KRITIKERROST: Jo Nesbøs siste bok, «Sønnen», tas godt imot både i inn- og utland. Foto: ANNEMOR LARSEN

Nesbø topper listene i Norge, Danmark og England

Jo Nesbøs (53) nye kriminalroman «Sønnen» topper bestselgerlistene i Danmark, Norge og England - for andre uken på rad.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Jo Nesbøs siste bok «Sønnen» er solgt til 22 land, blant annet USA, England, Frankrike, Italia og USA. I forrige uke ble det kjent at «Sønnen» topper bestselgerlisten i Danmark - og denne uken gjør han det i gjen.

«Sønnen» topper bestselgerlistene i alle land den er utgitt - Danmark, Norge og England - for andre uken på rad.

- Boken er nummer én for andre uken på rad i alle land den har blitt utgitt hittil. Det er veldig kult, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency, den litterære agenten som selger rettighetene til Nesbøs bøker til utlandet.

LES OGSÅ: Nesbø gjør stor suksess i USA

AGENT: Tor Jonasson, en av Nesbøs agenter, er veldig fornøyd med den internasjonale responsen på «Sønnen». Foto: ROGER NEUMANN

De andre bøkene til Nesbø har også solgt bra i det store utland, og han hylles av kritikerne. Jonasson sier til VG at flere bransjeaviser i USA har fått muligheten til å anmelde bøkene først, og at «Sønnen», eller «The Son» som den heter der, har fått mye oppmerksomhet, før selve utgivelsesdatoen 13. mai.

- En eksepsjonell, modig og fartsfylt frittstående thriller: De myke overgangene mellom hver figurs perspektiv lokker inn leserne. Fans av de siste romanene om Harry Hole, samt av Stieg Larssons «Millennium»-trilogi, vil nyte Nesbø sammensveisede handling, skriver Library Journal.

- Nesbø skriver bøker, som selger bra, bok etter bok, i land etter land, sier Jonasson før han legger til

- Noe slikt har vi aldri vært borti. Det er veldig kult, men igjen ganske ventet. Folk liker jo bøkene hans.

ANMELDELSE: Nesbøs nye krimbok: - Overlesset og uforklarende

Måtte utvide opplaget

I Jo Nesbøs nye kriminalroman møter vi en ung mann på hevntokt, han vil gjenopprette sin fars ære. VG 's anmelder Sindre Hovdenakk ga boken terningkast fire. «Sønnen» ble lansert i et førsteopplag på 185.000 eksemplarer. Bare «Politi», den tiende boken om Harry Hole, hadde et større førsteopplag - det var på 220.000 eksemplarer.

Men førsteopplaget på «Sønnen» var ikke nok. Et nytt på 20.000 eksemplarer er under trykking, så nå er totalopplaget oppe i 205.000 eksemplarer.

I Norge har «Sønnen» et opplagstall på 205.000, men kommunikasjonsrådgiver i Aschehoug forlag, Mona Ek, sier til VG at de regner med å måtte trykke opp mer før sommeren.

«Sønnen» blir film

Nesbø har gjort stor suksess med bøkene sine i USA, og i november i fjor gikk boken «Politi» rett inn på 6. plass på bestselgerlisten til The New York Times.

I 2012 ble det kjent at Warner Bros. hadde sikret seg filmrettighetene til «Sønnen» budkrig, og det ble tidligere spekulert i om Leonardo DiCaprio skulle spille i filmen. I mars var Channing Tatum på Norges-besøk for å møte Jo Nesbø, og de snakket om filmatisering av en av nordmannens bøker under en middag i Oslo.

VGTV: Channing Tatum: - Jeg ville gjort alt for å få jobbe med Jo

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder