KRITIKERROST: Jo Nesbøs siste bok, «Sønnen», tas godt imot både i inn- og utland. Foto: ANNEMOR LARSEN

Nesbø topper listene i Norge, Danmark og England

Jo Nesbøs (53) nye kriminalroman «Sønnen» topper bestselgerlistene i Danmark, Norge og England - for andre uken på rad.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Jo Nesbøs siste bok «Sønnen» er solgt til 22 land, blant annet USA, England, Frankrike, Italia og USA. I forrige uke ble det kjent at «Sønnen» topper bestselgerlisten i Danmark - og denne uken gjør han det i gjen.

«Sønnen» topper bestselgerlistene i alle land den er utgitt - Danmark, Norge og England - for andre uken på rad.

- Boken er nummer én for andre uken på rad i alle land den har blitt utgitt hittil. Det er veldig kult, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency, den litterære agenten som selger rettighetene til Nesbøs bøker til utlandet.

LES OGSÅ: Nesbø gjør stor suksess i USA

AGENT: Tor Jonasson, en av Nesbøs agenter, er veldig fornøyd med den internasjonale responsen på «Sønnen». Foto: ROGER NEUMANN

De andre bøkene til Nesbø har også solgt bra i det store utland, og han hylles av kritikerne. Jonasson sier til VG at flere bransjeaviser i USA har fått muligheten til å anmelde bøkene først, og at «Sønnen», eller «The Son» som den heter der, har fått mye oppmerksomhet, før selve utgivelsesdatoen 13. mai.

- En eksepsjonell, modig og fartsfylt frittstående thriller: De myke overgangene mellom hver figurs perspektiv lokker inn leserne. Fans av de siste romanene om Harry Hole, samt av Stieg Larssons «Millennium»-trilogi, vil nyte Nesbø sammensveisede handling, skriver Library Journal.

- Nesbø skriver bøker, som selger bra, bok etter bok, i land etter land, sier Jonasson før han legger til

- Noe slikt har vi aldri vært borti. Det er veldig kult, men igjen ganske ventet. Folk liker jo bøkene hans.

ANMELDELSE: Nesbøs nye krimbok: - Overlesset og uforklarende

Måtte utvide opplaget

I Jo Nesbøs nye kriminalroman møter vi en ung mann på hevntokt, han vil gjenopprette sin fars ære. VG 's anmelder Sindre Hovdenakk ga boken terningkast fire. «Sønnen» ble lansert i et førsteopplag på 185.000 eksemplarer. Bare «Politi», den tiende boken om Harry Hole, hadde et større førsteopplag - det var på 220.000 eksemplarer.

Men førsteopplaget på «Sønnen» var ikke nok. Et nytt på 20.000 eksemplarer er under trykking, så nå er totalopplaget oppe i 205.000 eksemplarer.

I Norge har «Sønnen» et opplagstall på 205.000, men kommunikasjonsrådgiver i Aschehoug forlag, Mona Ek, sier til VG at de regner med å måtte trykke opp mer før sommeren.

«Sønnen» blir film

Nesbø har gjort stor suksess med bøkene sine i USA, og i november i fjor gikk boken «Politi» rett inn på 6. plass på bestselgerlisten til The New York Times.

I 2012 ble det kjent at Warner Bros. hadde sikret seg filmrettighetene til «Sønnen» budkrig, og det ble tidligere spekulert i om Leonardo DiCaprio skulle spille i filmen. I mars var Channing Tatum på Norges-besøk for å møte Jo Nesbø, og de snakket om filmatisering av en av nordmannens bøker under en middag i Oslo.

VGTV: Channing Tatum: - Jeg ville gjort alt for å få jobbe med Jo

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder