Wenche Foss til VG Nett: - Min eneste hemmelighet

(VG Nett) Hele Norges diva (92) forteller om hemmelig kjærlighet og røper skjønnhetstips.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Wenche FossKetil Bjørnstad

Billedboken «Wenche Foss - Diva og medmenneske» er spekket med fotografier fra Wenches lange karriere. Wenche har selv skrevet tekster til bildene. Boken inneholder også et intervju som forfatter Ketil Bjørnstad gjorde med hele Norges film- og teaterdronning i september i år i forbindelse med bokslippet.

VGTV:Se reportasjen fra boklanseringen her

Holdt kjæreste hemmelig

I boken får Wenche, som har vært enke etter at ektemannen Thomas Stang døde for 27 år siden, et direkte spørsmål fra forfatteren om hun aldri har hatt lyst til å gifte seg igjen eller innlede et fast forhold.

«Jeg hadde et forhold i mange år. Men han bodde i utlandet», forklarer Wenche i bokintervjuet og legger til at det var veldig «bekvemt» for henne.

«Vi møttes i Sveits, og ingen visste noe», røper Wenche i boken.

Etter pressekonferansen i Oslo tirsdag konfronterer VG Nett Wenche med uttalelsene og spør hvordan hun klarte å holde romansen hemmelig. Men Wenche vil ikke røpe hvem mannen var eller når forholdet fant sted.

- Det er min eneste hemmelighet, og den vil jeg holde. Det synes jeg er realt, sier Wenche.

- Men jeg hadde noe gående lenge. Jeg kjørte bil den gangen, vet du. Men han er død nå, han også, forklarer Wenche til VG Nett.

Skjønnhetstriks

I boken beskriver Wenche det å være forfengelig, som «vidundermedisin». På pressekonferansen røper Wenche at hun tyr til spesielle triks for å holde seg så godt.

- Jeg pleier å si at jeg har ecstacy i håret, men jeg mener extensions, sier Wenche og tar i sine lyse lokker. Det er ikke parykk, forsikrer hun før hun legger til: - Bare litt av det bak her, er er parykk.

HOLDER PÅ HEMMELIGHET: Wenche Foss (92) i samtale med VG Netts reporter om hemmelig romanse. Foto: Roar Dalmo Moltubak Foto:


Til VG Nett forteller Wenche også at hun har gjort det til en hellig vane å vaske ansiktet og skrubbe det med håndkle hver dag.

- Jeg har brukt sminke i 70 år, og kun to-tre ganger har jeg vært så trøtt eller drukket så mye at jeg ikke har orket å skrubbe ansiktet rent. Ren hud er det beste skjønnhetstips, sier divaen til VG Nett.

Hun har ikke noe imot å bli kalt diva.

- Det ser jeg på som en kompliment! sier Wenche.

BILLEDBOK: Slik er omslaget på den nye boken om Wenche Foss. Foto: Schibsted Forlag

Veddemål

Et samlet pressekorps møtte fram for å se Wenche presentere boken - en bok hun tviler på kommer til å selge, uansett hvor stolt hun er av den.

- Hvem vil kjøpe en bok med bare bilder av Wenche!, sier 92-åringen og legger til at hun har veddet to flasker vin på at boken ikke kommer til å selge i mer enn 5000 eksemplarer.

- Eller kanskje jeg tar feil? Den er jo så morsom!, smiler teaterdivaen som er i toppform for anledningen.

- Aldri mer på scenen

I boken forteller Wenche at hun ikke savner å stå på scenen.

- Jeg kommer nok aldri til å stå på en scene igjen, sier hun på pressekonferansen. Jeg var alltid så nervøs før hver oppsetning. Men jeg ble alltid en helt annen person så fort teppet gikk opp, erindrer Wenche.

- Men jeg kunne aldri blitt noe annet enn skuespiller, sier Wenche om karrierevalget.

- Elsket fra oss på scenen

Bjørnstad spør i bokintervjuet også om hvorfor Wenche aldri giftet seg med Toralv Maurstad, som hun spilte mot en rekke ganger, og som Wenche har omtalt som sin favorittmotspiller.

«Fordi vi har elsket fra oss på scenen! (...) Det var ikke nødvendig med noe mer», svarer Wenche som også toucher inn på forholdet hun hadde til en gift mann som ganske ung skuespiller i Stockholm, et forhold som Wenche tidligere har betrodd endte i hjertesorg og selvmordsforsøk.

Vond tid

«Min største synd var at jeg tok en mann fra en annen kone», sier Wenche i samtalen med forfatteren og legger til at mange sluttet å hilse på henne i den perioden, og at det var en vond tid.

Om Tommeliten

Wenche har alltid vært svært samfunnsengasjert. Ikke minst har hun talt varmt for utviklingshemmede etter at hun i 1953 fikk en sønn med Downs syndrom. Tommeliten døde ung. Tommeliten er med på flere bilder i boken. «En kjærlighetens ambassadør», skriver Wenche om sønnen.

«Tre uker etter at vi fikk vite at han hadde dødelig leukemi, døde Tommen på sykehuset. Jeg kom ti minutter for sent - og kommer aldri over det», skriver Wenche i en tekst til et bilde av henne og Tommeliten.

Wenche skriver også at hun til tider har tenkt på å ofre scenen for å vie seg helt og fullt til å arbeide med sine «annerledes venner».

