. juli-talene til Jens Stoltenberg forteller

  Hans Kristian Amundsen gir ut bok til høsten om de kritikerroste 22.juli-talene han skrev til Jens Stoltenberg - og har…
 4. Shakespeare-ekspert hyller Nesbøs Macbeth

  «Oppfinnsom og dypt tilfredsstillende», skriver en anerkjent professor om Jo Nesbøs siste thriller i «New York Times…
 5. Slik var Jon Michelets siste kapittel

  Bare én uke før han døde, leverte Jon Michelet (73) fra seg siste manusbunke til sjette og siste bind i serien om…
  Pluss content
 6. Iman fra «Skam» skriver bok om hijab

  Iman Meskini (21) – også kjent som Sana fra TV-serien «Skam» – spurte Instragram-følgerne om hijab og fikk et ras av…

Flere artikler

 1. «Mengele Zoo»-oppfølger innfrir. Bokanmeldelse: Gert Nygårdshaug: «Zoo Europa»

 2. Anne B. Ragde rammet av hjerneslag

 3. 12 boktips for årets bokhøst

 4. Saabye Christensen overlevde: – En gave å kunne skrive videre

 5. 12 boktips for årets bokhøst!

Fra andre aviser

 1. Ny roman fra Gert Nygårdshaug: «Dirrende tankevekker»

  Aftenposten
 2. Disse 15 bøkene gleder vi oss mest til i høst

  Aftenposten
 3. Lesetips: 10 bøker du kan lese i klimaforandringens tid

  Aftenposten
 4. Er Sigrid Undset den nye Ferrante?

  Aftenposten
 5. Publisiteten som krimdebutant Johan Høst har fått, savner sidestykke

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse:

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no