- Vil leve noen år til

Wenche har slitt med helsa de siste årene. Hun har hatt både kreft og hjerneslag. For to år siden falt hun på isen og pådro seg et stygt benbrudd.

I intervjuet med Bjørnstad forteller Wenche, som for noen år tilbake snakket mye om døden, at hun nå ikke lenger tenker på den. Wenche og gir ordførersønnen Fabian Stang mye av æren for at hun ikke lenger tenker som hun gjorde da hun fylte 90 for to år tilbake. Den gangen sa en tilsynelatende livstrett Wenche til et samlet pressekorps at det «ikke var noe å klappe for at hun var rundet 90». Nå har pipen fått en annen låt.

- Jeg er lykkelig nå, sier Wenche på pressekonferansen.

- Men man skal ha enormt mye humor for å bli så gammel, legger hun til.

Om egen begravelse

Wenche betror til pressen at selv om hun ser lyst på livet, tenker hun på døden.

- Jeg er mest engstelig for hvordan det skal skje. Jeg er imot dødshjelp, men regner likevel med at hvis jeg får store smerter, så har jeg mange venner som vil gi meg morfin, sier wenche til pressen.

Hun sier at når den dagen kommer, ønsker hun ikke salmesang i begravelsen sin. Wenche synes nemlig ikke det er særlig verdig at begravelsesfølget sammen skal fremføre salmer. Og hun vil at eks-biskop Gunnar Stålsett skal stå for begravelsen.

- Jeg sa det til ham en gang, og da svarte han «Anytime», forklarer Wenche.

I boken forteller Wenche:

«Jeg synes det ville være dumt å dø av et vepsestikk. Jeg kan tenke meg å leve noen år til. Nå kan jeg fortelle hvorfor. Det er selvsagt Fabians skyld. Og Catharina», sier Wenche i boken og sikter til sønnens kjæreste Catharina Munthe.

«Det er fantastisk å se ham så lykkelig», sier Wenche om sønnen som hun flere steder i boken uttrykker enorm stolthet over. Hun betror at hun gråt av glede da Fabian ble ordfører i Oslo.

- «En kamera-hore», som jeg!

Wenche har fått en rekke priser og ordener opp gjennom årene. På forfatter Bjørnstads spørsmål om hun ser skuespiller Ane Dahl Torp som en arvtager, svarer Wenche:

«Hun er strålende! En ekte «kamera-hore», akkurat som jeg!».

Om medalje-raseriet

Boken inneholder også et bilde av Wenche med St. Hallvard-medaljen hun mottok i 1991, og som hun rasende slengte i bordet til byrådet fordi hun var sterkt uenig med sosialpolitikken i hovedastaden. Selv om byrådet motvillig tok medaljen tilbake, står Wenche fortsatt oppført som mottager.

«Jeg ville kanskje ikke gjort det i dag», skriver Wenche om medaljeprotesten.

Wenche Foss ble født i Kristiania i 1917. Hun debuterte på Søilen Teater i 1935 og har siden etablert seg som en av Norges desidert mest folkekjære skikkelser. Wenche - eller Eva Wenche Steenfeldt-Foss Stang som hun opprinnelig heter - startet på Nationaltheatret i 1952. Hun har også vært ansatt på Centralteateret og Oslo Nye. Spillefilmdebuten skjedde i 1940 - i «Tørres Snørtevold».

Les også

 1. Wenche Foss: - Likte at vi var litt uvenner

  RIS KIRKE (VG Nett) Kirketrappa i Ris kirke er pyntet med mose, kongler, blomster og fakler når naturelskeren og…
 2. Wenche Foss feirer 90 år i dag: - Jeg har vært vanvittig privilegert

  NATIONALTHEATERET (VG Nett) Hele Norges diva, Wenche Foss, fyller 90 år i dag.
 3. Wenche Foss 90 år!

  (VG Nett) Hele Norges diva skal feires på Nationaltheatret i dag.
 4. Wenche Foss brakk benet

  Wenche Foss ligger på Diakonhjemmet sykehus etter at hun skled og brakk leggen i går formiddag.
 5. Divaen Wenche Foss: - Jeg er 100 prosent rojalist

  (VG Nett)55 år etter Wenche Foss sin debut på Nationaltheateret, avduket Dronning Sonja onsdag en statue av den…
 6. Wenche tror ikke på sønnen Fabian

  (VG Nett) Wenche Foss tror ikke sønnen Fabian Stangs Høyre klarer å vinne kommunevalget til høsten.
 7. Wenche Foss på sykehus

  (VG Nett) Mandag ble Wenche Foss (88) kjørt til Rikshospitalet med en blodpropp i hjernen.
 8. Wenche Foss hisser opp Spania

  Madrid liker svært dårlig at Wenche Foss brukes aktivt av Paris for å promotere Paris sin OL-søknad i 2012.
 9. Wenche Foss vil legge ned KrF

  (VG Nett) Skuespiller Wenche Foss synes det er en dårlig ide å blande religion og politikk. Derfor burde KrF legges ned.
 10. Ulykkelig Wenche Foss forsøkte selvmord

  Dypt ulykkelig forelsket prøvde Wenche Foss (86) å ta sitt eget liv to ganger fordi hun ikke kunne få mannen hun ville…
 11. Foss forlot teaterforestilling

  Henrik Ibsen-stykket «John Gabriel Borkman» ble for mye for Wenche Foss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder